Stan aku i dzałanie IBS -prośba do tych z kablem OBD i MES o sprawdzenie 3 parametrów

Chodzilo mi ile Alfa daje napiecia jak się zmieni proxi na AGM.

EDIT: Na utrate % nie zwracałem uwagi ale to może być normalne. Ten samochod sporo chla nawet jak śpi.

Ostatnia edycja:
Tez mam nowy EFB, bo taki był fabryczny, czy w ustawieniach ładowania można coś zmieniać w zależności jak mamy aku?
Ale jeśli już to pewnie z pozycji komputera a nie ustawień kierowcy na wyświetlaczu.

@epsonix Ktoś musi od czasu do czasu zapytać, więc teraz ja kładę głowę na pieniek... czy jest jakieś światełko w tunelu w temacie "oszusta IBS"?

@epsonix Ktoś musi od czasu do czasu zapytać, więc teraz ja kładę głowę na pieniek... czy jest jakieś światełko w tunelu w temacie "oszusta IBS"?
z przykrością musze się przyznać, że od miesięcy nawet na to nie spojrzałem (no dobra, projekt frezowań obudowy jest zrobiony i gotowy do zamówienia). wiem, minęło pół roku od ostatniego posta tutaj i niestety ja wiecznie tkwię w immobilizerze (jak nie support, to jakieśupdaty dokumentacji, to znów jakieś śledztwo czy kolejne drobne poprawki) czy innych starych produktach (produkcje nowe, zamówienia, dystrybutorzy), na to urlopy się wyjeżdżało, na to opieka nad dzieckiem (i tak żona więcej znacznie robi), żona w szpitalu była tydzień czasu, ja się też troche zdrowotnie muszę bujać po lekarzach i badaniach (kręgosłup + uszkodzone kolano) - rehabilitacje. nadgodzin nie robię bo nie ma czasu ani sił niestety, raczej pracuje na 6-7h bo reszta to różne sprawy/ograniczenia.
to że takie urządzenie musi powstać to pewnik - sam za chwilkę będę potrzebował bo u mnie na pewno będzie spadal SoC już za chwilkę (mam nie w pełni fukcjonalny prototyp, w którym jak rzuciłem w kąt projekt to byłem o krok od dodnia oszukiwacza - de facto mam monitor tylko teraz), a SoC u mnie obecnie ok 55-65% (aku prawie 4 lata i jeżdżenie lokalnie głównie), przy mrozach będzie gorzej więc już ogrzewania tylnej szyby sam nie uświadczę.
No ale w tym momencie się nie mogę dalej tym zająć. Dopiero co przyjechały płytki na nową wersję immo, jest narazie tylko przeportowana stara, a plan jest przerobić totalnie core firmwaru tak aby pozbyć się błędu w BCM. Ten core będzie dzielony (choc w innym trybie trochę pracy) właśnie z IBS fakerem. Niestety to nie jest praca na kilka dni, szczególnie testowanie/dopracowywanie/upewnienie się że jest tip-top i bulletproof. Będzie info jak coś się będzie działo, ale parę tyg potrzebuję jeszcze na immo zanim zacznę. wiem, zbliża się zima i przydałoby się na już i wiem, miało być inaczej, ale za dużo ciągle u mnie się działo priv/zdrowie jak i firma i musiałem dla własnego komfortu wymazać z głowy na jakiś czas w ogóle myśli o kolejnym produkcie.

Cóż, będziemy czekać [emoji846] Jest tu pewnie duża grupa ludzi, którzy chętnie by coś takiego zamontowała. Mój IBS chyba zwiastował, bo potrafi pokazać nawet 0 (w MyGiulia) a wszystko chodzi bez błędów (grzanie foteli, kierownicy itd.) [emoji16] Ładowanie 14.4 V non stop, akumulator jeszcze oryginalny (samochód z 2019r). Nawet myślałem, żeby wymienić moduł IBS, ale skoro działa w ten sposób, to zrezygnowałem. Pewnie zrobię to, ale tylko razem z zamontowaniem Twojego "oszusta" [emoji16] Więc kibicuję...

