Wymiana oleju po 1000-2000 km przebiegu - tak czy nie?

• Autor wątku Autor wątku jml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jml

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0 TBi 200KM
Słyszałem, że niektórzy producenci zalecają taką przy niskim przebiegu, choć nie jest wymagana. Ze względu na opiłki metalu w oleju itd. Co o tym myślicie, jak robiliście w swoich autach?

Mam Giulię Business 2.0 benzynę, moje pierwsze nowe auto, zrobione 1400 obecnie i się zastanawiam.

Pytanie dodatkowe - jaki jest koszt wymiany oleju w ASO AR?

A nad czym się tu zastanawiać? Nowy olej jeszcze żadnemu silnikowi nie zaszkodził... Tylko uważaj na jaki wymienisz, bo nawet w ASO potrafią byle pomyje wlać.

sam planowałem wymieniać po jakiś 3tyś, ale jestem na 6tys i wiecznie nie ma czasu

Nie zaszkodzi ale imho to bez sensu lepiej hajs wydać na myjnię :D

Wymieniłem przy ok 14tys Spalanie oleju w normie. Poszły 2 kreski. Wszystko ok.

- - - Updated - - -

Tylko uważaj na jaki wymienisz, bo nawet w ASO potrafią byle pomyje wlać.

Przede wszystkim ASO nie wie ile wlać bo nie ma manualnego wskaźnika poziomu a elektroniczny jest wyświetlany w dwóch miejscach inaczej. "Prawidłowy" jest ten w infotainment czyli bez ostatniej kreski. Musiałem tłumaczyć że mi nie dolali jednej kreski. Trochę żenada no ale "marka premium" :D

Przede wszystkim ASO nie wie ile wlać bo nie ma manualnego wskaźnika poziomu a elektroniczny jest wyświetlany w dwóch miejscach inaczej. "Prawidłowy" jest ten w infotainment czyli bez ostatniej kreski. Musiałem tłumaczyć że mi nie dolali jednej kreski. Trochę żenada no ale "marka premium" :D
[MENTION=73165]azar[/MENTION] - wlanie odpowiedniej ilości oleju nie zależy od bytności lub nie manualnego wskaźnika. Manual mówi wyraźnie ile trzeba wlać a czytanie ze zrozumieniem i wykonywanie czynności zgodnych z instrukcjami to już inna sprawa.
Ciekaw jestem czy znasz sprawę wymiany oleju w Giulii i dylematu ile wlać 5,2 czy 4,6.

Kiedys mialem ten sam dylemat w Giulietcie. W ASO, do ktorego mam zaufanie bo nie naciagaja, powiedzieli zeby przyjechac tak po 5tys jesli juz musze :)

Teraz mam auto na abonament i mam to gdzies. Za 2 lata bedzie nastepny :)

W "moim" serwisie też zalecają wymianę przy 6tys :D
Ja ich zalecenie rozumiem :)

-5,2 l to ilość oleju potrzebna do wykonania czynności serwisowej - olej plus filtr olejowy;
-4,6 l to ilość oleju ( lub bardziej pojemność miski olejowej);
-0,6 l to ilość oleju potrzebna do zapełnienia filtra olejowego;
Tyle manual niby proste a jednak ........ .

ja w mojej 2.2 wymieniłem po 5K ;)
jak mawia klasyk,
na pewno nie zaszkodzi a może pomoże ;-)

Raczej żenadą jest to, że nie wiesz nawet jak się wymienia olej w samochodzie. Proponuję zrobić kolejną ankietę.
Nikt normalny nie przeprowadza procedury serwisowej wymiany oleju na oko, podpierając się jakimś nieczytelnym wskaźnikiem czy bagnetem, tylko wlewa tyle ile ma napisane w workshop manualu.

na pewno nie zaszkodzi a może pomoże ;-)

Tylko w czym? :D

Raczej żenadą jest to, że nie wiesz nawet jak się wymienia olej w samochodzie. Proponuję zrobić kolejną ankietę.
Nikt normalny nie przeprowadza procedury serwisowej wymiany oleju na oko, podpierając się jakimś nieczytelnym wskaźnikiem czy bagnetem, tylko wlewa tyle ile ma napisane w workshop manualu.

Nie muszę tego wiedzieć. Płacę za wymianę i mam mniej niż obierałem z fabryki. Przyznali potem, że źle to zrobili. A żenadą są twoje komentarze. Po ch się wp [MENTION=20]PietereQ[/MENTION] jak nie znasz sytuacji i nawet Giulii nie masz?

Wlewa się 10-20% oleju poniżej zalecanej ilości, oraz po chwili (po odpaleniu na moment silnika) się uzupełnia do MAX wskaźnika.

- - - Updated - - -

Tylko w czym? ...

W smarowaniu silnika i turbiny, i tym samym w zapewnieniu maksymalnych osiągów i wydłużeniu trwałości podzespołów?

Skusiłem się, wymieniłem w zeszły czwartek przy przebiegu ~2500 km.

Wymiana oleju + filtra olejowego w ASO ADF Wrocław ~1000 zł, zapłaciłem ~800 po rabacie.

To przy ilu planujesz teraz następną wymianę?

To przy ilu planujesz teraz następną wymianę?
Teraz już standardowo co 15 tysięcy jak rekomenduje producent.

Co do samej wymiany, wiem że poglądy są podzielone, chucham na zimne - wolałem wymienić.

Skusiłem się, wymieniłem w zeszły czwartek przy przebiegu ~2500 km.

Wymiana oleju + filtra olejowego w ASO ADF Wrocław ~1000 zł, zapłaciłem ~800 po rabacie.

No i super. Ja wymieniłem po ok. 3kkm. Olej SELENIA DIGITEK PURE ENERGY 0W30 z normą Fiat 9.55535-GS1 (swoją drogą - co Ci wlali w ASO?) + filtr - niecałe 350zł + godzina pracy :-)

Amortyzatory
Powrót