• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Dodanie kamery i czujnikow parkowania

Panowie, to jak z tą kamerą cofania? Prześledziłem wątek, ale kolega chwali sie tylko działająca kamerą bez żadnego dodatkowego opisu swoich poczynań. Mogę prosic o jakieś wskazówki dotyczące instalacji kamery, chciałbym zakupić z tej aukcji i zamontować u siebie? https://allegro.pl/oferta/klamka-klapy-tyl-kamera-alfa-giulia-7849833974 . Jaki zestaw powinienem zakupić, aby bez problemu korzystać z MESa?
Wszystko jest opisane. Kamera plus kabel 6 zylowy w oplocie najlepiej.
Później aktywacja mesem.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Mają czy marca? Bo mi niby powiedzieli 4 dni robocze i liczyłem że w tym tygodniu
...

Dzisiaj odebrałem moduł przycisków z ACC :cool:
Niestety, nie dołożyli do tego pół dnia wolnego więc z montażem muszę czekać przynajmniej do weekendu...

Niestety, nie dołożyli do tego pół dnia wolnego więc z montażem muszę czekać przynajmniej do weekendu...
Zrób proszę jakas dokumentację zdjęciową:) Ja interfejsu nie zdążę chyba dostać bo z Blugarii idzie.. mam nadzieję że moduł bedzie jutro;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Jutro zapyta w adf jak mój moduł [emoji16]

No cóż to [MENTION=79118]ciafok[/MENTION] masz szczęście ja wczoraj sprawdzałem i mam termin 19 kwietnia. Próbowałem na próbę wyjąć poduszkę ale jakoś mi słabo szło i zrezygnowałem. Będzie wyłącznik będę próbował.

Mi dziś podali termin połowa maja...

Mi dziś podali termin połowa maja...

Mi też podali termin na maj dzisiaj.. kurde.. napisałem do Długołęki ale pewnie będzie to samo.. :/ gorzej jak zablokują dostawy.. w GAM juz pytali o numer seryjny auta czy zgodna czesc.. W razie w to trzeba będzie jakiś vin zdobyć z acc;)

co sądzicie o tego typu czujnikach działających na zasadzie elektromagnetycznej?
nie trzeba nic wiercić, nie szpecą zderzaka, można zainstalować w sposób nie zauważalny, a ma to ogromne znaczenie jak mamy auto np w wynajmie.
Firma która sprzedaje tego typu czujniki to np. Proxel

No cóż... temat ACC u mnie się oddala - zweryfikowałem wersje i niestety samochód podlega pod akcję 8238... Zobaczymy co w ASO powiedzą na wykonanie tego u mnie, chociaż trochę się boję, że mi uwalą komputery - skomplikowana procedura, trzeba dużo czytać :(

No cóż... temat ACC u mnie się oddala - zweryfikowałem wersje i niestety samochód podlega pod akcję 8238... Zobaczymy co w ASO powiedzą na wykonanie tego u mnie, chociaż trochę się boję, że mi uwalą komputery - skomplikowana procedura, trzeba dużo czytać :(
O no to muszę tez zerknąć.. W sumie dobrze by było Żeby naprawili nim założę guzik;)

Nie jest różowo - jeżeli samochód nie ma fabrycznie ACC, aktualizacje z 8238 nie będądla tego egzemplarza dostępne - przynajmniej wg. ASO. W sumie może i tak być - albo są dostępne, ale w jakiś niestandardowy sposób z którego ASO nie korzysta ... Nie wiem czy mi sięchce dalej temat drążyć - kto wie, może będzie do kupienia nówka moduł przycisków z ACC na kierownicę za jakieś pięć stówek :lol:

To nie bardzo rozumiem - pospolite ruszenie żeby zamawiać panel z przyciskiem a teraz ze to nie tak hop siup...?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To nie bardzo rozumiem - pospolite ruszenie żeby zamawiać panel z przyciskiem a teraz ze to nie tak hop siup...?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ciafok chyba mówi o aktualizacji. Jesscze chyba nie dostał swojego guzika...

Nie jest różowo - jeżeli samochód nie ma fabrycznie ACC, aktualizacje z 8238 nie będądla tego egzemplarza dostępne - przynajmniej wg. ASO. W sumie może i tak być - albo są dostępne, ale w jakiś niestandardowy sposób z którego ASO nie korzysta ... Nie wiem czy mi sięchce dalej temat drążyć - kto wie, może będzie do kupienia nówka moduł przycisków z ACC na kierownicę za jakieś pięć stówek [emoji38]
Ja kupiłem cala kierownice z modułem za 400 ;) (No bez poduszki ale ta mysle przełożyć ze swojej) byla z delikatnie uszkodzonym szyciem za 300;)

Ja kupiłem cala kierownice z modułem za 400 ;) (No bez poduszki ale ta mysle przełożyć ze swojej) byla z delikatnie uszkodzonym szyciem za 300;)

