• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] pytania przed zakupem

wrocek

Nowy
Auto
giulietta
Hej, kilka pytań na etapie konfiguracji:

1/ Czy AlfaTM Dynamic Suspension FSD jest elementem AlfaTM Active Suspension? Czy waszym zdaniem warto dopłacać do tych systemów ? Czy ich wpływ na zachowanie auta jest odczuwalny ?

2/ W pakiecie "Performance PLUS AT" jest jeszcze dodatkowo blokada tylnego dyferencjału i również zastanawiam się jaki wpływ na użytkowanie ma blokada w tym aucie ?

3/ Czy wyświetlacz 7" pomiędzy zegarami wyświetla np. mapę z podłączonego telefonu czy tylko komunikaty/kierunek skrętu ?

4/ I jeszcze pytanko o fotele z 6-stopniową regulacją czy mają pamięć ustawień dla kierowcy ? (wiem, że z 8-stopniową mają)

Generalnie zastanawiam się nad dodaniem w konfiguracji osobno: łopatek/manetek oraz Alfa Dynamic Suspension FSD, chyba, że warto skusić się na pełne aktywne zawieszenie oraz jeszcze blokadę ?

Dziwi mnie opcja "57J Szyba z filtrem przeciwsłonecznym" w pakiecie „Convenience Plus”, właściwie jedyna opcja, która mnie w tym pakiecie interesuje. Przecież każda szyba działa jak filtr ochronny, stąd czym ta konkretna opcja miałaby się wyróżniać ???

Dzięki z góry za podpowiedzi ;)

3/ Czy wyświetlacz 7" pomiędzy zegarami wyświetla np. mapę z podłączonego telefonu czy tylko komunikaty/kierunek skrętu ?

4/ I jeszcze pytanko o fotele z 6-stopniową regulacją czy mają pamięć ustawień dla kierowcy ? (wiem, że z 8-stopniową mają)

3. Jeżeli pytasz o telefon podłączony przez Apple CarPlay lub Android Auto to na wyświetlaczu między zegarami w ogóle nie ma żadnych wskazówek nawigacyjnych.

4. Tak

3. Jeżeli pytasz o telefon podłączony przez Apple CarPlay lub Android Auto to na wyświetlaczu między zegarami w ogóle nie ma żadnych wskazówek nawigacyjnych.

U mnie między zegarami pokazuje następny skręt (w zasadzie to akcję, prosto, rondo, lewo, prawo, ostro w lewo itp), metry do niego, i wydaje mi się że symbol drogi również. Zarówno na Google Maps jak i Waze (ale Waze od niedawna, wcześniej tylko skręt z metrami ustawionymi na 0).

U mnie między zegarami pokazuje następny skręt (w zasadzie to akcję, prosto, rondo, lewo, prawo, ostro w lewo itp), metry do niego, i wydaje mi się że symbol drogi również. Zarówno na Google Maps jak i Waze (ale Waze od niedawna, wcześniej tylko skręt z metrami ustawionymi na 0).

Serio? Muszę to sprawdzić. Byłem przekonany, że na centralnym wyświetlaczu pokazują się tylko wskazówki z wbudowanej nawigacji.

Serio? Muszę to sprawdzić. Byłem przekonany, że na centralnym wyświetlaczu pokazują się tylko wskazówki z wbudowanej nawigacji.

Sprawdziłem - u mnie między zegarami nie pokazuje żadnych wskazówek nawigacyjnych. Testowałem Google Maps podłączone przez CarPlay. Mam duże radio i duży wyświetlacz między zegarami.

CarPlay i Android Auto mogą działać zupełnie inaczej. Ja nie mam żadnego więc się nie wypowiem, wbudowana wyświetla wskazówki - da się to wyłączyć w ogóle? Bo mnie wkurza jak nie widzę cyferek prędkościomierza, za bardzo się przyzwyczaiłem.

Sprawdziłem - u mnie między zegarami nie pokazuje żadnych wskazówek nawigacyjnych. Testowałem Google Maps podłączone przez CarPlay. Mam duże radio i duży wyświetlacz między zegarami.

U mnie na android auto sie pokazują :) Zarówno g-maps jak i waze. Mam duży wyswietlacz miedzy zegarami.

U mnie na android auto sie pokazują :) Zarówno g-maps jak i waze. Mam duży wyswietlacz miedzy zegarami.

Sprawdziłem też Apple Maps. Również brak wskazówek. Czyli Android Auto lepiej jest zintegrowane z autem :). Przy czym o dziwo tytuły utworów ze Spotify wyświetlają się między zegarami, więc nie jest tak, że w ogóle ten wyświetlacz nie współpracuje z CarPlay.

