Wymiana foteli na elektryczne

...
Możesz próbować szukać z ASO czy dałoby się kupić te kampanijne (jaki to był numer kampani 8238 czy 8235 czy coś w tym stylu) przełączniki które to naprawiały - regulacja lusterek oraz przycisk szyby pasażera - one są jakieś specjalne, może ignorują błąd który w ori pojawia się po włączeniu stacyjki i nie wchodzą w tryb zwariowania dzięki temu lusterka? O ile słyszałem jednak, kampania nie do przejścia komercyjnie dla aut które nie są zakwalifikowane, no ale próbuj.

Jak mądry człowiek pisze to aż miło czytać... Kupiłem fotele od QV razem z tapicerką drzwi i przełącznikami, ale tapicerki nie przekładałem w całości, tylko wstawki z karbonu. Czyli sugerujesz, że przełożenie przełącznika lusterek i szyb z QV do mnie może uspokoić lusterka? Jeżeli tak, to przy najbliższej okazji przełożę i sprawdzę.

Nie gwarantuje, bo moze tam nie ma kampanijnych przelacznikow a bledow nie bylo. Warto jednak sprobowac. Z drigirj strony znam przypadek ze zmiana uszkodzonego lusterka w aucie usa na jakas uzywke eu to samo powodowało-problem moze byc bardziej rozlegly.

Jasne, wszystko rozumiem i nie chodzi na forum o gwarancje :D ale widać jak najbardziej jest sens sprawdzić, co zrobię przy najbliższej okazji- dzięki za kolejną dobrą radę w temacie +1

Ja mam trochę z innej beczki ale nie będę zakładał nowego tematu.
Zauważyłem ze fotel pasażera delikatnie podskakuje podczas jazdy jak nikt na nim nie siedzi - próbowałem opuścić podnosić ale bez różnicy
Miał ktoś podobny problem ? Wersja buisness wiec fotele bez elektryki

Norma, zawsze w alfach manualne fotele sie telepaly albo skrzypialy a elektryki były dużo lepsze. Na alfaowner juz w byly tematy o tym w 2017r i tez takie konkluzje napisalo wiele osob

nie spotkałem się

nie wiem jakim tytule, po prostu mechanika - śruba pociągowa ma dużo zwojów to i małe luzy, prosty mechanizm na kilka pozycji ma wieksze luzy/brak przekładni?

śledze fora od lat również zagraniczne (choć od 2 lat mam mało czasu, wiec bardzo wybiórczo), i nie było rozwiązań. szukaj swojego.

nie wiem jakim tytule, po prostu mechanika - śruba pociągowa ma dużo zwojów to i małe luzy, prosty mechanizm na kilka pozycji ma wieksze luzy/brak przekładni?

śledze fora od lat również zagraniczne (choć od 2 lat mam mało czasu, wiec bardzo wybiórczo), i nie było rozwiązań. szukaj swojego.

Tytule-czyli wymiana na elektryczne

Poszperam w tych siedzeniach jak cos się uda to podzielę się swoim doświadczeniem

Pozdro

Nie gwarantuje, bo moze tam nie ma kampanijnych przelacznikow a bledow nie bylo. Warto jednak sprobowac. Z drigirj strony znam przypadek ze zmiana uszkodzonego lusterka w aucie usa na jakas uzywke eu to samo powodowało-problem moze byc bardziej rozlegly.

Wreszcie znalazłem chwilę na weryfikację tej hipotezy - niestety, nie pomogło (co można wytłumaczyć identycznymi numerami przełączników dla wersji z i bez elektryki foteli :)).
W sumie, wiązki w drzwiach dla obu wersji się różnią bo są jeszcze przyciski pamięci ustawień foteli, ale jak pisałem wcześniej - nie przekładałem boczków więc na zabawę z cała wiązką muszę znaleźć więcej czasu.

No nie bardzo, gdybym chciał merca to bym se kupił merca...

- - - Updated - - -

W sumie to z tego słowotoku nie mam pojęcia co konkretnie planujesz, ale u mnie do wersji super z golasami weszły standard z QV bez problemu (oczywiście trzeba było MESa odpalić, a lusterka szaleją po załączeniu zasilania - może kiedyś się tym zajmę). Miałem fabrycznie wiązkę pod elektryczne fotele, naturalnie.

