• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana foteli na elektryczne

Dzięki [MENTION=86981]Luqas&#913[/MENTION] za ten link, świetny serwis

Mam pytanie do osob które mają problem z lusterkami, czy procedura wyłączania odjeżdżania fotela (opisana na tym forum) moze wpłynąć na rozwiązanie problemu z lusterkami.

Wg informacji kombinacja:
1. Gasisz silnik.
2. Otwierasz drzwi fotel odjeżdża do tyłu, czekasz aż dojedzie do końca.
3. Robisz sekwencję siedzisko przód tył, przód tył, oparcie przód tył.
4. Fotel zaczyna sam jechać do przodu i wtedy go zatrzymujesz.
5. Fotel już nie odjeżdża ale musisz na nowo zaprogramować ustawienie pamięci.

Podobno są przypadki że traci się pamięć foteli i lusterek. Jesli komus nie zalezy na pamieci fotela moze rozwiąze to jego problem przestawiajacych sie lusterek.
Czy ktos moze przetestować tą metode?
Mam fotele manualne i chciałbym zrobic elektryke z veloce ale wolałbym uniknąć codziennego ustawiania lusterek.
Ewentualnie przygarnę manualne fotele z Q. Zalezy mi na fotelach kubełkowych.

Mam pytanie do osob które mają problem z lusterkami, czy procedura wyłączania odjeżdżania fotela (opisana na tym forum) moze wpłynąć na rozwiązanie problemu z lusterkami.

Wg informacji kombinacja:
1. Gasisz silnik.
2. Otwierasz drzwi fotel odjeżdża do tyłu, czekasz aż dojedzie do końca.
3. Robisz sekwencję siedzisko przód tył, przód tył, oparcie przód tył.
4. Fotel zaczyna sam jechać do przodu i wtedy go zatrzymujesz.
5. Fotel już nie odjeżdża ale musisz na nowo zaprogramować ustawienie pamięci.

Podobno są przypadki że traci się pamięć foteli i lusterek. Jesli komus nie zalezy na pamieci fotela moze rozwiąze to jego problem przestawiajacych sie lusterek.
Czy ktos moze przetestować tą metode?
Mam fotele manualne i chciałbym zrobic elektryke z veloce ale wolałbym uniknąć codziennego ustawiania lusterek.
Ewentualnie przygarnę manualne fotele z Q. Zalezy mi na fotelach kubełkowych.

Cześć!

Ja kilka miesięcy temu do mojej Giulii Business MY19 z materiałowymi bazowymi fotelami przełożyłem kubełki elektryczne z Veloce i powiem, że wszystko poszło plug'n play, wszystkie wiązki były fabrycznie położone, przełożyłem także panel klimatyzacji na ten z przyciskami do grzania foteli i kierownicy i fotele z automatu grzały, założyłem też grzaną kierownicę, ale tutaj musiałem wymienić zwijacz i doprowadzić jedną żyłę z pobliskiego złącza do zwijacza i kiera też działa, oczywiście trzeba zrobić proxy i odpalić w MES grzanie kiery. Co do świrowania lusterek, to problem u mnie występuje, jednak dla mnie nie jest on dokuczliwy ponieważ pojawia się tylko kiedy przywołujesz z pamięci ustawienia fotela, lub w krótkich odstępach czasu włączysz zapłon. Ja w zasadzie nie jeżdżę na krótkich odcinkach i jest to dla mnie niezauważalne. Co do wyłączania odjeżdżania fotela, to w proxi przestawiasz 1 bit, nie pamiętam który i masz funkcję odjeżdżania wyłączoną, a w radiach z nowszym firmware tak jak u mnie w menu pojawia się dodatkowa opcja "ułatwienie wejścia" dzięki której możesz właśnie włączyć lub wyłączyć odjeżdżanie fotela. Ja jednak odjeżdżania nie wyłączam bo wg. mnie jest to przydatna funkcja w przypadku tych foteli, dość ciężko się do nich wsiada przez zabudowane boki. Co do sekwencji, o której piszesz to pierwszy raz się z tym spotykam i z ciekawości spróbuję ją wykonać, dam znać co to zmieniło.

