• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] felgi i szersze kapcie na tył

Cameyo

Nowy
Auto
Stelvio 280KM
orientujecie się może czy na te felgi dałoby radę naciągnąć 255/50 19r ? Felga chyba jest 8Jx19

według Oponeo (https://www.oponeo.pl/narzedzia/dobor-felgi-do-opony/255/50/r19) idealnie. Moją wątpliwość budzi tylko zalecana felga (7.5Jx19) na moje aktualne opony tj. 235/55 19r
Czyli założyli fabrycznie opony na felgi, które są dopuszczalne, ale lekko za szerokie?

stelvio.jpg

255 na 8 calach to ostateczność, lepiej się spisuje 8,5-9, te 8 cali zawęzi nieco oponę, tak wynika z moich doświadczeń (realnie bezie szeroka jak np: 245 na 8,5).
W szybkich i ciasnych zakrętach mozesz czuć takie "uciekanie" spod felgi, ale to bardziej wrażenie niż realny problem.
Plus taki, że 255 przy 8 calach bedzie ci bardzo chroniło felgę przed obcierami.
Do tych tabelek bym wielkiej wagi nie przywiązywał, są robione na zasadzie od 7,5-9, czyli gigantyczny przedział. A realnie wszystko zależy do czego będziesz to używał.
Jak nie wyjedziesz na tor, to 8 cali da radę na 255, tym bardziej że to tył, a wiec luz.
Generalnie planujesz przód 235/55 i tył 255/50?

Dzięki. Dokładnie tak sobie planuje przód 235/55 i tył 255/50. W Macan tak dają i wygląda to fajnie.

Dodatkowo trochę więcej trakcji w napędzie, który premiuje tylna ośkę powinno być fajne latem.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Też myślałem kiedyś o podobny rozwiązaniu, z tym, że na tył 265/45/20 i przód 235/50/20, tak by dupa była ciut wyżej niz przód :) (a wtedy nawet warto dać 275)

Założyłem na obie osie opony całoroczne Bridgestone WEATHER CONTROL A005 EVO 255/50 R19. Dobrze leżą na fabrycznej feldze 19'. Komfort wyższy niż seryjnych Pirelli Scorpion Verde, przyczepność na mokrym dużo lepsza (czuć to przede wszystkim na przedniej osi).

Zobaczymy jak się spiszą podczas naszej niby-zimy.

Najpierw by wypadało zajrzeć do przelicznika rozm. opon, żeby nie przegiąć z różnicą obwodu, tym bardziej jak jest napęd Q4. U mnie np. w giulii zachowując przód na feldze 19cali 225/40 najbliższy dla tego rozm. obwód na tył, wyszedł 295/30/19. Zmieniłem rozm. tylnej felgi na 10J vs 8J przód.

właśnie patrzę na specyfikację GMP italia 8x19 rozmiary od 225/55 przez 235/50, 235/55 do 255/45 w przypadku Stelvio.. co ciekawe ta sama felga w Giulii tylko 225/40 r19. Nie wiem czy ktoś próbował założyc na tył w Stelvio felge 9x19 et 44,5? wtedy 255/50 spokojnie

właśnie patrzę na specyfikację GMP italia 8x19 rozmiary od 225/55 przez 235/50, 235/55 do 255/45 w przypadku Stelvio.. co ciekawe ta sama felga w Giulii tylko 225/40 r19. Nie wiem czy ktoś próbował założyc na tył w Stelvio felge 9x19 et 44,5? wtedy 255/50 spokojnie

Dziwna sprawa z tym GMP Italia, bo zamiennik dla opony 235/55R19 to 255/50R19, a nie 255/45R19.
W zależności od portalu, podają różne zalecane szerokości felgi dla opon 255/50 - od 8 cali na Oponeo, do 9 cali w Intercars.
Tym nie mniej na fabryczne felgi 8 cali wchodzi opona 255 i dobrze wygląda ;)

Tylko skrzynia potrafi szarpać, zwłaszcza na dwójce przy tych szerszych kapciach.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

orientujecie się może czy na te felgi dałoby radę naciągnąć 255/50 19r ? Felga chyba jest 8Jx19

według Oponeo (https://www.oponeo.pl/narzedzia/dobor-felgi-do-opony/255/50/r19) idealnie. Moją wątpliwość budzi tylko zalecana felga (7.5Jx19) na moje aktualne opony tj. 235/55 19r
Czyli założyli fabrycznie opony na felgi, które są dopuszczalne, ale lekko za szerokie?

Pokaż załącznik 254379

8" do 255/50 to IDEALNE połączenie.
235/55 i 255/50 TEŻ.
Więc możesz zakładać.

Widac ze Polska to kraj wolności jeśli możecie tak sobie dopasowywać kol i opon rozmiary...do woli. Tak jak mialem w USA gdzie nikt nie zwracał uwagi na te sprawy..przynajmniej w większości stanów. Teraz w Niemczech...inna historia. Nie ma tu takiej wolności pod tym względem....i aby cos zmienić trzeba dobrze sie nachodzić po urzędach i słono zapłacić za zmiany.... i wpisy do dowodu rejestracyjnego. Trudne, i opcje bardzo limitowane..... a Polizei czycha!

Hej,

Lekko odświeżę temat, ponieważ głównie na jego podstawie sam zmieniłem opony na całoroczne Michelin CrossClimate 2SUV rozm. 255/50R19 (obie osie) do felg ORI 19" tych samych co pisał kolega zakładający temat stelvio.jpg

Wulkanizator kręcił nosem strasznie, że za szeroka opona - szczególnie przód - i coś może jeb**, i nie wiem czy to jego przesadna uważność bo i klienci mają różnie pomysły a potem pewnie biegną z płaczem, że wulkanizator zły.
Więc dla mojego świętego spokoju, czy ktoś widzi problem w jeździe na tych felgach 8x19 ET34 156117309 + opony 255/50R19 ?

Zajeździłem 2 komplety na tyle na tych felgach bez żadnych problemow.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Dzięki, tak połowicznie mnie uspokoiłeś :D - bo masz tylko na tył, wulkanizator przywalił się głównie do przodu, że tam na styk, na tył twierdził, że jeszcze 'jak cie moge'

Ale skoro kolega Kołpak pisał, że wchodzą idealnie a z tego co się orientuje sprzedaje, dobiera koła/opony to chyba nie mam się czym martwić.

Hej, jest na forum ktoś ze stelvio na eibachach z Poznania najlepiej? Ujawniać się;-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam, posiadam Stelvio (280KM) sprowadzone ze USA z napędem wyłącznie na tył. Obecnie jestem na etapie zmiany opon ze względu na zużycie. Do tej pory auto jeździło na oponach 235/60R18. Zastanawiam się nad założeniem dwóch opon 235/60R18 z przodu i dwóch 255/55R18 na tył. Na obecnych oponach nie zrobiłem zbyt wiele kilometrów i nie wiem jak auto zachowuje się na drodze w każdych warunkach. Czy wymiana opon na różne szerokości ma sens? Czy poprawi bezpieczeństwo prowadzenia? Czy będzie to dobrze wyglądało?

Amortyzatory
Powrót