• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stan aku i dzałanie IBS -prośba do tych z kablem OBD i MES o sprawdzenie 3 parametrów

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Prośba do Was, może ktoś podłączyć się MESem z BC i sprawdzić co raportuje mu IBS jeśli chodzi o napięcie mierzone przy włączonej stacyjce też przy włączonym silniku. Prosze o info czy przy tych parametrach S&S u Was działa obecnie. Proszę też o sprawdzenie jaki prąd pobierany raportuje IBS dla świateł dziennych (pozycja 0) i włączonych mijania (i info które macie światła) na wyłączonym silniku.

Chcę mieć info porównawcze żebym mógł dalej rozmawiać z ASO.Zastanawiam się czy nie jest u mnie coś nie tak z tym IBS i stąd jaja typu ogrzewanie tylnej szyby przestało działać (pisałem w innym wątku, ono nie działa jak BCM widzi zbyt złaby aku). Chcę mieć jakieś argumenty i przekonanie żeby zarządać wymiany IBS.

Trochę background-u:
Podłączyłem się kablem do OBD, odpaliłem MESa, wszedłem do Body Compa i widzę że napięcie mierzone przez BC jest mniej więcej prawidłowe (12.1V włączona stacyjka, radio, światła, oświetlenie kabiny; 14.4V po włączeniu silnika; powiedzmy że mniej więcej się to zgadza z tym co mierzyłem miernikiem (12.3, 14.4)), natomiast napięcie raportowane przez IBS jest w obu tych warunkach niższe o ok 3V (9.2V, 11.4V). Stan naładowania aku pokazuje mi 63% (był ładowany jakieś 2.5tyg temu na max, jeździłem lokalnie ale w miarę długie odcinki (typu 10km), ładowanie jest tip top - mam taki mierniczek do gniazda zapalniczki i zawsze pokazuje ok 14.5V). Temperatura raportowana z IBS wydaje się być OK, prąd ciężko powiedzieć - MES może mieć źle ustawione skalowanie bo pomiary pokazuje w tysiącach Amperów (może mA powinny być lub brakuje skalowania?), a różnica światła dzienne vs mijania (xenon 35W) to zmiana z ok 1400 na 4000 więc coś nei bardzo widzę zmianę o powiedzmy 70W minus dzienne puszczone na mniejszej mocy ale plus tylne oświetlenie (spodziewałbym się ok 6-8A więcej). No ale MES z doświadczeń z innymi alfami czasem jest niedopracowany jeśli chodzi o jednostki czy skalowanie niektórych parametrów, więc tym się średnio przejmuję.
S&S u mnie działał tydzień po naładowaniu aku, potem już zniknął.

Odpiszę sam dla innych, bo innymi kanałami dostałem info. Kolega [MENTION=79678]kozak[/MENTION] był uprzejmy sprawdzić jak to jest u niego (działa mu S&S,czyli dobry poziom naładowania aku).
To napięcie widziane przez IBS pokazuje 9,062V, stan aku 83% a napięcie widziane przez BodyCompa 12.1V. Czyli poza stanem aku (u mnie 63%) prawie idento.

Zapytałem też w wątku o słabym aku na alfaowner, i też jedek kolega napisał że u mniego (akurat przypadek rozładowanego aku w Quadrifoglio) pokazywało 8.6V z IBS, 37% stan naładowania a napięcie aku widziane przez BC 11.5V.
Dostałem tam też info że napięcie raportowane przez IBS to jakaś wyliczeniowa estymacja - on nie mierzy tego bezpośrednio - widać słabe to - możliwe jednak że do niczego nie jest uzywane.

Wyczytałem tez że np po zmianie IBS trzeba dać mu kilka godzin na postoju/wyłączone odbiorniki, żeby dopiero zaczął prawidłowo działać (zaadoptował się).

