• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Akumulator

jak macie garaż to w bagażniku szybko złączki do ładowania wyciągnąć i podpinać auto raz na tydzień pewnie :) jakims victronem/noco/ctek
w moim przypadku pomimo tych mrozów od czasu podpinania ctek cs free raz na tydz z dodatkowa bateria, narazie nie mam juz problemow z brakiem grzania tylnej wycieraczki (jedyne co mi doskwierało - nigdy nie miałem problemu z odpaleniem albo całkowitym wyładowaniem akku)

co do SOC w mygiulia mam miedzy 50-75% i mam wrażenie ze te odczyty SOC bardzo zalezą od temperatury na dworzu, ctek przy cotygodniowym ładowaniu ładuje kolo 50-60 min i przechodzi w tryb storage.

akku ładuje co soboty od 10 stycznia, w zeszły weekend mialem soc 53% przed ładowaniem, dziś miał 68% rano, pojechałem do biura na pare godzin gdzie w garażu było 18 stopni, i jak wracałem ( dwie trasy po około 4 km) pod domem mialem 76% - nie widziałem takiego SOC od grudnia kiedy znowu zacząłem używać mygiulia do monitorowania po tym jak nie mialem grzania tylnej szyby. autem jeżdzę 1-3 razy w tyg

Nie wiadomo, czy ten parametr SOC jest do czegokolwiek używany przez komputer. Być może jest tylko jednym z kilku wskaźników, który decyduje o tym, czy auto będzie podnosiło napięcie w instalacji aby było ładowanie. Nie wiadomo też jak wysoko podnosi napięcie ładowania jeżeli stwierdzi, że akumulator wymaga doładowania. Napięcie na akumulatorze powinno skoczyć do 14,1V, aby akumulator się doładował, może podnosi za nisko, może na za krótki czas. Jest wiele rzeczy, które mogą powodować niewystarczające ładowanie:

-Włączony system Start/Stop,
-Ekologiczne normy powodujące wyłączenie ładowania gdy SOC coś i auto ma włączony tempomat i utrzymuje stała prędkość
-Może w niektórych trybach jazdy A i N auto jest bardziej ekologiczne i niechętnie używa prądu z alternatora. W trybie domyślnym (N), w którym auto się uruchamia po włączeniu zapłonu, auto jest homologowane i musi mieć niską emisję.
-Może sprawdza pogodę i jak jest zimno to chce wyrównać emisję, aby była podobna jak w bardziej sprzyjających warunkach pogodowych i nie ładuje

Aby wiedzieć jak działa ładowanie, należałoby podłączyć jakiś analizator z logowaniem wszystkich parametrów pojazdu. Później być może, jeżeli nie jakimś przełącznikiem w oprogramowaniu, o ile taki jest, to może poprzez wysyłanie odpowiedniego sygnały na magistrali, da się wymusić włączenie ładowania, albo poprzez emulację parametrów IBS. Tak czy inaczej, auto za mało popularne aby komuś się chciało.

jednym z największych pochłaniaczy prądu jest keyless- wyłączyć go i zobzaczycie jaka jest meega różnica.

Ja dawno wyłączyłem keyless i automatyczne odsuwanie fotela.. Podładowuje co tydzień Ctek free..
A czy ktoś może obserwował jakie jest u niego napięcie po włączeniu zapłonu (po nocce)? U mnie wskazuje w zapalniczce zazwyczaj 11.8-11,9V Za wyjątkiem dnia po ładowaniu akumulatora, wtedy jest 12,0V. To przy temp. w garażu +5, +6V. Te wskazania skonfrontowałem wczoraj z multimetrem i multimetr wskazuje o 0,1V więcej.. Czyli zazwyczaj mam przed zapłonem 11,9-12,0V.. Ciekaw jestem czy macie podobnie, bo akumulator ma dokładnie 1 rok..

Podobnie z tym że ja doładowuje raz na kwartał albo przy okazji grzebania w proxi.

Załączniki

• IMG_20260212_151051.jpg
    IMG_20260212_151051.jpg
    117.5 KB · Wyświetleń: 12
Amortyzatory
Powrót