Nie widzę żadnych zalet oprócz łatwiejszego wsiadania.
To samo można powiedzieć o Giuli (a nawet o każdym samochodzie), bo:
- ani nie jest pojemna jak kombi;
- ani nie jest wielce reprezentacyjna jak sedany klasy premium,
- ani nie jest wielce sportowa (w tym wizualnie) jak Lambo (zwłaszcza zwykłe Giulie, czyli 95%),
- ani nie nadaje się w teren jak terenowe;
- ani nie nadaje sie na słabe drogi jak Stelvio;
- ani nie wsadzisz tam na pół stosjąco 2 rowerów jak w Stelvio;
- bardzo niewygodnie wsadza się tam dzieciaki do fotelika;
- bardzo niewygodnie wsiada się osobą z bólami kregosłupa czy starszym,
- bardzo mało gumny (19 cali) w lepszych silnikach, czyli porązka na PL drogi,
- itd. itp.
ale jakoś kur.wa NIKT nie neguje sensu istnienia sedanów, za to każdy burak ze cel stawia sobie udodownić, że nikt na świecie nie potrzebuje SUVa.
Ja nie neguję sedanów, choć dla mnie ich praktycznosc z MOJEGO punktu widzenia jest zerowa, ale nie neguję. Za to są osobniki na forach, FB, YT, którzy jak 10x w tygodniu nie dadzą komentarza, że SUVy to moda i są debilne, to ból du.py ich rozrywa XD
Tak kuźwa wiem, Giulią nawet na 22 calach przejedziecie przez dziurawą drogę, bo kiedyś Maluch służył za wszysktie typy aut i było dobrze. Ale dziś kupuje się dany typ auta, choćby dlatego, że jest 20% lepsze w jakiejś tam dziedzinie niż inne, mimo że w innej może być 10-20% gorsze. Kwestia priorytetów, a każdy ma inne.
- - - Updated - - -
Myślę, że większe znaczenie niż niby inna buda niż zwykła (ta sama), czy inny zawias (zawias ten sam, nieco niższe sprężyny) ma inny rozkład masy (większy silnik z przodu) i inne opony. To samo ze Stelvio Q, tam nie ma magii,
Dokładnie, 150 kg więcej przy +200 KM może nie robi róznicy na torze o szerokośći 15m, ale na drodze, grzie starasz się czasem utrzymać na tych 3 m, jest to mega ważne.
Wiec to, że wrsje Q mają dyfozor o sile docisku +10 kg

, moze nieco inne nastawy, wcale nie musi oznaczać, że jest 10x lepsze od zwykłych wersji. W tym przypadku, właściwie wyszło wszystko na remis.
Albo inaczej, zwykłe wersje Stelvio i Giuli mają tak wysoki poziom, że cięzko Q pokazac wyższość.