Odgrzeję kotleta.
Skórzano-alcantarowe fotele od QV już siedzą (dzięki odważnym co przecierali szlaki). Panel klimy wymieniony, grzanie działa. Proxy z MES bez problemu dopisało moduł foteli.
Nie przekładałem przycisków pamięci foteli (z boczków przełożyłem tylko carbonowe wstawki na moje boczki, bo tak wykończenie deski i drzwi zachowuje spójność).

Oczywiście lusterka świrują.
Chcę się w związku z tym tylko upewnić, że dodanie modułu przycisków pamięci ustawień foteli nie rozwiązuje tego problemu - proszę o potwierdzenie (podłączałem go tymczasowo u siebie i nie pomaga, ale może ktoś ma inne obserwacje).

Odgrzeję kotleta.
Skórzano-alcantarowe fotele od QV już siedzą (dzięki odważnym co przecierali szlaki). Panel klimy wymieniony, grzanie działa. Proxy z MES bez problemu dopisało moduł foteli.
Nie przekładałem przycisków pamięci foteli (z boczków przełożyłem tylko carbonowe wstawki na moje boczki, bo tak wykończenie deski i drzwi zachowuje spójność).

Oczywiście lusterka świrują.
Chcę się w związku z tym tylko upewnić, że dodanie modułu przycisków pamięci ustawień foteli nie rozwiązuje tego problemu - proszę o potwierdzenie (podłączałem go tymczasowo u siebie i nie pomaga, ale może ktoś ma inne obserwacje).

To jeszcze wypada kierownicę wymienić na grzaną i będzie komplet:))

Nie wykluczam, aczkolwiek motywacja jest znacznie słabsza niż w przypadku foteli. W największe mrozy w zupełności mi wystarczą lekkie rękawice na pierwsze 5 minut jazdy, a tak to w ogóle mi ręce nie marzną...

Panowie,
Czy jest jakis przelom w sprawie retrofitu foteli i wariujacych lusterek? Moze ktos w miedzyczasie rozwiazal problem, ale zapomnial sie podzielic?
West_23 tak w stelvio tez wystepuje ten problem.

Panowie czy po wymianie foteli z USA na EU gdzieś się wyłącza czujnik pozycjonowania foteli ?

Kupiłem auto z typowym plastikowym środkiem, fotele z grzaniem, pamięcią (kierowca) oraz elektryką , udało mi się kupić cały środek z Lusso w wersji EU, fotele z tymi samymi funkcjami jak USA i teraz najlepsze.

Myśląc że mogą być krzaki z zamianą foteli, przekładając je zamieniłem sterowniki, czyli fotele EU sterownik USA - to się nie udało.. po pierwsze przestało działać unoszenie skośne siedziska kierowcy (front do góry) oraz wyskoczyły następujace błędy:
- pozycjonowanie fotela kierowcy oraz pasażera.
- błąd zapinki pasa pasażera - oczywiście kontrolka jaśka na desce
- radar wszedł w tryb OFF (ikona na desce - błąd w komunikacji z BCM - C140D-86 - znalazłem info że ten błąd pojawia się też gdy pojawi się problem z pozycjonowaniem foteli - to by wiele wyjaśniało.

zamieniłem sterowniki żeby fotele dostały sterownik swój EU, od tego momentu zaczął działać fotel - podnoszenie, ale błędy pozycjonowania, radaru pozostały i nie da się ich skasować.

Moje pytanie brzmi : czy trzeba to gdzieś jeszcze przekodować, zresetować, naumieć/ wyłączyć itd. czy najlepiej przezbroić wiązkę w ten czujnik i zmienić klamrę pasa ?

