w miescie lopatki, na trasie automat glownie. Przy hamowaniu automat czasem pcha auto jak zejdzie na niskie obroty, samemu redukujac nie czujesz tak wad tego i samego brake by wire.
Dla mnie lopatki to polowa frajdy z jazdy tym autem
Pewnie masz trochę racji w tym co piszesz. W moim przypadku, automat nie jest wymarzonym wyborem. Zdecydowanie wolałbym manual, gdyby tylko był dostępny. Potrzebę łopatek poczułem, kiedy w końcu udało mi się pojechać w moje rodzinne strony i przejechać się moją ukochaną trasą, czyli Przełęcz Okraj i Przełęcz Lubawska. No i tam się okazało, że nie działa trik ze zrzuceniem na niższy bieg, przez delikatne cofnięcie pedału gazu. Samochód jakby wiedział, że za chwilę będzie potrzebne pełne doładowanie turbiny i na prostym odcinku (trafia się tam taki) bezsensownie trzymał obroty na 5 tyś. Oczywiście można się bawić manetką biegów (w końcu, jak miałem manuala, to tak to właśnie wyglądało), ale skoro mogę mieć łopatki za 700 -800 zł. i trzymać w takich warunkach obie ręce na kierownicy, to czemu nie. Na autostrady, chyba bym sobie podarował.
co do różnic w obudowach łopatek - proszę fotka - góra Giulia EU 2018, dół Stelvio EU 2023 - obie też z metalem/pianką
Stelvio jest dłusza - wydaje się spoko pasować (tylko przyłożyłem) pod kierownicą na szybko - nie montowałem.
Jeśli nie ma Giulii na stanie, to wydaje się że śmiało można kupować ze Stelvio - w tym momencie jest dostępna.
![]()
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Aż se przeczytałem, co napisałem [emoji16] Oczywiście masz rację. Za bardzo zająłem się poprawianiem autokorekty telefonu i przegapiłem rzeczy zasadnicze.
Cześć wszystkim,
Mam Giulię i chciałbym mieć łopatki zmiany biegów, ale nie chcę ich montować samodzielnie.
Czy wiesz, czy jest jakiś zaufany warsztat mechaniczny, który może je zamontować, jeśli kupię je jako używane części w Małopolsce lub okolicy?
Przepraszam za moją słabą znajomość języka polskiego. Jestem obcokrajowcem.
Najbliżej chyba Dąbrowa Górnicza Italiano Garage
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dziękuję. Skontaktowałem się z nimi i umówię się na spotkanie.