• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Belki do STELVIO

Jakby ktoś coś to za tydzień będę miał na zbyciu oryginalne belki Alfy + Thule ThruRide 565 1 szt ( drugą już sprzedałem )
Do dwóch rowerów jeszcze ok ale trzy to już konieczne wożenie stołka ;) .
Razem tyśiącsto 327951710_1631085360721858_6837505415602451803_n.jpg

@Nelson czy udało ci sie zakupić ten Nordrive ?? Jesli tak to jestes zadowolony?? czy może wybrales cos innego ??

Jeszcze nie, ale jestem na niego zdecydowany. Czekam tylko na promocję, bo na tej stronie często się zdarzają. Ostatnio był sporo taniej, ale nie zdążyłem kupić.

Tak to wygląda. Bardzo solidnie wykonany i wszystko pasuje co do milimetra. Widoczny bagażnik rowerowy też Nordrive, w wakacje dokupię jeszcze box.
Ma tylko jedną wadę - jak jadę to wszystkie mijane laski krzyczą z ironią - "dlaczego nie tule?".
0.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Kształt belek podobny do thule, a nie miałeś w zestawie uszczelek w te rynienki co są w belkach?

Uszczelki są, ale jak się używa montowania w rowkach to trzeba je zdjąć.

Ja mam te z Thule

Załączniki

• IMG-20240329-WA0000.jpg
    IMG-20240329-WA0000.jpg
    137.2 KB · Wyświetleń: 102
A tu wszystko trzy razy tańsze i wygląda naprawdę solidnie, zresztą to nie jakaś marka krzak z Chin. Nie wiem czemu jest nieznana, przynajmniej na tym forum nic o niej nie znalazłem.

A tu wszystko trzy razy tańsze i wygląda naprawdę solidnie, zresztą to nie jakaś marka krzak z Chin. Nie wiem czemu jest nieznana, przynajmniej na tym forum nic o niej nie znalazłem.

No jeśli spełnia swoje zadanie to pewnie,że nie ma sensu przepłacać. Ja obawiałem się o mocowanie bez relingów dlatego postawiłem na Thule żeby nie było niespodzianek.

Ja mam yakime na dach bez relingow, fajne ciche belki i wg mnie swietnie wygladaja. Polecam
1bea48cc8f68a1a12bd49d744a722ba5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Pytanie trochę z innej beczki. Pożyczyłem box jedynie słusznej marki Thule i nie pasuje.
Ma kilka zestawów otworów, ale jakbym nie ustawiał, na jednej belce zawsze brakuje około 2 cm względem rozstawu bagażnika. Myślałem, że box tak zacnej marki jest uniwersalny i ma regulację co do milimetra. Czy da się coś z tym zrobić, zastosować jakąś przejściówkę czy co? Gdyby był mój, to bym wywiercił dodatkowe otwory i po sprawie.

Zakupiłem bagażnik firmy Nordrive Silenzio na relingi zintegrowane. Za tydzień wyruszam w podróż to dam znać jak sie bagażnik sprawdził.

Czekam na dodatkową opinię, bo sam się na bagażnik szykuję.

Ja mogę dodać po miesiącu eksploatacji, że wszystko jest OK. Trochę słychać podczas jazdy autostradą, ale wiadomo że coś musi być słychać, zresztą sam uchwyt na rowery zdejmuję jak nie używam, co w przypadku montowania do rowka T jest banalne i szybkie.
Najważniejsze, że wszystko jest solidne. Teraz poluję na box Nordrive w jakiejś korzystnej cenie.

Alfa z Bagaznikiem.jpg

Jak Już wcześniej pisałem, zakupiłem bagażnik Nordrive Silenzio na relingi zintegrowane . Przejechałem z Nim ponad 3000 km i mogę powiedzieć że był to dobry zakup . Nie mam jakiegoś wielkiego porównania ale jadąc między 120 a 130 km/h to mogę powiedzieć że było ok . Mam szklany dach także szum dochodzący z bagażnika był znośny. Montaż oraz demontaż latwy i przyjemny . Jakość produktu jak najbardziej ok . Pozdrawiam

Załączniki

• Stelvio Bagaznik.jpg
    Stelvio Bagaznik.jpg
    118.2 KB · Wyświetleń: 107
A ten box to jakiej marki? Jak wygląda montaż? Muszę kupić box, ale wszystkie, które rozpatrywałem mają na stałe wywiercone otwory i nie pasują do szerokich belek, a wiercić dodatkowych nie zamierzam, bo zmienię samochód i co, znów trzeba będzie wiercić? Są boxy z płynną regulacją, ale są to nieliczne jednostki i te akurat mi nie pasują wizualnie.

Box mam pożyczony od koleżanki. Firma To Holiday Steam . Rozmiar boxu - 200 długość a szerokość 90 . Ma jakies 450 litrów. Chciałem kupic taki sam ale niestety nie znalazłem bo wg mnie bardzo fajnie pasuje do tego auta . Montaż też bardzo szybki - jednak wiadomo ze teraz są już lepsze rozwiązania. Belki rozmiar M ( jak dobrze pamiętam do 120 cm) . Pasują myślę idealnie . Montaż prosty . Od siebie dodam ze auto z tym boxem i w pełni obciążone spalilo srednio 8,7 litra paliwa . Prędkość miedzy 120a 130 na trasie ze Śląska do Kołobrzegu.

No ale masz tam wywiercone otwory na stałe? Może jak są relingi, to belki się przesuwa, żeby trafić w otwory?
Ja w Giulii nie mam relingów i belki są zamocowane na stałe, a wtedy otwory w boxie nijak nie pasują, a próbowałem już trzy różne boxy. Do węższych belek może da się jakoś dopasować, ale one są wywiercone właśnie co 8 cm, tyle ile mają belki. Nie wiem kto to w ogóle projektował. Co ciekawe, w instrukcji jest napisane, że box pasuje do belek o szerokości do 8 cm.

Ja na początku zalozylem do tych specyfikowanych otworów jednak kiedy nałożyłem box to musiałem to o jakies 10 cm przesunąć gdyż nie wygladalo to dobrze

Amortyzatory
Powrót