Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Temat: Klimatyzacja a czynnik

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    giulia veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Kolpak Zobacz post
    Tylko i wyłącznie po to by przeżyć rozszczelnienie/wypadek.
    No i znów rozpętana burza w szklance wody. Wypadek, rozszczelnienie? Gaz ucieka do atmosfery i jesteś bezpieczny. Problem pojawi się w momencie rozszczelnienia i pożaru. Wtedy gaz 1234yf zmienia się w cyjanowodór o ile dobrze pamiętam, ale uwaga ilość gazu w aucie jest na tyle mała, że problem może się pojawić gdy dojdzie do dużego pożaru kilku/ kilkunastu aut w tunelu.

Tak, Honeywell zainwestował dużo w opracowanie nowego czynnika, tak muszą teraz za wszelką cenę zarobić mimo niezbyt sprzyjającego PR, ale nie ma co dramatyzować. Ty czynnik wymienisz a kilka/ kilkanaście innych aut uczestniczących w wypadku w tunelu nie zrobi tego i klops.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar Techno
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Giuletta Sprint, Giulia Veloce 2.0T Q4 LSD

Domyślnie

To nie burza tylko dyskusja.
    Niektórzy nie chcą mieć tego gazu bo uważają go za niebezpieczny. Tylko tyle i aż tyle.
    Nikt nikogo nie próbuje przekonać że na go zmienić w swoim aucie, wątek jest żeby ci którzy mają wiedzę doradzili chętnym jak zmiany dokonać. Motywacja jest nieistotna....

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

[MENTION=80564]bob@[/MENTION] fluorowodór, który jest toksyczny i bardzo wybuchowy a w kontacie z wodą tworzy kwas fluorowodorowy który przenika przez skóre/kości i powoduje mega niebezpieczne zmiany.

przypadek nowego mercedesa który wybuchł podczas jazdy autostradą znasz? najprawdopodobniej wybuch czynnika. widzę że z youtuba filmik zniknął, został artykuł
    https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...moD?li=BBr5MK7

doszło do absurdu - równie dobrze mogli dawać izopropan (chyba, który w niektórych krajach się stosuje legalnie do klimatyzacji), też wybuchowy ale przynajniej tani. wielce mi cieplarniany gaz R134a - wystarczyło pilnować żeby ludzie mieli szczelne klimatyzacje i utrzymać to rejestrowanie zużycia przez warsztaty czy w handlu.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 03-05-2020 o 15:48
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    giulia veloce

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    [MENTION=80564]bob@[/MENTION]
    przypadek nowego mercedesa który wybuchł podczas jazdy autostradą znasz? najprawdopodobniej wybuch czynnika. widzę że z youtuba filmik zniknął, został artykuł
    https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...moD?li=BBr5MK7
    Orzypadek nowego Mercedesa znam. Skoro ty go znasz i ja go znam, to obaj wiemy, że sprawa nie jest wyjaśniona. Prokuratura i Mercedes nie wiedzą co się stało. Tak właśnie rodza się mity internetowe. To pewnie przez czynnik z klimy...

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Nie będę próbował nikogo przekonywać ale co chwilę przywożone są do nas auta po większym lub mniejszym dzwonie, w przeważającej ilości z nowym czynnikiem (w zasadzie już bez, bo po wypadku rozszczelnione - uszkodzone chłodnice). Jak na razie pożaru nie było, uczestnicy też w nienajgorszej formie wychodzili ze zdarzenia. A z tego co mi wiadomo, częściej auta pala się w wyniku uszkodzenia instalacji paliwowej niż z powodu rozszczelnienia klimatyzacji. Do tego w aucie jest jeszcze trochę innych elementów, które są szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy mówią, że w ogóle każde auto jest szkodliwe dla zdrowia .

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    giulia veloce

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Nie będę próbował nikogo przekonywać ale co chwilę przywożone są do nas auta po większym lub mniejszym dzwonie, w przeważającej ilości z nowym czynnikiem (w zasadzie już bez, bo po wypadku rozszczelnione - uszkodzone chłodnice). Jak na razie pożaru nie było, uczestnicy też w nienajgorszej formie wychodzili ze zdarzenia. A z tego co mi wiadomo, częściej auta pala się w wyniku uszkodzenia instalacji paliwowej niż z powodu rozszczelnienia klimatyzacji. Do tego w aucie jest jeszcze trochę innych elementów, które są szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy mówią, że w ogóle każde auto jest szkodliwe dla zdrowia .
    Przede wszystkim zdrowy rozsądek.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Kolpak
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Dla mnie sprawa jest prosta.
    Można jeździć z wątpliwym gazem i ryzykować lub nie.
    Ja wybrałem to drugie. Dziękuję.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Pozwolę sobie odkopać stary temat. Co sądzicie o wynalazkach z alledrogo, 2 puszki za łącznie 250 niewiadomego gazu + manometr, używał ktoś ? Jaki aktualnie koszt napełnienia pustego układu po wymianie parownika w stelvio czynnikiem 1234 w solidnym serwisie ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    BB & WW
    Auto
    Giulia 2.2 q4

Domyślnie

Mi się skończyła klima na początku lata. Podróż w starym stylu była przy 30C
    Okazało się że było 1xx g czynnika i do Giulii wchodzi 5xx. Znalazłem warsztat od klim w mniejszym mieście co miał polityke ze każda robota z klima to 400pln nieważne ile czynnika. I nabił mi ok 400g za 400pln. Ale rynkowo raczej od 120 za 100g w górę.
    Wątpię że ktokolwiek ci polecił gaz z Allegro. Daj spokój...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 SW, Honda Prelude 4gen

Domyślnie

Cytat Napisał mareckiw Zobacz post
    Mi się skończyła klima na początku lata. Podróż w starym stylu była przy 30C
    Okazało się że było 1xx g czynnika i do Giulii wchodzi 5xx. Znalazłem warsztat od klim w mniejszym mieście co miał polityke ze każda robota z klima to 400pln nieważne ile czynnika. I nabił mi ok 400g za 400pln. Ale rynkowo raczej od 120 za 100g w górę.
    Wątpię że ktokolwiek ci polecił gaz z Allegro. Daj spokój...
    Gdzie masz takie ceny? :shock: w moich okolicach serwis/podpięcie pod maszynę to 100zl a za czynnik 30zl za 100g. Za 250 masz serwis z nabiciem klimy od zera.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda