Wymiana zegarów Giulia

Odgrzeję trochę. Zmieniłem zegary od 2.0 USA, prod 09/2017 na EU 11/2017, zrobiłem przebieg w górę.
Pytanie najważniejsze. Licznik ma błędy w sobie, automatycznych świateł, jakiegoś, chyba t moomatu adaptacyjnego, sporo się tam wyświetla. Podłączyłem się do niego, pokasowałem błędy, został u1757-87 - moduł wspinania chyba. Po skasowaniu w nim błędów i tak one się pojawiają na wyświetlaczu. I teraz pytanie czy to normalne. Czy po zrobieniu proxi będzie jak trzeba? Nie mogę zrobić co prawda proxi,myślę że to problem z kablem bo nie chce działać w highspeed. Po prostu jak jest normalnie elm327 to łączy się z modułami ale z proxi nie bo tam trzeba high speed. Jak to zrobię to czasem połączy się z proxi ale już procedury nie zrobi bo upłynął limit czas przy każdym module. Potem jak wyjdę i próbuje się połączyć z czymkolwiek to tak samo. Nie przejdzie testu- upłynął limit czasu.
To ogarniam bo kupiłem od pmfactory do Stelvio, Giulii.
Ale nurtuje mnie czy bez zrobienia proxi ten licznik ma prawo wywalać takie błędy bo że będzie migał to jasne.

proxy

interfejsy od pmf, chińczyki po 3$ sprzedawane 5x drożej z zero wsparcia i z błędami oraz sterownikami które trzeba więcznie przeinstalowywać, bo aktualizowane oficjalne przez Windows Update wykrywają że chipy USB-UART to podróbki chińskie. świetne narzędzie do auta za 100-200tys.

a coś innego do obsługi MES co nie będzie się wywalało przy każdym włożeniu w usb ktoś poleci ?

a coś innego do obsługi MES co nie będzie się wywalało przy każdym włożeniu w usb ktoś poleci ?
Może Viaken?
A tego ELM327 to masz na USB, jaka wersja ELM'a - nie aby 1.5? Teoretycznie z tego co na stronie MES'a to powinno to chyba działać.

viaken dużo lepszy z tego co słyszałem, przynajmniej na ori chipach i rozwijany/ma updaty jakieś jak trzeba. ja mam od niedawna viakena na BT, małego dongla, w końcu nie wywala mi się pod alfą obd np po przeczytaniu status info, ale nie wypowiem się więcej bo to tylko do sporadycznego użycia gdzie muszę alfęobd urzyć (np niedawno dorobienie kluczyka czy kalibracja przedniej kamery). proxi robię z cantiecarem.

bardzo dobre opinie słyszę o OBDEX i OBDMX, pod AlfaOBD tylko trzeba szary adapter - niebieski ogarniają swoim multiplexerem. Pod MES trzeba i niebieski, bo MES nie steruje muxem.

Orientuje sie ktoś czy jest opcja wymienić szybke na zegarach w giulii. Sam ekran jest ok, ale mam pękniecie tej szybki/plastiku i zastanawiam sie czy nie poszukac uwalonych zegarów i jakoś tego nie przełożyc?

przekładasz całą obudowę przednią a nie szybkę, bo ta jest przygrzana - więcej szkody byś narobił niż miał zysku.
masz się tylko trzymać tego żeby były do modelu (Giulii u Ciebie), nawet tanie 3.5" się nadadzą bo szybka jest taka sama, a tylko na wyświetlaczu czarna matowa maskownica. Doświadczenie mam stąd, ze dla klienta kiedyś nowy licznik 7" zamówiłem i okazało się że pod światło widać było skazę na szybce - przełożyliśmy z jego starego 3.5" zamiast reklamować licznik.

Może ktoś na forum chce się pozbyć pozostałości po upgradzie licznika na 7" i za grosz kupisz licznik z obudową/szybką w dobrym stanie w ten sposób (bo od handlarza to cóż, często obudowy porysowane/podziubane itp) - wiadomo lata to im w transporcie niezabezpieczone, potem wala się po półkach magazynowych

przełożenie prosta sprawa - masz 6 wkrętów torx10 i po prostu przekładasz. 2 minuty roboty

Piękne dzięki epsonix. W takim razie szukam przedniej obudowy.

Amortyzatory
Powrót