W każdym razie powyższe info powoduje że tak mają inne GIulie i akurat tym dziwnym odczytem napięcia z IBS nie ma sie co przejmować.

no i znowu sam coś napiszę...

pojeździłem w wigilię i Boże Narodzenie trochę autem - tak ze 100km - zaczął działać mi S&S, czyli pewnie aku trochę się podładował. w kolejny dzień już nie działał, podłączyłem się do kompa pokazywało 67% stan naładowania aku z IBS. zrobiłem kolejną trasę po 2x80km, liczyłem że coś się podładuje aku i jako side effect zacznie działać S&S, nic takiego. podłączyłem kompa znów i pokazuje stan aku 65%. ładowanie mam dobre (mam wpięcy voltomierz do gniazda zapalniczki który podczas jazdy pokazuje zawze ok 14.5+-0.1V). ten IBS w Giulii jest do bani, albo mój aku ma jakiś feler albo jest jakiś znaczny upływ na postoju (to jeszcze sprawdzę sobie na dniach)

średnio, w nowym roku mam być w ASO odnośnie rozwiązania dla opadającej klapy bagażnika, to wcześniej rzucę im temat.

dzisiaj ładowałem AKU przez 10h (prądy od 2.5A na samym początku, potem mniej, przez ostatnie kilka godzin ok 0.5A, napięcie ładowania jeszcze ciuit poniżej 14.8V, jeszcze zostawię zanim dojdzie na 100%. Podłączyłem się MESem, IBS raportuje stan naładowania aku 71%.

Miesiąc temu ASO robiło mi testy aku, mam 2 wydruki, z jakąś 1h po pierwszym 3h teście z ładowaniem a drugi zaraz po jakimś drugim cyklu ładowania:
20181227_223228.jpg
wg nich jest niby tip top aku. Mi się nie podoba że aku spada do tych 12.3-12.4V po dość szybkim czasie od pełnego naładowania (choć to wartość przy świecącym oświetleniu bagażnika, sprawdzę jeszcze później po odpięciu klemy jak trzyma).

mógłbyś mi zrobić przysługe i zmierzyć jak to jest u Ciebie, na postoju, wyłączone odbiorniki, tylko oświetlenie bagażnika?

EDIT.
poładowałem jeszcze z godzinkę, podpiąłem MES, pokazał stan naładowania aku 72%. zamknąłem auto z otwartym bagażnikiem, po jakiejś godzinie zmierzyłem ile pokazuje aku (praktycznie nieobciążony, tylko pewnie centralny i alarm) pokazał 12.73V, w sumie całkiem nieźle. Po otwarciu auta spadł na jakieś 12.3V żeby przez kolejną minutę wzrosnąć do ok 12.45V (wyłączały się jakieś podświetlenia wnętrza i kontrolki) - domyślam się ze po tej ok 1minucie dominującym obciążeniem jest oświetlenie bagażnika (2x5W?). tak na 100% nie wiem czy to wynik super czy tylko całkiem dobry, jednak te 71% raportowane z IBS wydaje mi się za małą wartością do tak naładowanego aku. będę rozmawiał z ASO, poproszę ich o podmianę IBSa na początek (choćby na parę dni na próbę).

aha po tych całych operacjach sprawdziłem jeszcze raz MESem i pokazał znów 71%. podejżewam że jutro czy w najbliższych kilku dniach S&S znów będzie działał, ale jak spadnie po jakieś 65% to przestanie. Szkoda że nie sprawdziłem ten miesiąc temu przy jakim poziomie raportowanym z IBS przestaje działać ogrzewanie tylnej szyby.

Ostatnia edycja:
Podziwiem cię [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] Masz cierpliwość. Ja bym już dawno kupił nowe aku :)
Na szczęście/nieszczęście oprócz jednej dziwnej sytuacji działa 100/100. Mimo miejskich przebiegów.

powiem CI że aku jest ostatni na liście podejżeń, raczej myślę że to IBS. a może jakiś głupi błąd w programie BC? od szefa serwisu w BB (rozmowa z przed ok 2 tygodni) wiem że w jakimś Jeepie Compasie mieli wtedy problem że aku i IBS podobno 100% sprawne i naładowane (i podmnieniane) a w BC widzą tylko 40kilka% naładowania i stąd różne problemy. Na PW gadam z kolegą [MENTION=79678]kozak[/MENTION], ma dla mnie sprawdzić co pokazuje jego BC jeśli chodzi o stan naładowanie po jakiejś dłuższej trasie. jak się dowiem więcej to udeżę z danymi porównawczymi do ASO.

wiesz, alfa to też moje hobby, pewnie 9/10 użytkowników w ogóle by się niczego nie czepiało, ja mam jednak inaczej.

