[Giulia] Montaż łopatek

moosiak

Nowy
Auto
Giulia
Jestem po montażu łopatek w mojej nielopatkowej giulii.
Krótki opis.
Do zainstalowania łopatek potrzebny jest moduł łopatkowy, na Allegro sprzedawany razem z manetkami kierunkowskazów/wycieraczek oraz dolna osłona kolumny.
136C61E5-F9F5-46F0-ADF3-E059C99A1663.jpg
Na ten moment opis samej wymiany bez aktywacji. Robiłem wymianę razem ze znajomym mechanikiem na bazie opisu z włoskiego forum.
1. Wyciągnięcie Airbagu - należy zlokalizować otwór od spodu kierownicy, wsunąć śrubokręt płaski i pomimo oporu pchać pionowo do góry.
2. Odpięcie Airbagu - dwie wtyczki, wymagające gimnastyki i zwinnych palców. Ja przed odpięciem odpinałem akumulator, wiąże się to z kilkoma błędami, które wykasowały się po przejażdżce i ponownym uruchomieniu auta. (Esc off)
307AE52C-8FF6-4A64-BF87-8D4D565BA98D.jpg
3. Odpięcie wtyczek kierownicy i wymienianego modułu
B59E16B0-0450-4FBE-9EC1-25CA3F6F35BD.jpg
4. Odkręcenie kierownicy - wieloklin, ale z rowkiem kierującym. Alfa zaznaczyła na gwincie i kierownicy punkt środkowy.
5. Odkręcenie śrub dolnej osłony kolumny kierownicy. Dwa torxy.
6. Odkręcenie modułu - 4 śruby - dwie od frontu, dwie z góry. Górna osłonę i dolna są spięte na wcisk w 6 punktach, rozłączać z uczuciem.
7. Odpięcie modułu - 4 wtyczki do odpięcia.
8. Lokalizacja 5 wtyczki na wiązce. U mnie była zaklejone taśmą klejącą.
1AC1C7AB-3BA1-49D1-8C5C-96A88B27ECBF.jpg
9. Montaż nowego modułu z podpięciem nowej wtyczki.
10. Złożenie wszystkiego do kupy.
776DD644-BA5C-4FCA-A9C5-E922B1A6C656.jpg

Ostatnia edycja:
Asystent pasa już miałem, grzanie kierownicy też. Wszystko nadal działa. Łopatki aktywuje jutro.
Moduł z obsługą tych funkcji - 156125194
Nr osłony dolnej - 156110210

Czyli nie każde łopatki pasują? Ja tez mam i grzanie i asystenta.

Z tego co pamiętam w eper na pewno moduły się różnią. Wiązka jest identyczna.

Możecie przybliżyć temat grzania kierownicy i łopatek?
Do łopatek potrzebna jest dolna osłona, ponieważ wersje bez łopatek nie mają wymaganych otworów.
O co chodzi z tymi numerami?

Czy grzane kierownicy jest seryjne i wymaga odkodowania?

Moosiak, dzięki za rozpoczęcie tak fajnego tematu. Ze stoku oglądałem kilka fajnych aut, ale żadne nie miało łopatek, które dla mnie są w Giulii obowiązkowe.

Bez tytułu.jpg
Wszystko jest możliwe. Wiązka jest doprowadzona wszędzie taka sama (wg eper).
Natomiast moduły są różne:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg
i do grzania potrzebny jest przycisk na konsoli środkowej i kierownica z grzaniem (NHS)

Ostatnia edycja:
przełącznik pod kierownicą jest specyficzny do podgrzewania kierownicy ( NHS ) , manetki można dołożyć do jakiegokolwiek przełącznika

Witam. Ja planuję wymianę małego wyświetlacza na 8,8 ale trudno znaleźć jeszcze jakieś info na temat sposobu wymiany.

jak masz kamerę na szybie to pewnie można tylko po co ?

tak jak z innym bajerami tylko czy można .............................

Ostatnia edycja:
DA1BA7D4-7335-4BAF-8D33-FB3DC20233B0.jpg55ED49EA-F0DE-4CD9-9745-FB7631880EB2.jpg3D6A2261-BB53-4AAA-A340-5DBBC8DD7369.jpg
Jeśli mówimy o tym brzęczku do jazdy między pasami to w proxy tego nie widzę.

Jeśli mówimy o tym brzęczku do jazdy między pasami to w proxy tego nie widzę.

Przecież tego asystenta pasa ruchu to można włączyć i wyłączyć w menu, albo na dźwigni od kierunkowskazów, ale im chodzi o dodanie asystenta parkowania, którego w Gulli/Stelvio nie ma nawet w opcjach :)

[MENTION=57123]moosiak[/MENTION], brawo i ciesz się łopatkami - ja je uwielbiam. No i fajnie że się podzieliłeś wiedzą, dla mnie ważne info że MES już sprawdzony w Proxi dla Giulii.
Screenshoty wrzucałeś z wersji mobilnej, tą robiliście Proxi? Wiem że korzystałeś z MESa od [MENTION=79678]kozak[/MENTION] -a, myślałem że on ma wersję na PCta?

[MENTION=57123]moosiak[/MENTION], brawo i ciesz się łopatkami - ja je uwielbiam. No i fajnie że się podzieliłeś wiedzą, dla mnie ważne info że MES już sprawdzony w Proxi dla Giulii.
Screenshoty wrzucałeś z wersji mobilnej, tą robiliście Proxi? Wiem że korzystałeś z MESa od [MENTION=79678]kozak[/MENTION] -a, myślałem że on ma wersję na PCta?
Wersja na pc

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Na komórce tylko sprawdzałem co i jak w trybie symulacji. Aktywacja PC w 10 minut.

Na komórce tylko sprawdzałem co i jak w trybie symulacji. Aktywacja PC w 10 minut.
OK. co do proxi to już się narobiłem trochę przy retrofitach ale tylko w 159/Giuliettach, ciekaw byłem czy już MES jest na tyle dopracowany że działa to OK. na obecniej wersji u siebie raz że nie mogę zrobić proxi od tak po prostu (mam SGW, musiałbym omijać, ale też nie wiem czy dobrze jest zrobić Proxi bez obecnego modułu szczególnie a potem go dokładać - czy tego auto nie potraktuje jak zmiana konfigu?), a dwa że kilka modułów mimo wszystko MES wyświetla jako Unknown ISO code przy łączeniu - niby do nich wchodzi po potwierdzeniu, niby parametry odczytuje, jednak wolałbym przed proxi mieć czyściutko - dawałoby to nadzieję że testowali więcej np proxi.

Amortyzatory
Powrót