Wysłane z mojego Power Armor 18T przy użyciu Tapatalka

a ja.. nie jestem chętny :D odkąd wymieniłem IBS na nowy (pojawiały mi się jakieś błędy IBS bardzo sporadycznie) i robię raz na 2tyg robię trasę ~100km, jest dużo lepiej z poziomem ładowania aku, jedynie soc spadło do 65% po wizycie auta w serwisie :)

No, ja bym chętnie taki oszukiwacz IBSa potestował. Ale nie o tym.
Mam Giulię w podziemnym garażu, gdzie nie ma wtyczek z pradem (takie u niemca szparowanie zastosowali) i mam bardzo słaby aku. Chcę go wyjać i podładować w domu, pytanie tylko jak mam auto bez akumulatora znowu zamknać? No i po naładowaniu znowu je otworzyć?

kilka opcji.
1.jeśli masz składaną kanapę, zostaw otwartą, ewentualnie przez środkową sekcję sięgniesz patykie do ręcznego otwarcia przy zamku. czyli zamykasz auto jak jest aku jeszcze, bagażnik trzaśniesz po wyjęciu aku. potem dostajesz się grotem który masz wewnątrz kluczyka - w drzwiach kierowcy zamek masz
2.wystawiasz awaryjny sznureczek z klapy bagażnika na zderzak, otworzysz pociągając
3.Otwierasz grotem auto, maska w górę, na kablach rozruchowych podłączasz aku pod terminale w komorze silnika.

Dzięki epsonix. osobiście powiem tak - te tak zwane ułatwienia życia bywają czasem wręcz debilne, ale coosh, takie czasy

W moim przypadku IBS działa poprawnie od 6-7 miesięcy. W okresie letnim poziom naładowania wynosił 75-80% Teraz przy niższych temperaturach wynosi 80-87% Nie chce mi się czytać całego tematu, ale chyba wiecie ze przy montażu naładowanej, świeżej baterii, należy wykonać procedurę adaptacji IBS?

Rozwiń temat pls.
Wydawało mi się, że wystarczy wykonać jego reset, a w zasadzie on się sam wykonuje po odłączeniu zasilania.
U mnie działa poprawnie bez żadnych adaptacji, a przynajmniej na tyle poprawnie, że mam ładowanie i wartość IBS powyżej poziomów odcięć "oszczędzających" prąd.
Potwierdzam, w zimie faktycznie te poziomy IBS są wyższe. Bateria lepiej przyjmuje w niższej temperaturze pewnie. To samo widzę w baterii trakcyjnej Toyoty hybrydowej, zimą zawsze dużo więcej "kresek" niż latem.

Rozwiń temat pls.
Wydawało mi się, że wystarczy wykonać jego reset, a w zasadzie on się sam wykonuje po odłączeniu zasilania.

Procedurę IBS wykonujemy poprzez odłączenia modułu od akumulatora i wypięciu przewód komunikacji, i zasilania. Akumulator nowy lub naładowany SOC 95-100% Po zamontowaniu podłączamy klemę ale nie podłączamy zasilania i komunikacji ( wtyk dwuliniowy) Uruchamiamy pojazd i czekamy na DTC komunikat o usterce, czy braku komunikacji z ibs. Podłączamy wtyczkę do IBS uruchamiamy silnik. DTC dalej komunikuje o usterce IBS. Kasujemy błąd i zaczyna się magia. Podróż 4-5 godzin ( nawet z kilkudniowymi przerwami) S&S nie funkcjonuje. Po 4h gdzie akumulator jest rozładowywany i ładowany 65-80%IBS nauczy się nowej baterii. W następnym okresie utrzymuje poziom SOC w przedziale 75-88% W moim przypadku zarejestrowałem nawet 90% Prąd ładowania jest zróżnicowany od -30A do 60A. 60A najczęściej podczas hamowania.

skąd ta procedura pochodzi? masz jakiś oficjalny dokument na to?
inna sprawa że wg mojego empirycznego doświadczenia IBS i tak po paru dniach się nauczy czego ma się nauczyć - np jeśli podładujesz prostownikiem bezpośrednio na klemie masowej aku (z pominięciem IBS).
Co do prądów, u siebie widziałem nawet chwilowo ponad 100A ładowania, co mnie trochę zaniepokoiło jako potencjalnie niezdrowe dla aku - to chwilowe prądy po rozruchu słabszego aku, dość szybko w ciągu kilku dziesiątek sekund schodziły na raczej takie typu <10A.