Kiedyś miałem podobny problem w Golfie z USA, po zmianie szmat na skórę recaro z wersji EU były podobne problemy, tam musiałem przezbroić wiązki i ruszyło wszystko, tu może są też inne opcje.

Ostatnia edycja:
Panowie czy po wymianie foteli z USA na EU gdzieś się wyłącza czujnik pozycjonowania foteli ?

Kupiłem auto z typowym plastikowym środkiem, fotele z grzaniem, pamięcią (kierowca) oraz elektryką , udało mi się kupić cały środek z Lusso w wersji EU, fotele z tymi samymi funkcjami jak USA i teraz najlepsze.

Myśląc że mogą być krzaki z zamianą foteli, przekładając je zamieniłem sterowniki, czyli fotele EU sterownik USA - to się nie udało.. po pierwsze przestało działać unoszenie skośne siedziska kierowcy (front do góry) oraz wyskoczyły następujace błędy:
- pozycjonowanie fotela kierowcy oraz pasażera.
- błąd zapinki pasa pasażera - oczywiście kontrolka jaśka na desce
- radar wszedł w tryb OFF (ikona na desce - błąd w komunikacji z BCM - C140D-86 - znalazłem info że ten błąd pojawia się też gdy pojawi się problem z pozycjonowaniem foteli - to by wiele wyjaśniało.

zamieniłem sterowniki żeby fotele dostały sterownik swój EU, od tego momentu zaczął działać fotel - podnoszenie, ale błędy pozycjonowania, radaru pozostały i nie da się ich skasować.

Moje pytanie brzmi : czy trzeba to gdzieś jeszcze przekodować, zresetować, naumieć/ wyłączyć itd. czy najlepiej przezbroić wiązkę w ten czujnik i zmienić klamrę pasa ?

Kiedyś miałem podobny problem w Golfie z USA, po zmianie szmat na skórę recaro z wersji EU były podobne problemy, tam musiałem przezbroić wiązki i ruszyło wszystko, tu może są też inne opcje.

W fotelu amerykańskim sa czujniki poziomowania fotela od spodu je zobaczysz i spinki zapięcia pasów inne to jest standard prawie w wszystkich innych autach i markach usa.

Czujnik znalazłem, stąd moje pytanie powyżej.

Czy idzie je wykodowac skoro eu ich nie ma, podobnie z spinkami, jak się nie da to je przełożę. IMG_20221119_130901.jpg

Czujnik znalazłem, stąd moje pytanie powyżej.

Czy idzie je wykodowac skoro eu ich nie ma, podobnie z spinkami, jak się nie da to je przełożę. Pokaż załącznik 285404

w sterowniku airbag nie wykodujesz . to nie jest system gdzie możesz sobie robić co chcesz. w instalacji będzie brakować tez kabelków do tego czujnika.

Ostatnia edycja:
Witam,
szukam rozwiązania na podgrzewane przednie fotele w Stelvio z 2019 roku, ale sterowane z oryginalnego panelu klimy.

Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania:

1) oryginalne fotele z podgrzewaniem - trochę mam obawy jednak związane z zakupem kradzionych lub powypadkowych foteli

2) rozbiórka moich foteli i założenie mat grzewczych oryginalnych (mam nadzieję, że występuje to jako część zamienna, choć pewnie nie tania) lub zakup dedykowanych do tego modelu np. w Heating Technology.

(aftermarketowe maty uniwersalne z przełącznikiem zamontowanym w dolnym plastiku fotela zamontuję w ostateczności więc na razie nie biorę tego pod uwagę).

Moje fotele to zwykłe, manualne, wykorzystujące zaledwie 4 z 9 przewodów z wiązki w podłodze, wiec jest prawdopodobne, że przynajmniej wiązki elektryczne są przygotowane na więcej opcji.

