wymiana dynamiczna, pozniej statyczna w ASO, o dynamiczniej ASO nie musi nic wiedziec... i gwara leci dalej...
wymiana dynamiczna, pozniej statyczna w ASO, o dynamiczniej ASO nie musi nic wiedziec... i gwara leci dalej...
kupa pieniędzy na to pójdzie
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
od stycznia przejechałem 32 000 km więc gwarancja skończy mi się koło kwietnia 2020 roku...
zamierzam ją przedłużyć o 200 000 km lub 5 lat.
zastanawiam się jednak nad wymianą oleju nie po 100 000 km czy 80 000 ale po 60 000 km lecz statycznie przez ASO.
Trochę jednak boję wymiany dynamicznej... do tej pory we wszystkich autach robiłem jedynie statyczną wymianę.
Jak będziesz wymieniać "normalnie", regularnie co 80K to i tak będzie bardzo dobrze, i lepiej pewnie niż w przypadku 80% innych, nowych aut z automatami, które pewnie nie doczekają się wymiany do pierwszej awarii.
Do suchej 8HP z tego co pamiętam wchodzi 8.5l, zwykłe zlanie zostawia 1,5 -2l starego oleju w konwerterze. Zresztą, jak zamówisz oryginalny zestaw ZF'a do wymiany oleju w 8HP to dostajesz w nim siedem 1 litrowych baniek, z czego jedna jest z górką, ergo w
najgorszym wypadku masz 71% nowego oleju w skrzyni.
1984 GTV6 3.2 24V
no i dobrze, nie ma co wydziwiać, większość nie wymienia w ogóle, a przy okazji, co też bardzo istotne, wymienisz też filtr. Jak nie przegrzany, to olej w zamkniętym obiegu sam w sobie nie traci tak właściwości, natomiast przez lata eksploatacji zbierają się w nim resztki okładzin ciernych, drobinki metalu i tak dalej. One właśnie zapychają elektrozawory, które generalnie są najbardziej wrażliwym podzespołem w ASB.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
lol 60k? Nie przesadzacie?Producent w ogóle nie zaleca a ZF chyba przy 120k
Ja wiem że są tu tacy co wymieniają olej praktycznie codziennie ale to chyba już sztuka dla sztuki![]()
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
zdziwisz się jak skrzynia może działać po 150 000 km bez wymiany oleju. znajomy ma audi a6 c7 z 7 biegowym automatem w benzynie 2.0 TFSI i dealer nie wymieniał mu oleju (a powinien) i przy 220 000 km/h skrzynia szarpała, przerywała itp. po regeneracji jest problem tylko z biegiem wstecznym (szarpie okrutnie). wole wymieniać olej co 60-80k km i mieć spokój niż potem lipę. tym bardziej, że zamierzam jeździć dłużej tym autem.