Ja Wam może podam przykład, z którym zapoznałem się podczas mojej walki ze skrzynią w jednej z poprzednich Alf: skrzynia Aisin, używana w Alfach, Fiatach, Oplach, Saabach, niektórych Peugeotach, Volvo i Renault. W grupie Fiata i GM wg producenta aut oleju w skrzyni "nie ma potrzeby wymiany przez cały okres eksploatacji". Ale ile to jest ten "okres eksploatacji"? Nie wiadomo ale wiadomo, że skrzynie w przedziale 120-200 tys. km po prostu się sypały. W Peugeocie to samo, natomiast w Volvo i Renault zalecano wymianę oleju co 60 tys. i nic wielkiego z nimi się nie działo. Nadmienię jeszcze, że w tamtym okresie nie była powszechnie znana (w RP) dynamiczna wymiana oleju, a w tych skrzyniach filtr wymienić można było dopiero po jej rozbiórce na części pierwsze czyli przy generalnej naprawie. Na tym forum, w odpowiednim dziale opisywałem dokładnie moje perypetie. Krótko mówiąc, po przebiegu ok. 120 tys. wymieniłem olej metodą statyczną i zrobiłem 3 km do pierwszego komunikatu. Być może to zbieg okoliczności ale zapamiętam tę okoliczność na zawsze.