Tak, przeczytałem już cały ten wątek, ale nie znalazłem w nim zbyt wiele danych na temat instalacji grzania foteli, za wyjątkiem wspomnienia o tajemniczym eLearnie do Stelvio, którego chyba nieliczni wybrańcy mieli okazję zobaczyć.

Załóżmy rozwiązanie nr 1, czyli oryginalne fotele - co jest jeszcze potrzebne prócz samych foteli?
- Panel sterowania klimy z opcją grzania foteli np. 01561390670 - to na pewno
- Moduł, który tym steruje po naciśnięciu przycisku na desce, może jakieś przekaźniki? No chyba, że to wszystko obsługuje moduł w fotelu?
- Kodowanie, którego na razie nie mam pojęcia jak ugryźć.

Czy ma ktoś wiedzę lub dysponuje schematem elektrycznym układu foteli przednich z podgrzewaniem, ze wskazaniem niezbędnych to tego elementów?

Pozdrawiam

Wujek google by ci powiedział a tak na szybko w usa sa np 2 czujniki odpalania lądunków i w zależności gdzie jest fotel jak daleko od lądunku wywala ile trzeba( teoria).
W Google nic nie znalazłem pt. czujnik poziomowania fotela, ale jeśli działa tak jak piszesz to to raczej czujnik odsunięcia fotela.

To jest czujnik pozycjonowania fotela, sądzę że T9 w telefonie się popisał, reszta się zgadza, jak fotel jest blisko deski odpala się 1 ładunek a nie dwa.

W Google nic nie znalazłem pt. czujnik poziomowania fotela, ale jeśli działa tak jak piszesz to to raczej czujnik odsunięcia fotela.

kolega tak napisał wiec go nie poprawiałem. Czy odsunięcia to tez nie jestem pewien czy to fachowe nazewnictwo.

- - - Updated - - -

Witam,
szukam rozwiązania na podgrzewane przednie fotele w Stelvio z 2019 roku, ale sterowane z oryginalnego panelu klimy.

Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania:

1) oryginalne fotele z podgrzewaniem - trochę mam obawy jednak związane z zakupem kradzionych lub powypadkowych foteli

2) rozbiórka moich foteli i założenie mat grzewczych oryginalnych (mam nadzieję, że występuje to jako część zamienna, choć pewnie nie tania) lub zakup dedykowanych do tego modelu np. w Heating Technology.

(aftermarketowe maty uniwersalne z przełącznikiem zamontowanym w dolnym plastiku fotela zamontuję w ostateczności więc na razie nie biorę tego pod uwagę).

Moje fotele to zwykłe, manualne, wykorzystujące zaledwie 4 z 9 przewodów z wiązki w podłodze, wiec jest prawdopodobne, że przynajmniej wiązki elektryczne są przygotowane na więcej opcji.

Tak, przeczytałem już cały ten wątek, ale nie znalazłem w nim zbyt wiele danych na temat instalacji grzania foteli, za wyjątkiem wspomnienia o tajemniczym eLearnie do Stelvio, którego chyba nieliczni wybrańcy mieli okazję zobaczyć.

Załóżmy rozwiązanie nr 1, czyli oryginalne fotele - co jest jeszcze potrzebne prócz samych foteli?
- Panel sterowania klimy z opcją grzania foteli np. 01561390670 - to na pewno
- Moduł, który tym steruje po naciśnięciu przycisku na desce, może jakieś przekaźniki? No chyba, że to wszystko obsługuje moduł w fotelu?
- Kodowanie, którego na razie nie mam pojęcia jak ugryźć.

Czy ma ktoś wiedzę lub dysponuje schematem elektrycznym układu foteli przednich z podgrzewaniem, ze wskazaniem niezbędnych to tego elementów?

Pozdrawiam

Szukasz jak zwykle slabo. Kombinujesz tez slabo. Kupujesz orginal i wylacznik panel zakładasz kodujesz i działa.
Tu na kąciku poczytaj dalej jak działa.

Amortyzatory
Powrót