PS> a dlaczego ja mam kupować nowe aku? auto na gwrancji, użytkowane właściwie, do tego kupa użytkowników zgłasza że S&S u nich nie działa (co niektórzy oczywiście nie traktują jako wadę, ale jednak świadczy o czymś), a z 10 na forach różnych raprotowało że przestało im działać ogrzewanie tylnej szyby (tak jak u mnie miesiąc temu - po podładowaniu aku wróciło). jeśli źle jest oceniany stan aku, i np podaje BC że mój aku ma 40czy50% a w rzeczywistości jest np 80% to trochę lipa. mam wrażenie że jest coś sknocone jeśli chodzi o ten IBS, pewnie jego dokładność i stąd wielu ma jaja?

z tego wątku robi się właściwie blog pisany tylko przez mnie :)

parę nowości. dzisiaj zrobiłem 8 odcinków po 3-7km każdy. po 4 jak rzuciłem okiem na voltomierz w gnieździe zapalniczki i pierwszy raz zauważyłem że ładowanie już nie jest stale te 14.5V tylko ok 13.1-13.2V czyli pewnie to o czym czytałem - zaczął działać ten system obniżania napięcia/prądu ładowania jak aku jest mocno naładowany (minimalne zmniejszenia obciążenia silnika). zrobiłem jeszcze 4 kolejne podobne odcinki zanim dojechałem do domu. laptop podpiąłem, IBS zaraportował tym razem 77% naładowania, tak wysokiego wyniku nie doświadczyłem jeszcze (ale kiedyś nie podpinałem laptopa, monitoruję od niedawna). tak sobie myślę że chyba IBS bardzo powoli wyczaja stan naładowania aku, trzeba mu dać czasu. będę dalej obserwował, ciekawe czy dojdzie do wartości powyżej 90% (jeśli będę jeździł w miarę regularnie i nienajkrótsze trasy oczywiście).

Chętnie bym sprawdził odczyty MES, ale jeszcze nie kupiłem licencji, bo czekam aż zrobią obsługę ECU 2.0T :) Ale ostatnio trochę pojeździłem Stelviuszem z włączonym ASS - wcześniej z automatu wyłączałem go przy odpalaniu.
Otóż przy obecnych temperaturach, po parudniowym postoju to ustrojstwo zaczyna działać u mnie po parunastu-kilkunastu kilometrach jazdy, a później - nie wyłącza silnika przy każdej okazji w mieście, tylko powiedzmy przy 70-80% zatrzymaniach. Naturalnie, po dłuższej trasie poza miastem wyłącza silnik przy każdej okazji.

przecież Stelvio 2.0T ECU jest już od wersji MES 4.2, czyli ze 3-4 miesiące.

- - - Updated - - -

wczoraj wieczorem pokazywał IBS 77% naładowania aku, dzisiaj po ok 16h bez jeżdżenia pokazuje 66%. Albo IBS jest tak do kitu albo mam jakiś upływ prądu.
Czas chyba podpiąć amperomierz w szereg z aku i potestować przy zamkniętym aucie czy gdzieś mi nie "ucieka" prąd.

A Ty nie masz przypadkiem podpiętej na stałe kamerki? Nie wiem, ile one pobiera, ale coś tam na pewno, nawet podczas czuwania.

