• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] AKTYWNE zawieszenie ..............

marekkoczta

Aktywny
Auto
alfa romeo
Czytam w testach ktoś to ma w waszych autach jakaś opinia itp.

Ja jestem zachwycony. Znacząca poprawa w wychylaniu karoserii i czuciu asfaltu.

Używam głównie:
- Na autostradach obfitujacych w zakręty przy predkosciach 160+ km/h
- drogach typu Zakopianka
- Alpy i inne góry.

Perfect połączenie z łopatami.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Powiedz jest jakiś przycisk specjalny zamawiałeś jako opcje itp po czym poznać w swoim aucie nie kupionym jako nówka.

W przełączniku DNA w środku przycisk z symbolem amortyzatora.

Zawieszenie w trybie soft i hard
148.jpg
149.jpg

Szlo to w pakiecie Performance z dyfrem LSD.
Elektronika nie dławi mocy na wyjściu z zakrętów na mokrym czy śniegu. Stelvio na takiej drodze przyspiesza do 100 pewnie poniżej 10s :)
151.jpg

Czytam w testach ktoś to ma w waszych autach jakaś opinia itp.

Tym przyciskiem można tylko i wyłącznie zmiękczyć zawieszenie. Ono się automatycznie utwardza w trybach dynamicznych.

Przejechałem z tym kilka km i po utwardzeniu praca zawieszenia przypominał mi jazdę autem ze sprężynami progresywnymi tzn. było dość twardo i jak na moje lata dość męczące na codzień. Ale sprawiało dużo frajdy np. w zakrętach na szybkich niedziurawych drogach. W codziennym użytkowaniu włączałem jednak SOFT czyli zmiękczałem.

Tym przyciskiem można tylko i wyłącznie zmiękczyć zawieszenie. Ono się automatycznie utwardza w trybach dynamicznych.

Przejechałem z tym kilka km i po utwardzeniu praca zawieszenia przypominał mi jazdę autem ze sprężynami progresywnymi tzn. było dość twardo i jak na moje lata dość męczące na codzień. Ale sprawiało dużo frajdy np. w zakrętach na szybkich niedziurawych drogach. W codziennym użytkowaniu włączałem jednak SOFT czyli zmiękczałem.
No tak czyli bez tego trybu standardowo mamy twarde zawieszenie bez możliwości zmiękczania. Opcja spoko ale nie koniecznie must have jak dla mnie. Ja mam Stelvio FE bez tej opcji i jedyne co mogę narzekać to na kostce brukowej ze mogłoby być mniej drgań przenoszonych do srodka. W normalnej jezdzie jest jak dla mnie ok:) A przy dynamicznej jezdzie I niespodziewanej nierówności jak np.czasem zdarzają się na autostradach to twarde zawieszenie robi super robote, moim zdaniem ten tryb soft ma sens jak ktoś jezdzi sporo po mieście i nie równych drogach. Nie mam porównania na jezdzie w zmiekczonym trybie ale do jego braku juz przywyklem (zresztą wiekszosc przebiegu poza miastem i autostrada I rzadko zdarza się że po kostce musze jechać) chyba bardziej mi brakuje adaptacyjnego tempomatu, chociaż na tyle co jezdze to i tak w sumie cieszę się że w końcu mam okazję sobie pojeździć;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Elektronika nie dławi mocy na wyjściu z zakrętów na mokrym czy śniegu.

Cudownie. Tak powinno być.

Oddałbym te wszystkie multimedia i HK za aktywny tempomat i to co powyżej :)

Aktywnym zawieszeniem jechałem tylko raz Veloce i szczerze to mi pasuje to twarde więc raczej u mnie nie must have.

No tak czyli bez tego trybu standardowo mamy twarde zawieszenie bez możliwości zmiękczania. Opcja spoko ale nie koniecznie must have jak dla mnie. Ja mam Stelvio FE bez tej opcji i jedyne co mogę narzekać to na kostce brukowej ze mogłoby być mniej drgań przenoszonych do srodka. W normalnej jezdzie jest jak dla mnie ok:) A przy dynamicznej jezdzie I niespodziewanej nierówności jak np.czasem zdarzają się na autostradach to twarde zawieszenie robi super robote, moim zdaniem ten tryb soft ma sens jak ktoś jezdzi sporo po mieście i nie równych drogach. Nie mam porównania na jezdzie w zmiekczonym trybie ale do jego braku juz przywyklem (zresztą wiekszosc przebiegu poza miastem i autostrada I rzadko zdarza się że po kostce musze jechać) chyba bardziej mi brakuje adaptacyjnego tempomatu, chociaż na tyle co jezdze to i tak w sumie cieszę się że w końcu mam okazję sobie pojeździć;)

Nie to nie jest tak.
Przycisk zmiękcza i piszę o tym bo każdy myśli że to jest przycisk do utwardzania.
Zaiweszenie automatycznie utwardza się w trybie D. I przyciskiem można zmiękczyć w D czyli jechać szybko z zawieszeniem ustawionym jak w N (nie odczułem różnicy miedzy A a N).

A generalnie praca zmiękczonego zawieszenia przypomina mi pracę zawieszenia zwykłego (auta bez tego systemu).

tryb miękki i twardy odnosi się wyłącznie w ramach aktywnego zawieszenia. To jest zupełnie inne zawieszenie niż w standardzie.

Nie to nie jest tak.
Przycisk zmiękcza i piszę o tym bo każdy myśli że to jest przycisk do utwardzania.
Zaiweszenie automatycznie utwardza się w trybie D. I przyciskiem można zmiękczyć w D czyli jechać szybko z zawieszeniem ustawionym jak w N (nie odczułem różnicy miedzy A a N).

A generalnie praca zmiękczonego zawieszenia przypomina mi pracę zawieszenia zwykłego (auta bez tego systemu).
A no to w takim razie tym bardziej nie odczuwam jego braku;) myslalem ze byloby mieksze niz to standardowe ktore jest dość twarde. Najlepiej byłoby sie przejechać takim i takim autem i porównać samemu.

Pamiętam wlasnie ze jeden ze sprzedawców tłumaczył ze to jest tylko do zmiękczania zawieszenia A ze normalnie jest twarde.. czyli troche minął się z rzeczywistością.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie czy w aktywnym zawieszeniu auto stoi niżej? Odebrałem swoją giulie veloce ze standardowym zawieszeniem z kołami 19 cali i mam wrażenie że auto stoi trochę za wysoko... Zdarza się że widzę nawet sprężynę z przodu. W aucie testowym którym jechałem (miało aktywne zawieszenie) wydawało mi się że było sporo niżej (mniejszy prześwit)

Mam pytanie czy w aktywnym zawieszeniu auto stoi niżej? Odebrałem swoją giulie veloce ze standardowym zawieszeniem z kołami 19 cali i mam wrażenie że auto stoi trochę za wysoko... Zdarza się że widzę nawet sprężynę z przodu. W aucie testowym którym jechałem (miało aktywne zawieszenie) wydawało mi się że było sporo niżej (mniejszy prześwit)

Wydaje mi się, że Giulia z napędem na obie osie ma wyższy prześwit i to jest kwestia napędu Q4 a nie aktywnego zawieszenia

Jeśli dobrze pamiętam przód w Veloce Q4 wisi 2cm wyżej względem Giulii RWD.

Amortyzatory
Powrót