Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
U mnie też wymieniona kolumna kierownicy przy przebiegu ok 20.000 km. Były wyczuwalne stuki podczas skrętu chyba w lewo na parkingu (to nie przez runflat`y). Warto to skontrolować.
Skąd dokładnie dochodziły te stuki?
U mnie słychać stuki z okolic prawego przedniego zawieszenia, tylko przy prędkości poniżej 5km/h przy prostowaniu kół po wcześniejszym skręcie w prawo.
A pamietasz co Ci wymienili przy tej kierownicy
Skąd dokładnie dochodziły te stuki?
U mnie słychać stuki z okolic prawego przedniego zawieszenia, tylko przy prędkości poniżej 5km/h przy prostowaniu kół po wcześniejszym skręcie w prawo.
Witam
Mam problem od jakiegoś czasu w mojej Giuli zauważyłem że przy skręcie kierownicy w lewo lub prawo czuje na kierownicy pojedyńcze stuknięcie tak jak by coś przeskakiwało.
Czy ktoś z was też to zauważył.
Mam to samo w stelvio. Przy skrecaniu w lewo albo w prawo slysze pojedynczy stuk. Wymienili mi przekladnie kierownicza, wahacz, poloske i dalej to samo. Za kazdym razem oddaja auto mowiac, ze ciszaserwis porazka
witam,
chciałbym odświeżyć temat ... czy komuś udalo sie zdiagnozować ten pojedynczy stuk (czasami x2). Nie jest to wina opon/ustawienia kół przy manewrowaniu na parkingu jak było to opisywane w innym wątku. To jest stuk.
U mnie objawia sie to (stuk/przeskok) najwyrazniej 100/100 przypadków, gdy cofam z podjazdu spod domu (minimalne wzniesienie) ze skręconymi kołami w lewo i wjeżdzam na prostą/płaską drogę. Ale nie jest to reguła, bo na płaskiej nawierzchni, np. parking, mała predkość podczas cofania, ze skręconymi kołami jest to samo. To są przypadki 100/100. Podczas ruszania lub bardzo wolnej jazdy na wprost ze skręconymi kołami objaw jest ten sam, ale z mniejszą częstotliwością.
Nie czuć tego na kierownicy, a tylko słychać, że stuk dochodzi z okolic zawieszenia, albo przekładni kierowniczej.
Przekładnia kierownicza/maglownica ?
Podczas normalnej jazdy nic nie stuka, nie puka, auto prowadzi sie bez zarzutów.
AR Giulia, przebieg 75kkm
Pozdrawiam

Witam,
Moze komus sie to przyda kiedys dlatego zrobie mały update. Przy mojej upierdliwosci i uparciu nie dając wiary w diagnozy zacnego serwisu ASO odniosłem sukces.
Założony tytuł posta moze nie pasuje do mojego przypadku, ale skoro juz tu drążylem temat to niech tak zostanie.
Jak pisalem powyzej … jedyna, słuszna diagnoza ASO na stuki/zgrzyty/klikanie dochodzące z przodu samochodu byla jedna … połączenie skrzyni z wałem. Regeneracja wału, nawet zaoferowano mi gościa ktory sie tym zajmuje w mojej okolicy. Teraz mogę powiedziec jedno … serwis nie wlożył zadnego wysiłku w znalezienie “usterki”, auto stało u nich 2 dni, poza tym, ze wyjezdzili połowe zbiornika paliwa to nie zrobili nic. A wystaczylo otworzyc maske, jeden za kierownica, drugi przy otwartej masce I po temacie. W sumie to potem doszedlem, ze nawet nie bylo potrzeby jezdzenia autem. Drugiej rzeczy tez nie zrobili, bo sie nie da, a mianowicie update’u oprogramowania. A co lepsze napisalem do TeseoI wiecie skad dostalem odpowiedz I wyjasnienie ? Z tego samego serwisu
. Post zostal przekierowany do nich z powrotem I odpowiedz byla jedna … nie da sie.
OK … ale mialo byc o stukaniu/zgrzytaniu. Poluzowała sie jedna ze śrub dwóch aluminiowych “belek” (poprzeczek), ktore mamy pod przednim zderzakiem. Dźwięk jaki wydawaly, gdy stalo sie obok auta był zgoła inny niz ten jaki slyszalo sie w kabinie. Tarły element o siebie wydając bardzo nieprzyjemny dźwięk.
Zaczałem ruszac górną belką ciągnąc ją i naciskając (góra-dół) w okolicach zamka, gdzie przykręcony jest zderzak i …. zgrzyt I zgrzyt. Nie tyle stuk co zgrzyt. W kabinie inaczej, bardziej jak stuk.
Robota żadna, odkręcić zderzak, bo nie da sie bez demontażu dojść do śrub niestety.
Załączam fotki.
Seba
Pokaż załącznik 266997 Pokaż załącznik 266998 Pokaż załącznik 266999 Pokaż załącznik 267000 Pokaż załącznik 267001
To Ty masz standardowe zachowanie układu kierowniczego ustawionego jaki anti-ackerman, taki też jest w cywilnych Giuliach - są o tym tematy, wrzucałem linki w nich do youtube gdzie jest milion filmików na ten temat (w różnych autach i ogólnie) - to cecha za to daje zalety przy pokonywaniu zakrętów przy dużej prędkości
dzięki za wyjaśnienie, to samo mi opowiadali w ASO. Z drugiej strony trochę przegięcie, bo ile razy jeździ się na tor a niestety dla mnie przy codziennej jeździe jest do dość uciążliwe
dzięki za wyjaśnienie, to samo mi opowiadali w ASO. Z drugiej strony trochę przegięcie, bo ile razy jeździ się na tor a niestety dla mnie przy codziennej jeździe jest do dość uciążliwe
dokładnieZmień opony na zimowe to problem będzie mniejszy.