P.S. Dawno temu, jeszcze w czasach przedalfowych, po nocnych opadach deszczu przy parkowaniu pod chmurką, zawsze miałem problemy z uruchomieniem auta, bo coś mi w nocy rozładowywało akumulator. Dwa razy byłem z tym w ASO i nic nie znaleźli, a potem sam zauważyłem, że podczas mocnych opadów w zamkniętym aucie zapala się lampka podsufitowa i to wystarczyło, żeby przez noc rozładować akumulator poniżej napięcia potrzebnego do rozruchu, a przyczyną był czujnik zamknięcia maski, po którym spływająca woda zamykała jakiś obwód i zapalała lampkę podsufitową.

nie, już wiele miesięcy temu przepiąłem kamerę pod bezpiecznik od gniazda zapalniczki bo doszedłem do wniosku że jednak te ok 0.1A ciągło i z czasem może brakować naładowania aku. plan jest dorzucić kiedyś po prostu power banka przed kamerką, ale nie jest to priorytet (musiałbym kupić też coś dostosowanego do pracy w warunkach powiedzmy -25 do +50C a za takie wołają sobie pod 1tys zł za jakąś rozsądną pojemność)

może dzisiaj jeszcze podepnę się z amperomierzem pomiędzy aku a przewód masowy i potestuje czy jest jakiś upływ.

po kolejnych kilku godzinach i jednej krótkiej przejażdżce (3km) podpiąłem komp i teraz IBS pokazuje 63%. albo ten algorytm estymowania jest tak do bani, albo mam jakiś upływ (podejżenia upływów na Alfaowner kilku ludzi raportowało). no nic dorobie swój "shunt resistor" pomiędzy aku (oczywiście za IBS) a kabel masowy (powiedzmy 1mR - jakiś kabel odpowiedniej długości np 4mm2 25cm) i podłączę laboratoryjny miernik (mam taki 6.5 cyfry z rozdzielczością 0.1uV w domowym labie) i będę mierzył prąd pośrednio wyliczając prąd z napięcia (po prostu zakres prądowy mojego miernika jest tylko 3A a shunt aż 100mR, więc nie chcę go wstawiać w szereg do auta gdzie prądy skaczą na znacznie większe wartości). ciekaw jestem rezultatów. jutro się za to biorę, dziś już za późno.

przecież Stelvio 2.0T ECU jest już od wersji MES 4.2, czyli ze 3-4 miesiące.

- - - Updated - - -

...

Pewnie masz rację, chociaż MES mówi co innego:

Engine / ECM
UNKNOWN/UNSUPPORTED
ISO Code: 00 01 50 60 17

Co prawda jest to log z 4.2, ale patrząc na changeloga do MES 4.3, nawet nie chce mi się tego odpalać - tylko 500e i jakieś inne pierdoły...

ale mimo ti wchodzi Ci do ECU i czyta bledy/parametry? u mnie tez ktores moduly wywalaly taki konunikat a i tak działały. mozesz tez wyslac raport do tworcy mesa to doda w nastepnej wersji

Hehe, jeszcze tylko uwalonego ECU mi brakuje :nono: ... Jak widzę "UNKNOWN/UNSUPPORTED", traktuję to dosłownie :)

nie przesadzaj, tym bardziej że Ty masz 2018? więc masz Security Gateway który nie pozwoli na żadne zmiany - tylko odczyty.

Produkcja 10/2017 - ani SGW, ani GPF - czysty fun :cool:
Co do przesady - wolę "dmuchać na zimne" niż "mądry Polak po szkodzie" - może być tylko kwestia dodania kodu ISO do MESa, bo komp jest identyczny z już obsługiwanym - a może parę komunikatów się różni? W totka nie gram, tutaj też hazardu nie będę uprawiał...

jak wolisz, rozumiem, sprawdzę u siebie później, w którymś kompie pisał mi też że nie zna ISO code (moje auto jest z 2018). sugeruję wysłać raport do twórcy MESa

Zrobiłem pomiar napięcia na aku i po całej nocy zaparkowany samochód ma około 14,3 V - po jeździe mam około 14,6-14,5 V.

Wszystko działa S&S, grzanie szyby lusterek itp.

Jak temperatura spadła do poziomu -4 C to S&S przestał działać.

Sam system start stop załącza się bardzo szybko (oczywiście jeżeli ma się załączyć) bo już przy 1 małej kresce nagrzania silnika.

Amortyzatory
Powrót