Przecież moduł w ASO nowy 290zl

Przecież moduł w ASO nowy 290zl

No tak ale trzeba czekać i to jeszcze nie pewne ze bedzie na koniec maja;) kierownica data produkcji wrzesien 2018 więc prawie jak nowa ;) No i plus taki ze nie muszę jej rozkręcac zeby moduł podmienić. Na upartego zawsze mogę sprzedać obecną z tego co widzialem po ok 300-400zl chodzą wiec wtedy moduł wyjdzie 0-100zl.. Ale w sumie może sobie poleżeć jako zapas 150 zł więcej mysle ze to nie dużo.. samo rozbieranie kierownicy pewnie z 20 min zabawy.. A jak widzę jak to jest skręcone to żal rozkręcac:)

Nie jest różowo - jeżeli samochód nie ma fabrycznie ACC, aktualizacje z 8238 nie będądla tego egzemplarza dostępne - przynajmniej wg. ASO. W sumie może i tak być - albo są dostępne, ale w jakiś niestandardowy sposób z którego ASO nie korzysta ... Nie wiem czy mi sięchce dalej temat drążyć - kto wie, może będzie do kupienia nówka moduł przycisków z ACC na kierownicę za jakieś pięć stówek :lol:

skąd wiesz że nie będą dostępne? nie będzie na pewno listu o kampani, ale myślę że jest duża szansa że tą aktualizację dostaniesz jak będziesz przy okazji w ASO. firmwary są wspólne, tak samo jak np w radiach niezależnie od konfigu (tzn poza radiami starymi i nowymi). najwyżej trzeba będzie im dać powód - np poskarżyć się że auto czasem zahamuje przed "leżącym policjantem" (co u każdego się zdażyło choć raz) i żeby Ci sprawdzili czy jest aktualizacja do ABS/ESP (BSM wg oznaczeń modułów w FCA), i może ładnie skończy się na właściwym na dzień dzisiejszy firmwarze 8541 (lub jeszcze nowszym).

Sprawdziłem mój firmware, mam 8401, czyli w moim przypadku tylko do wykonania krok 4 (programowanie na 8541) i krok 5 z kampani (kalibracja), nie trzeba już robić wcześniejszych kroków z pośrednimi wersjami firmwaru i resetem konfigu auta.

Za jakiś miesiąc będę na przeglądzie w ASO. Wiem z service newsa 55.00.19 że po wymianie radia (u mnie było w lutym wymieniane) w 6 modułach mam mieć konkretne firmwary. Jak narazie byłem raz w ASO od tego czasu (wtedy jeszcze nie było tego SN i nie wiedziałem o wymaganej aktualizacji) i jeden z nich (IPC) mi się zaktualizował. Sprawdziłem MESem, i jeszcze 2 inne mam aktualne, ale 3 moduły PAM,LBSS i RBSS nie są aktualne, więc i tak będę egzekwował updaty tych - przy okazji zobaczymy czy wyskoczy ten do BSM, albo czy jakoś tam uda się ich namówić na update. Dam znać.

- - - Updated - - -

Na upartego zawsze mogę sprzedać obecną z tego co widzialem po ok 300-400zl chodzą wiec wtedy moduł wyjdzie 0-100zl..
Z Q byś sprzedał łatwo, ze standardowymi częściami nie jest tak prosto, wiem z własnego doświadczenia, jeśli nie ma na nie popytu. Sam wystawiałem parę rzeczy które mi zalegały z Giulietty/159 po retrofitach, i ciężko było cokolwiek sprzedać, mimo że ceny dawałem w końcu dumpingowe wg cen z allegro. Może jak masz tą luxury z podgrzewaniem, to może ktoś będzie kiedyś próbował zrobić retrofita grzanej kierownicy i nie pogardzi. Kierownice po prostu raczej się nie psują.

...

Żart to był, przecież po pierwsze primo kupiłem w ASO przyciski za 230-ileś tam, a po drugie primo - za żadne skarby je nie sprzedam bo ewidentnie to na razie jedyny moduł przycików z ACC, jaki udało się komukolwiek wyrwać z ASO w Polsce, więc jest bezcenny :) Chodzi o to, że sprawa jednak robi się poważniejsza, i najgorsze - nie zależy tylko ode mnie.

Żart to był, przecież po pierwsze primo kupiłem w ASO przyciski za 230-ileś tam, a po drugie primo - za żadne skarby je nie sprzedam bo ewidentnie to na razie jedyny moduł przycików z ACC, jaki udało się komukolwiek wyrwać z ASO w Polsce, więc jest bezcenny :) Chodzi o to, że sprawa jednak robi się poważniejsza, i najgorsze - nie zależy tylko ode mnie.
Ale z czym poważna? Bo nie będzie update?

Spoko :D grunt zeby zadzialalo no chyba nikt od nas z forum jeszcze tego jeszcze nie zrobil:) gosc a FB przestal odpisywac.. pewnie trzeba by jechac do wloch zeby zrobic..;)

Amortyzatory
Powrót