2/ W pakiecie "Performance PLUS AT" jest jeszcze dodatkowo blokada tylnego dyferencjału i również zastanawiam się jaki wpływ na użytkowanie ma blokada w tym aucie ?

zauważalne na torze, natomiast brak mozliwosci wylaczenia esp ogranicza mozliwosci tylnego spięcia

Witam, wszystkich. Mam do Was pytanie. Udało mi się skonfigurować moje przyszłe Stelvio. Model to Executive 2.0 benzyna 280 KM, z paroma dodatkami. Nie jest to model ze stocku, byłby zamawiany, i tutaj moje pytanie do kolegów już nabyli swoje Alfy. Kwestia rabatów. Auto wyszło cennikowo 293 800 zł brutto, sprzedawca zaproponował mi po rabatach 273 000 zł. Rabat zatem wyszedł ok. 21 000 zł, co daje lekko 7% no i tutaj pytanie do szanownych kolegów, czy to jest rabat ok? czy nie ok? No sam nie wiem, moja małżonka zamawiała właśnie Audi A5 no możemy przyjąć, że w podobnej cenie i dostała 15 %. Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Marcin

Zbyt dużo to to nie jest, zwłaszcza przy takim konfigu, ale w Alfie rabaty zależą od pory roku i sposobu finansowania. Zawsze możesz poprosić o ofertę na takie samo auto w innym salonie i porównać, albo pokazać ofertę od konkurencyjnej marki. Kiedyś dostawało się te 15% bez większego marudzenia, ale tylko na leasing, a jak jest teraz po zmianach przepisów odnośnie leasingu, to nie wiem.

Ostatnia edycja:
Może po nowym roku coś się zmieniło, ale 7% brzmi słabo. Ja na auto zamawiane w listopadzie dostałem 17%.

Nie wiem jak Stelvio ale w Giulii było osiągalne:
- 15-17% dla Veloce
- ok 10-12% dla Super i Giulii chyba.

Executive to odpowiednik Veloce w Stelvio, targuj się o więcej. Popisz do innych dealerów. Albo zagadaj po ludzku - są okresy w ciągu roku w AR kiedy obniżają zniżki, na pewno początek roku jest takim okresem. Może warto zaczekać miesiąc/dwa i wziąć z lepszą zniżką.

Im lepiej doposażona, tym bardziej możesz się targować IMO - te opcje są w chorych cenach czasem.

W lutym 2018 12% na Veloce 2.0, do tego leasing 100% gdy brało się na 3 lata 20% wpłaty i 1% wykup tylko trzeba było GAP wykupić indeksowy albo fakturowy, brałem ten drugi, ok 2.4% dodatkowy koszt całkowity. w maju jak odbierałem auto dostałem jeszcze gratisy - matę bagażnika (ok 200zł z linii akcesoriów), śruby zabezpieczające felgi przed kradzieżą (180zł z linii akcesoriów) i zabezpieczenie skór (usługa za 350zł w tej firmie która mi to robiła).
Na Stelvio dawali mniej, jak i na diesle.

Dzięki bardzo, tak właśnie mi się wydawało, że to jakoś skromnie. Mówiłem chłopu jak człowiek, że nie należę do ludzi, którzy będą wysyłać oferty po całej Polsce i żeby zrobił uczciwą ofertę, jestem patriotą lokalnym, ale wszystko ma swoje granice...

rabaty zaleza od tego co daje FCA, to moze sie zmieniac z roku na rok - nie ma czegos takiego jak stale rabaty. sprobuj jednak gdzie indziej. mi np w BB (lokalnie) dali na dzien dobry (bez proszenia o nic) 9%, ale podjechalem ogladnac do Katowic Veloce bo chcialem na zywo ogladnac Misano Blue z brazowymi skorami a taka mieli demowke, przy okazji gosc zrobil mi wycene i sam z siebie dal 12%, potem w drodze powrotnej podjechalem do Zor, tam tez byla Misano tylko z innymi felgami/tapicerkami i tez mnie przymusili do wyceny i dali 11%, choc zapytal zaraz czy gdzies robilem wyceny, powiedzialem ze KTW dali mi 12% bez proszenia, on powiedzial ze tez tyle moze max dac. W BB jak bylem nastepnym razem powiedzialem gosciowi ze chce kupic u niego, ale dostalem oferty bez proszenia sie o rabaty na 12%, on zadzwonil gdzies do przelozonego, i powiedzial ze moga dac tez tyle i jeszcze dorzucil ze jakies drobne gratisy dostane.

mnie lokalny dealer powiedział na dzieńdobry 12,5 % jeśli na firmę, na razie się zastanawiam, czekam na lifting albo hybrydę, więc nie drążyłem tematu, ale 7% na auto za prawie 300 to brzmi bardzo słabo. W volvo na xc 90 na dzieńdobry dawali 17,5%, a w MB koniec ońców na podobne aurot dostałem 20% rabatu. Nie chodzi o epatowanie % ale wg mnie te auta mają tak wysokie ceny i ceny opcji bo te rabaty są już wkalkulowane W tym momencie jeśli ich nie dostaniesz to tak naprawdę jesteś w plecy a dealer "złapał jelenia"

Amortyzatory
Powrót