Może taka procedura resetuje jakieś dane zachowane w sterowniku alternatora. Choć odłączenie aku powinno to wyresetować.
Sam moduł IBS wg dokunentacji chipa którą kiedyś pobieżnie studiowałem i tak powinien się w ciągu zdaje się 4h (mówię z pamięci) i kilku uruchomeniach silnika nauczyć danych kondycji baterii na nowo, odłączając go od zasilania można to być może nieco przyspieszyć.
Gdyby taka procedura była niezbędna to wypadałoby ją ponawiać co jakiś czas wraz ze zmianą kondycji baterii żeby została rozpoznana na nowo a nikt tak chyba nie zaleca, bo właśnie układ uczy się online.
Co z ładowaniem pod maską bez odłączania aku? Samochód głupieje i trzeba odłączyć ibs na chwilę...?

Może i to wszystko ma jakiś sens ale brzmi nieco podejrzanie.
Przychylam się do pytania kolegi, skąd ta procedura?

Ostatnia edycja:
O takiej procedurze dowiedziałem się na jednym ze szkoleń i gdzieś mi utkwiła w głowie. Nie wiem czy to będzie istotne ale w moim przypadku po podłączeniu akumulatora i rekalibracji IBS podróżowałem 30-40 minut następnie przerwa i ponownie 30-40 minut ( tyle jade do pracy i z pracy) Zakładam 1 h dziennie i przerwa, tak przez 4-5 dni. Po 4h podróży aktywował się S&S ale to już pisałem w poście wyżej.

Te 4h i kilka uruchomień by z grubsza pasowały do czasu zebrania danych przez IBS wyczyszczonego przez odpiecie zasilania. SS nie działał bo zapewne brak danych domyślnie był interpretowany jako niski poziom SoC lub sam moduł taki zgłaszał zanim się nauczył. Patrzyłeś może wartość IBS zaraz po podlaczeniu aku i wtyczki jaki był?
Ja u siebie robiłem coś u na proxi przedwczoraj. Na ten czas był podłączony zasilacz pod maskę i został już do rana. Wczoraj samochód stał nieruszany, dziś odpalam a tu IBS 98%, przed ładowaniem był 69. Tak więc po 24h i jednym uruchomieniu pojawilo się te 98, zobaczymy kiedy zdechnie do 70-80...

mogę zgadywać że jest to procedura przyspieszonej oceny stanu aku choć pewnie bardziej zgrubnej. bawiąc się IBSami na biurku pewne sprawy spójne obserwowałem, choć wg mnie cyrków z odpalaniem, kasowaniem itp nie trzeba robić, tylko wypiąć i wpiąć wtyczkę - przynajmniej piszę o tych parametrach które obserwowałem sobie na laptopie. z drugiej strony, nie ważne jakbym ładował IBS po jakimś czasie się uczył nowego stanu, wiec chyba to nie jest aż takie konieczne bawić się w takie procedury. problemy z IBS są inne, problemy z algorytmem ładowania w BCM jak i problemy z głupimi progami działania grzania szyby tył i lusterek i tu mocno wątpię czy wymuszanie resetów IBS coś pomoże. na to oczywiście auta ze stocku w których miesiącami nie ładuje się aku i daje klientowi już zdegradowany.

A nie jest tak że nawet wypinanie wtyczki niewiele daje? Po przepięciu masz odrazu aktualizację czy po kilku godzinach tak czy inaczej?
A odpalanie to nie cyrk tylko możliwość oceny o ile siada napięcie akumulatora pod największym możliwym obciążeniem, co jest dość kluczowe do oceny.

Amortyzatory
Powrót