Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 11121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 224

Temat: Działanie skrzynii biegów AT8 Veloce 280HP - zastrzeżenia, prośba o Wasze komentarze

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Cześć
    Parę lat później - jest jakaś konkretna rada na tego laga przy starcie?
    Przegrzebałem na forum chyba wszystkie wątki na ten temat, ale konkretów chyba brak. Raczej domysły i gdybania. Jest chociaż konsensus, że to skrzynia, a nie coś innego?
    Strasznie mnie on irytuje, a jeszcze dzisiaj miałem słabą sytuację przy wjeździe na rondo właśnie z tym związaną.
    Wg mnie jest korelacja pomiędzy długością laga a dynamiką i głębokością naciśnięcia pedału gazu oraz tym, czy wcześniej jechałeś agresywnie, czy spokojnie.
    jeśli jechałeś spokojnie i nagle deptasz mocno - masz większego laga.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Wg mnie jest korelacja pomiędzy długością laga a dynamiką i głębokością naciśnięcia pedału gazu oraz tym, czy wcześniej jechałeś agresywnie, czy spokojnie.
    jeśli jechałeś spokojnie i nagle deptasz mocno - masz większego laga.
    Potwierdzam, mam podobne odczucia. Giulia MY24. Pedał gazu działa jak wskaźnik i czytnik charakterystyki przyśpieszenia. Reaguje różnie w zależności od tego, jak jedziemy - dynamicznie, czy zamulamy, czy kopniemy szybko pedał, czy go naciśniemy łagodnie. Trzeba do tego przywyknąć, ale wolałbym aby tam żadnej logiki i warunków nie było.

Pewnie dałoby się to pomierzyć, gdyby czytać jednocześnie stan pedału, przy rożnych manewrach i sposobach dodawania "gazu" i czytać równocześnie parametry podawane przez komputer do sterowania silnikiem. To wszystko pewnie ma niestety związek z normami emisji spalin i zostało to zrobione, aby oszukać testy i zrobić wynik.

Szkoda, że nie można wgrać dowolnej mapy aby zmienić charakterystykę oddawania mocy. Niestety z tego co czytam, to Alfa to jest cały czas czarna skrzynka i niewiele można tam zmodzić. Co najwyżej wgrać jakieś krążące w sieci modyfikacje, które różnie działają, w zależności od modelu, rocznika i mocy.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR Giulia Competizione (280,Q4,MY23)

Domyślnie ode mnie

Witam wszystkich forumowiczów.

Co do reagowania na gaz- to jest multiair, a one tak mają. Wystarczy chwilę pojeździć innym stylem, dopasuje się szybko.

Moje obserwacje po 9kkm:

1. Bujnięcie przy zmianie kierunku (D-> R i na odwrót). Samochód stoi, hamulec wciśnięty, występuje zwłaszcza przy zmianie ze spustem, zmiana przez N to łagodzi/ eliminuje.
    2. Jazda w trybie N: puszczam gaz (bez tempomatu), samochód jedzie. Ponowne dodanie gazu= lekkie szarpnięcie, chyba ze dodam bardzo delikatnie.
    3. Jazda w trybie A: przy zrzucaniu biegów jakby zostaje na wyższym, dźwięk jak wyższych obrotów.

Zaobserwowaliście coś z tego u siebie?

k

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio Veloce Ti

Domyślnie

Stelvio 2.0 280 km polift sekwencyjna zmiana biegów akurat sprawdzane w trybie D , ale przyjmijmy , że tak będzie w DNA , a konkretnie chodzi o przeciągnięcie biegu czyli jazda na max obrotach . Ogólnie czytałem , że w tej skrzyni na manualu nie wrzuci nam biegu wyżej niż komenda , a YT akurat w teście Q widziałem jak jechała na rev limiterze stałe obroty / prędkość , a w moim przypadku przy 0-100 i nie wpięciu kolejnego biegu obroty doszły do limitera samochód szarpnął obroty odcięło , wróciły w okolice 5k rpm i znowu była reakcja na gaz . Czy tak jest w każdym 2.0 czy przy chipie skrzyni da sie to wyeliminować .?

