Potwierdzam, mam podobne odczucia. Giulia MY24. Pedał gazu działa jak wskaźnik i czytnik charakterystyki przyśpieszenia. Reaguje różnie w zależności od tego, jak jedziemy - dynamicznie, czy zamulamy, czy kopniemy szybko pedał, czy go naciśniemy łagodnie. Trzeba do tego przywyknąć, ale wolałbym aby tam żadnej logiki i warunków nie było.
Pewnie dałoby się to pomierzyć, gdyby czytać jednocześnie stan pedału, przy rożnych manewrach i sposobach dodawania "gazu" i czytać równocześnie parametry podawane przez komputer do sterowania silnikiem. To wszystko pewnie ma niestety związek z normami emisji spalin i zostało to zrobione, aby oszukać testy i zrobić wynik.
Szkoda, że nie można wgrać dowolnej mapy aby zmienić charakterystykę oddawania mocy. Niestety z tego co czytam, to Alfa to jest cały czas czarna skrzynka i niewiele można tam zmodzić. Co najwyżej wgrać jakieś krążące w sieci modyfikacje, które różnie działają, w zależności od modelu, rocznika i mocy.
Witam wszystkich forumowiczów.
Co do reagowania na gaz- to jest multiair, a one tak mają. Wystarczy chwilę pojeździć innym stylem, dopasuje się szybko.
Moje obserwacje po 9kkm:
1. Bujnięcie przy zmianie kierunku (D-> R i na odwrót). Samochód stoi, hamulec wciśnięty, występuje zwłaszcza przy zmianie ze spustem, zmiana przez N to łagodzi/ eliminuje.
2. Jazda w trybie N: puszczam gaz (bez tempomatu), samochód jedzie. Ponowne dodanie gazu= lekkie szarpnięcie, chyba ze dodam bardzo delikatnie.
3. Jazda w trybie A: przy zrzucaniu biegów jakby zostaje na wyższym, dźwięk jak wyższych obrotów.
Zaobserwowaliście coś z tego u siebie?
k
Stelvio 2.0 280 km polift sekwencyjna zmiana biegów akurat sprawdzane w trybie D , ale przyjmijmy , że tak będzie w DNA , a konkretnie chodzi o przeciągnięcie biegu czyli jazda na max obrotach . Ogólnie czytałem , że w tej skrzyni na manualu nie wrzuci nam biegu wyżej niż komenda , a YT akurat w teście Q widziałem jak jechała na rev limiterze stałe obroty / prędkość , a w moim przypadku przy 0-100 i nie wpięciu kolejnego biegu obroty doszły do limitera samochód szarpnął obroty odcięło , wróciły w okolice 5k rpm i znowu była reakcja na gaz . Czy tak jest w każdym 2.0 czy przy chipie skrzyni da sie to wyeliminować .?
Czy polecicie warsztat do wymiany dynamicznej oleju w skrzyni biegów gdzieś na Śląsku? Najlepiej w okolicach BB
Jest trochę misz-masz w tym temacie.
ZF8HP jest masowo i od lat montowana w BMW (po 2010r, jeśli BMW z automatem, to ZF8HP). Autoryzowane serwisy BMW zalecają (co 60kkm) i wykonuja dynamiczną wymianę oleju w tych skrzyniach.
https://zielonagora.bmw-sikora.pl/zadbaj-o-skrzynie.
Z drugiej strony sam ZF wydał zalecenia sprzeczne z powyższym całkiem niedawno - ryzyko ma dotyczyć wymiany dynamicznej w samochodach z duzym przebiegiem bez wymiany. Wklejam wątek z forum BMW:
https://www.bmwklubpolska.pl/forum/t...w-skrzyni-8hp/
Nie do końca tak jest - wymiana statyczna w aucie z dużym przebiegiem oleju rodzi większe zagrożenie od wymiany dynamicznej. Tylko po prostu jest na co zwalić winę za jakieś uszkodzenie skrzyni. Nawiasem mówiąc robimy wymianę w automatach różnych marek (m.in. w mojej Giulii) i wszystko działa. Jedno, co nam zawsze serwis ZF-a zalecał - do skrzyni ZF olej tylko ZF.
ZF raczej dużo wcześniej podawał że wymiana ma być statyczna - kojarzę jakiś filmik gdzie o tym gadał przedstawiciel ZFa a musiałem go oglądać ze 4-5 lat temu.
Skrzynie potrafili poniszczyć przy dynamicznej też to słyszałem od któregoś z fachowców w PL(już nie pamiętam od którego), nie wnikałem o co dokładnie chodzi/kiedy/co źle ktoś robił, ale stanęło na tym, że jak będę sam jechał na wymianę to wymienię (właściwie to juz miałem być w ShopEFI zeszłej jesieni, ale Kamilowi wypadło coś i nie udało się połączyć tego z moim wyjazdem w okolice), to statycznie będzie jednak. Jeszcze się migam bo nie ma czasu na jeżdżenie/zostawianie gdzieś, choć już przebieg goni (75kkm) i kiedyś trzeba będzie zarezerwować na to czas.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
ZF faktycznie swego czasu zalecał wymianę statyczną ale chyba dlatego, że dynamiczna nie była zbyt znana i powszechna. Do dzisiaj słyszymy od klientów, że w różnych serwisach automatów straszyli ich, że skrzynia się zaraz rozleci itp. Jest pewna procedura w maszynie, łącznie z przerwą na wymianę filtra (miski), dobry serwis Alfy posiada odpowiednie złącze do podłączenia maszyny (ja pożyczam alfowskie od nich) i nic się nie dzieje. A w instrukcji ZF-a, dołączanej do filtra/miski, jest instrukcja jak przeprowadzić wymianę (statyczną): spuścić olej, wymienić miskę, nalać olej, rozgrzać, zmierzyć. Na koniec, po wykonaniu jazdy próbnej sprawdzić kolor oleju - jak jest jeszcze brudny to powtórzyć procedurę (już bez miski). I tak do skutku. Trochę to uprościłem ale mniej więcej tak to wygląda. Ja wymieniałem przy 60 tys. teraz jest 106 tys. ale następną zrobi już nowy właściciel, bo w piątek przyjeżdża odebrać auto. Na razie więc będę tylko gościem forum, niepraktykującym.