• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kasowanie inspekcji serwisowej

maxima3000

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia
Witam czy może ktoś ma wiedzę,jak wyłączyć Info o koniecznośći przeprowadzenie przeglądu na wyświetlaczu?.Kończy mi się gwarancja a do serwisów nie mam zaufania dlatego olej i filtry wymieniam we własnym zakresie.Jeżeli ktoś coś wie bardzo proszę o info.

cześć,

dzisiaj przerabiałem ten temat:
odstawiłem auto na wymianę oleju i filtrów + skasowanie informacji o wymianie oleju i konieczności przeglądu.
odbierając powiedziano mi że z olejem (przypominką) sobie poradzili ale jeśli chodzi o przegląd to nijak nie dali rady się wbić i wyłączyć. (dodam tylko że dość porządne i szanowane w poznaniu miejsce, nie jakiś garaż)
zatem przedzwoniłem do ASO Alfy żeby usłyszeć że to tylko oni wyłączają bo "dane o wszystkim idą do Turynu"
wspomniałem że olej i filtry mam już wymienione więc... skoczy się na tym że zrobią mi przegląd bez wymian (250netto) i wyłączą komunikat (chociaż zakładam że pewnie ustawią datę "za rok" lub 10kkm)
zapytam też jaki jest koszt wymiany oleju + filtrów u nich, bp jeśli nieznacznie drożej niż tam gdzie robię od lat to ok, ale jeśli 2x to nie uśmiecha mi się...

pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Który rocznik.
Może masz SGW i dlatego nie ogarneli Tobie.

MES można bez problemu ogarnąć temat tylko jak masz rocznik powyżej 2018 trzeba zrobić obejście sgw

2018r.
nie podali powodu "dlaczego", nie mogli się tam "wbić"
poziom mojej wiedzy obecnie jest marny, Giulię mam od końca lutego, mam nadzieję że dzięki obecności tutaj się rozwinę

Cześć. Udało się komuś rozkminić wyłączenie komunikatu? Od kilku dni bezskutecznie z tym walczę. Żeby było ciekawiej, to przy poprzedniej wymianie skasowałem bez problemu (zapłon + 6 razy "gaz", z czego ostatni min. 10 sekund + zapłon). Jeżeli mi się uda to napiszę.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

a zapis w sterowniku silnika o wymianie oleju jak robisz?

Zrobiłem. Może wyzerować jeszcze raz MESem i spróbować ponownie? Co ciekawe poprzednio mogłem zmienić ilość kuponów, i kilometry do następnej wymiany. Teraz już nie...

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

kasowałeś tylko przegląd a nie wymianie oleju w sterowniku - to 2 rożne rzeczy

Udało się! Uff. Próbowałem dwóch metod. Niestety nie wiem, która w końcu zadziałała.
Metoda 1: zapłon ON + gaz w podłogę + 6 razy hamulec z odstępami około 1s + puszczenie gazu 1 s po ostatnim wciśnięciu hamulca + zapłon OFF
Metoda 2: zapłon ON + gaz w podłogę + 3 razy powoli hamulec w ciągu 10s + puszczenie gazu 1 s po ostatnim wciśnięciu hamulca + zapłon OFF
Giulia 2.2D, 8AT, RWD

Udało się! Uff. Próbowałem dwóch metod. Niestety nie wiem, która w końcu zadziałała.
Metoda 1: zapłon ON + gaz w podłogę + 6 razy hamulec z odstępami około 1s + puszczenie gazu 1 s po ostatnim wciśnięciu hamulca + zapłon OFF
Metoda 2: zapłon ON + gaz w podłogę + 3 razy powoli hamulec w ciągu 10s + puszczenie gazu 1 s po ostatnim wciśnięciu hamulca + zapłon OFF
Giulia 2.2D, 8AT, RWD

Cześć, u mnie w 2016 2.0 AT PL nie działa, byłby ktoś w stanie pomóc?

Dzięki

sprzedać samochód jak nie potrafi się po bożemu serwisować- ile razy trzeba pisać że samo skasowanie inspekcji to za mało i że trzeba jeszcze zapisać w sterowniku silnika info o wymianie oleju.

sprzedać samochód jak nie potrafi się po bożemu serwisować- ile razy trzeba pisać że samo skasowanie inspekcji to za mało i że trzeba jeszcze zapisać w sterowniku silnika info o wymianie oleju.

Ma ktoś wiedzę czy nieskasowane inspekcji przy wymienionym oleju w jakiś sposób skutkuje dla silnika ….
Czy można tak jeździć…..

Ma ktoś wiedzę czy nieskasowane inspekcji przy wymienionym oleju w jakiś sposób skutkuje dla silnika ….
Czy można tak jeździć…..

Przy odhaczaniu wymiany oleju zeruja się parametry adaptacyjne multiair. Powinno się to robić poza samym wygaszeniem komunikatu na desce o wymianie oleju. Czy niesie jakieś dodatkowe konsekwencje to trudno powiedzieć, koszt mesa nie jest na tyle duży żeby się nad tym zastanawiać.

Amortyzatory
Powrót