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Czy polecicie warsztat do wymiany dynamicznej oleju w skrzyni biegów gdzieś na Śląsku? Najlepiej w okolicach BB

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał seba_css Zobacz post
    Czy polecicie warsztat do wymiany dynamicznej oleju w skrzyni biegów gdzieś na Śląsku? Najlepiej w okolicach BB
    Nie zaleca się wymiany dynamiczniej w naszych skrzyniach.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    B-B
    Auto
    Giulia 2.0 Ti Sport

Domyślnie

Cytat Napisał bronek90 Zobacz post
    Nie zaleca się wymiany dynamiczniej w naszych skrzyniach.
    Jest trochę misz-masz w tym temacie.
    ZF8HP jest masowo i od lat montowana w BMW (po 2010r, jeśli BMW z automatem, to ZF8HP). Autoryzowane serwisy BMW zalecają (co 60kkm) i wykonuja dynamiczną wymianę oleju w tych skrzyniach.
    https://zielonagora.bmw-sikora.pl/zadbaj-o-skrzynie.
    Z drugiej strony sam ZF wydał zalecenia sprzeczne z powyższym całkiem niedawno - ryzyko ma dotyczyć wymiany dynamicznej w samochodach z duzym przebiegiem bez wymiany. Wklejam wątek z forum BMW:
    https://www.bmwklubpolska.pl/forum/t...w-skrzyni-8hp/

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał Alixxx Zobacz post
    Jest trochę misz-masz w tym temacie.
    ZF8HP jest masowo i od lat montowana w BMW (po 2010r, jeśli BMW z automatem, to ZF8HP). Autoryzowane serwisy BMW zalecają (co 60kkm) i wykonuja dynamiczną wymianę oleju w tych skrzyniach.
    https://zielonagora.bmw-sikora.pl/zadbaj-o-skrzynie.
    Z drugiej strony sam ZF wydał zalecenia sprzeczne z powyższym całkiem niedawno - ryzyko ma dotyczyć wymiany dynamicznej w samochodach z duzym przebiegiem bez wymiany. Wklejam wątek z forum BMW:
    https://www.bmwklubpolska.pl/forum/t...w-skrzyni-8hp/
    Nie do końca tak jest - wymiana statyczna w aucie z dużym przebiegiem oleju rodzi większe zagrożenie od wymiany dynamicznej. Tylko po prostu jest na co zwalić winę za jakieś uszkodzenie skrzyni. Nawiasem mówiąc robimy wymianę w automatach różnych marek (m.in. w mojej Giulii) i wszystko działa. Jedno, co nam zawsze serwis ZF-a zalecał - do skrzyni ZF olej tylko ZF.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ZF raczej dużo wcześniej podawał że wymiana ma być statyczna - kojarzę jakiś filmik gdzie o tym gadał przedstawiciel ZFa a musiałem go oglądać ze 4-5 lat temu.

Skrzynie potrafili poniszczyć przy dynamicznej też to słyszałem od któregoś z fachowców w PL(już nie pamiętam od którego), nie wnikałem o co dokładnie chodzi/kiedy/co źle ktoś robił, ale stanęło na tym, że jak będę sam jechał na wymianę to wymienię (właściwie to juz miałem być w ShopEFI zeszłej jesieni, ale Kamilowi wypadło coś i nie udało się połączyć tego z moim wyjazdem w okolice), to statycznie będzie jednak. Jeszcze się migam bo nie ma czasu na jeżdżenie/zostawianie gdzieś, choć już przebieg goni (75kkm) i kiedyś trzeba będzie zarezerwować na to czas.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

ZF faktycznie swego czasu zalecał wymianę statyczną ale chyba dlatego, że dynamiczna nie była zbyt znana i powszechna. Do dzisiaj słyszymy od klientów, że w różnych serwisach automatów straszyli ich, że skrzynia się zaraz rozleci itp. Jest pewna procedura w maszynie, łącznie z przerwą na wymianę filtra (miski), dobry serwis Alfy posiada odpowiednie złącze do podłączenia maszyny (ja pożyczam alfowskie od nich) i nic się nie dzieje. A w instrukcji ZF-a, dołączanej do filtra/miski, jest instrukcja jak przeprowadzić wymianę (statyczną): spuścić olej, wymienić miskę, nalać olej, rozgrzać, zmierzyć. Na koniec, po wykonaniu jazdy próbnej sprawdzić kolor oleju - jak jest jeszcze brudny to powtórzyć procedurę (już bez miski). I tak do skutku. Trochę to uprościłem ale mniej więcej tak to wygląda. Ja wymieniałem przy 60 tys. teraz jest 106 tys. ale następną zrobi już nowy właściciel, bo w piątek przyjeżdża odebrać auto. Na razie więc będę tylko gościem forum, niepraktykującym.