Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 224

Temat: Działanie skrzynii biegów AT8 Veloce 280HP - zastrzeżenia, prośba o Wasze komentarze

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Użytkownik Świeżak Avatar lisu7
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Giulia Q4 Veloce Swiss

Domyślnie

ZF na początku zalecał dynamiczną wymianę, lecz zdarzały się awarie z tym związane i dlatego zmienili na statycznie. Jak ktoś chce zrobić to dobrze to można wymienić olej, pojeździć parę tysięcy km i potem jeszcze raz zlać, żeby z konwertera ten stary olej jeszcze zlać.

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

No dobra, dalej nikt nic nie polecił, choćby statycznie.
    Epsonix z BB aż do Legnicy na wymianę potrzebujesz gnać?

Ile orientacyjnie może wymiana statyczna kosztować? Ponegocjuję może z moim serwisem AR

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał seba_css Zobacz post

Ile orientacyjnie może wymiana statyczna kosztować? Ponegocjuję może z moim serwisem AR
    Wymiana oleju w tej skrzyni to prosta sprawa, wątpię żeby jakikolwiek warsztat zajmujący się ASB nie dał sobie z tym rady. Sam robiłem w garażu na kobyłkach lezac pod samochodem, zeszło mi około 1.5h. W warsztacie to koszt max 1 RB

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał seba_css Zobacz post

Nie, ale wiadomo że wolę u kumpla z którym jestem w stałym kontakcie. Akurat wtedy jechałem w jego okolicy z noclegiem i mieliśmy działać, nie wyszło ze względu na jego sprawy. Specjalnie jechał tam nie będę - skończy się wymianą lokalnie, ale nie mam głowy teraz do tego (są i inne tematy w Giulii do ogarnięcia a auto stale potrzebuję).
    O ile wiem na oleju w normalnych cenach (typu Ravenol albo ten z Iveco albo ZF) to coś w okolicach 2tys, przynajmniej jakiś czas temu ktoś na facebooku taką kwotą rzucił.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar lisu7
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Giulia Q4 Veloce Swiss

Domyślnie

Zestaw 8l oleju zf+ miska w komplecie z filtrem i śrubami koszt około 1000zl w zależności czy kupujesz na internecie czy w warsztacie. Jest pewna procedura wymiany oleju o której trzeba pamiętać.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4 120KM, Giulia Veloce 2,0 Q4 '24

Domyślnie

Cześć
    Czy ktoś z was zmieniał punkty zmiany biegów w MY24? Czy sterownik skrzyni w tym modelu nie jest "zablokowany"? Niestety ale w trybie normal ciężko jest jeździć. Przy stałej jeździe z przepisowymi prędkościami w terenie zabudowanym czy poza nim jest 1200obr/min. i wibracje. Jedyny używalny tryb moim zdaniem to D.
    Z tego co gdzieś doczytałem to we wcześniejszych modelach było lepiej dopiero po2-gim lifcie się popsuło. Czy jest możliwość wgrania wcześniejszego oprogramowania jeżeli rzeczywiście wcześniej było ok?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Po 1 wszym lifcie już się popsuło tj 2020

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

U każdego tunera który ogarnia te skrzynie można się pobawić, niestety gwarancja na skrzynię byebye no chyba że w razie problemów wgracie stock (inna sprawa że tym skrzyniom nic się nie dzieje, wiec nie ma co się obawiać).
    Ja niestety dałem się na wyjeździe na tor namówić po kumplowsku na szybką wrzutę softu nowego niby 2.0 zlepiony z GTAm - no i mam skrzynię nastawioną na komfort któa zmienia biegi wolniej i przy niskich obrotach, a reakcja na łopatkę jest też często ciut opóźniona i wydłużona. Przy najstępnej okazji wpada starszy soft a ewentualnie na min się pokręci trochę u tunera
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    U każdego tunera który ogarnia te skrzynie można się pobawić, niestety gwarancja na skrzynię byebye no chyba że w razie problemów wgracie stock (inna sprawa że tym skrzyniom nic się nie dzieje, wiec nie ma co się obawiać).
    Ja niestety dałem się na wyjeździe na tor namówić po kumplowsku na szybką wrzutę softu nowego niby 2.0 zlepiony z GTAm - no i mam skrzynię nastawioną na komfort któa zmienia biegi wolniej i przy niskich obrotach, a reakcja na łopatkę jest też często ciut opóźniona i wydłużona. Przy najstępnej okazji wpada starszy soft a ewentualnie na min się pokręci trochę u tunera
    Wgrywałeś soft skrzyni, czy soft komputera sterującego pracą silnika, że Ci tak zaczęło wolno zmieniać biegi? Może jednak w skrzyni nie trzeba robić programu, aby auto dynamicznie zmieniało biegi? W MY24 po wgraniu trybu Race skrzynia jest szybsza, a przecież nikt się do skrzyni nie dotykał. Cały czas jednak mam wrażenie, że trochę się ociąga podczas ruszania.
    Ostatnio edytowane przez blaszany ; 22-02-2025 o 19:21