[Stelvio] Tuning

Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz na Prima Aprilis? Połowa kolegów czytających ten temat powinna sobie strzelić w łeb
napisałem swoje zdanie, nie musisz się zgadzać, był to tylko poboczny komentarz.

cholera mam szpetne auto. Jak tu żyć???
jeśli tak uważasz to obniż, jeśli nie to puść mimo uszu moją opinie - to tylko kwestia indywidualna. moja Giulia Veloce też wyglądała nieodpowiednio z ori zawieszeniem (Giulie Q4 są podniesione względem wersji RWD o 20mm przód i 8mm tył), stąd swoją obniżyłem, teraz wygląda dobrze.

W stelvio jest ta zaleta że po obniżeniu nie przyciera się, ja już w Giulii niestety muszę uważać inie raz przytarłem a mimo to nie wróciłbym do stocku (jeśli już to ze względów praktycznych włożyłbym sprężyny z Giulii RWD).

Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz na Prima Aprilis? Połowa kolegów czytających ten temat powinna sobie strzelić w łeb :D

dla mnie obniżanie auta typu SUV to jak kupienie kabrioletu i nie otwieranie dachu

Cuda się w święta dzieją - w pełni zgadzam się z kolegą [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] ;)

dla mnie obniżanie auta typu SUV to jak kupienie kabrioletu i nie otwieranie dachu

każdy ma swój punkt widzenia i gust w tej sprawie. dla mnie stelvio po obniżeniu dalej zostanie SUVem z wszystkimi cechami - dalej sobie świetnie da radę z krawężnikami czy drogami gruntowymi, a wyglądać będzie lepiej. w teren to auto i tak się nie nadaje nawet przy ori sprężynach - zarówno szkoda go, jak i wiele to podniesienie mu i tak w terenie nie da.

Mi osobiście nie podoba się jak w aucie opona jest niższa jak szpara między kołem a nadkolem.
Przy mniejszej feldze nie kłuje tak to w oczy ale przy 20 już jest wg. mnie coś nie tak.
Pytacie po co obniżać ? Tak samo po co wkładać koła 20 cali przecież to ani praktyczne no i jeszcze drogie :)
Np Macan nie ma takiej szpary fabrycznie a też jest suvem.

Tak się zastanawiam może u mnie tylko to tak wygląda a u Was jest inaczej.
Bo jak patrze na zdjęcia z neta i nie jest tak źle jak u mnie.
Wrzucam zdjęcia poglądowe jak wygląda to u mnie.
20210403_165621.jpg
20210403_165640.jpg
Przód jest prawie ok natomiast tył jest wg mnie za wysoko.
U Was jest podobnie?

Ostatnia edycja:
Nom, stelvio na ori springach to straszna koza, można patrzeć na to pewnym dystansem bo to przeciez SUV ale wygląda to średnio. Nawet qv to koza:-P [MENTION=84277]Stelvio18[/MENTION] jaki masz prześwit teraz? Mierzyłeś? Fajnie wyglada na tych eibachach.
8.jpg

Nie mierzyłem prześwitu. Zmieniłem prawie dwa lata temu i zero problemów.

Jeśli chodzi o wygląd zdecydowanie na plus wersja z eibach, ale każdy ma swój gust. I tak 99% SUV zmaga się co najwyżej z krawężnikiem w mieście...w prawdziwym terenie raczej inne modele. Osobiście honor SUV ratuje właśnie Stelvio, innego bym nigdy już nie brał pod uwagę

Mój tuning

Hej,

Sporo się dowiedziałem z forum, zaczerpnąłem kilku inspiracji, dlatego podzielę się swoimi doświadczeniami, może komuś do czegoś się też przyda.
Moja wersja to Launch Edition (chyba ze wszystkimi dodatkami), alfa red z chromami, w środku brązowe "drewno". Nie mam zdjęć "sprzed", ale wrzucam poglądowe dla porównania. Chciałem jej nadać trochę sportowego charakteru i miałem kilka prostych założeń:
1. Nie mogło być drogo (za wszystko max PLN5k);
2. Nie chciałem przesadzić, żeby nie zalatywało wieś-tuningien;
3. Nie chciałem ingerować za bardzo w fabryczne ustawienia, żeby dało się wrócić (prawie) do oryginału w razie potrzeby;

Zmiany:
a. Felgi lakierowane na czarno (mogłem sprzedać ori i kupić nowe, ale w przypadku nowych to nie spełni punktu 1, a używki to sporo zachodu, szukanie takich w dobrym stanie itd.);
b. Elementy chromowane / srebrne oklejone czarną folią (oraz czarne nakładki na logo), rury wydechowe pomalowałem farbą w spayu;
c. Dołożony splitter i "dyfuzor";
d. W środku nakładki przypominające karbon, czerwony przycisk start-stop;
e. Mechanicznie (a w zasadzie elektronicznie) tylko Madness GoPedal.

Rozważałem /rozważam jeszcze:
- czarne pasy na maskę (nie spełniło punktu 2);
- wydech i / lub zderzak z QV (nie spełniło punktu;
- sprężyny Eibach (nie spełniło punktu 3 + trochę jeżdżę w górach i terenie);
- dodatkowy, mały spoiler na klapę bagażnika.

Poniżej kilka zdjęć. Pzdr.

Załączniki

• alfa-romeo-stelvio-mozna-zamawiac-03.jpg
    alfa-romeo-stelvio-mozna-zamawiac-03.jpg
    93.3 KB · Wyświetleń: 108
  • alfa-romeo-stelvio-mozna-zamawiac-02.jpg
    alfa-romeo-stelvio-mozna-zamawiac-02.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 89
  • alfa-romeo-stelvio-mozna-zamawiac-05.jpg
    alfa-romeo-stelvio-mozna-zamawiac-05.jpg
    120.6 KB · Wyświetleń: 81
  • WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (4).jpg
    WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (4).jpg
    73.8 KB · Wyświetleń: 76
  • WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (3).jpeg
    WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (3).jpeg
    90.1 KB · Wyświetleń: 88
  • WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (2).jpg
    WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (2).jpg
    72 KB · Wyświetleń: 92
  • WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM.jpg
    WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM.jpg
    76.9 KB · Wyświetleń: 84
  • WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (1).jpeg
    WhatsApp Image 2022-08-28 at 3.25.48 PM (1).jpeg
    88.1 KB · Wyświetleń: 98
Ostatnia edycja:
Stelvio jak Stelvio ale zdjęcia z górami piękne! ;)

Malyjuras,czy uchwyt na telefon masz z indukcyjną ładowarką? Jaka firma i jak się spisuje?

Mój plan na stelvio to:

Zewnątrz :
Progi, listwy, blenda tył w kolor.
Zawias eibach
Dyfuzor tył
Końcówki wydechu czarny połysk
Felgi czarny połysk +cnc

Wnętrze :
Mam brąz zwykle fotele, szukam wersji sport
Drewno chciałbym kupić, bo mam alu szczotkowane.
Czarna podsufitka i roleta dachu

Elektronika:
Android auto, hamownia, custom audio i tłumienie.

Koza jedna w domu jest więc drugiej nie potrzebuje :)

https://photos.app.goo.gl/9UYK67jKmytBhsy19

Załączniki

• IMG_20220618_190046.jpg
    IMG_20220618_190046.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 28
Ostatnia edycja:
Kenu. Spełnia swoją funkcję, mimo że na tel. mam drewnianą obudowę, więc jestem zadowolony. Mogłaby być trochę szybsza, ale to tylko indukcja. Wcześniej miałem Baseus i też było ok.

Amortyzatory
Powrót