Kolego ciafok, czy dobrze czytam, że udało Ci się zamontować fotele z QV z elektryką do wersji super która miała inicjalnie tylko manualne sterowanie. Czy możesz rozwiąnąć please myśl z fabryczną wiązką pod elektryczne fotele, czy to jest tylko ta standardowwa "czerwona" wtyczka, czy coś jeszcze ?
Czy oprócz szalejących lusterek dostrzegasz jeszcze jakieś wady tego rozwiązania ?

Czy możesz rozwiąnąć please myśl z fabryczną wiązką pod elektryczne fotele, czy to jest tylko ta standardowwa "czerwona" wtyczka, czy coś jeszcze ?
W kontekście wiązki kolega ciafok pisał o przyciskach pamięci. One w Stelvio są na drzwiach i nie są w sumie tylko przyciskami pamięci foteli lecz także lusterek. I one potrzebują kawałka dodatkowej kablologii. Niedawno rozwalałem boczki ale nie zwróciłem uwagi czy one idą do sterownika lusterek w podłokietniku czy "przez zawiasy" drzwi do innego kontrolera - foteli czy innego "wyżej" który gada z nimi obydwoma. Na schemacie kontrolera lusterek nie widziałem pinów do przycisków pamięci, ale jest w nim jedna wtyczka której na schemacie nie było.

Kolego ciafok, czy dobrze czytam, że udało Ci się zamontować fotele z QV z elektryką do wersji super która miała inicjalnie tylko manualne sterowanie. Czy możesz rozwiąnąć please myśl z fabryczną wiązką pod elektryczne fotele, czy to jest tylko ta standardowwa "czerwona" wtyczka, czy coś jeszcze ?
Czy oprócz szalejących lusterek dostrzegasz jeszcze jakieś wady tego rozwiązania ?

Hej. Ja mogę się wypowiedzieć odnośnie Giulii. Ja mam wersję business, która miała manualne, szmaciane fotele. Kupiłem te czarne, sportowe fotele od Veloce i wszystko działało od startu, jedynie trzeba było proxi puścić, wymieniłem także panel klimatyzacji i uruchomiłem grzanie foteli i kierownicy. Grzanie foteli działało od startu, tylko trzeba było włączyć mesem, a jeśli chodzi o kierownicę, to musiałem ją oczywiście wymienić na grzaną i musiałem wymienić zwijacz (taśmę) airbag na taką z przyłączem do grzania i wszystko pięknie działa. Jedyny minusik, to te lusterka, które czasami zafiksują, ale i na nie jest prosty sposób...20210903_105934.jpg jeśli do złącza fotela masz doprowadzony taki zestaw przewodów jak na zdjęciu, to będzie ok.

... Jedyny minusik, to te lusterka, które czasami zafiksują, ale i na nie jest prosty sposób...Pokaż załącznik 288030 jeśli do złącza fotela masz doprowadzony taki zestaw przewodów jak na zdjęciu, to będzie ok.

A to mnie kolega mocno zaintrygował. Jakie jest ten prosty sposób? W sumie już prawie nie zwracam uwagi na głupiejące lusterka i po prostu je ustawiam tak samo jak wyłączam S/S, ale jeżeli jest prosty sposób...

Jakby ktoś potrzebował zwijacze z grzaniem, to zostały mi jakieś - widzę 1 używka i 1 nowa EU (1 kabel Airbag), kilka nowych USA (3 kable Airbag), i jedna polift na wpinaną wtyczkę kabla Airbag która obsłuży każdy rynek (ta chyba jest też nowa). Przy okazji, mam też używane i nowe manetki/pająki stelvio/giulia wszystkie z przyciskiem LDW i obsługujące automatyczne długie jeśli ktoś chce retrofitować do auta USA (do LDW i AHB potrzebna kamera w szybie). Jakby co to zapraszam na priv.

Sposób jest taki: jak chcesz odpalić silnik, to wciskasz hamulec i naciskasz przycisk start na kierownicy i wtedy czasami wariują lusterka, a ja robię to na dwa razy, już mam taki odruch :) Naciskasz przycisk start bez hamulca (czyli włączasz zapłon) i potem od razu hamulec i start i lusterka stoją w miejscu.

ok, dzięki - pobawię się i zobaczę czy u mnie też się sprawdzi

Hej. Ja mogę się wypowiedzieć odnośnie Giulii. Ja mam wersję business, która miała manualne, szmaciane fotele. Kupiłem te czarne, sportowe fotele od Veloce i wszystko działało od startu, jedynie trzeba było proxi puścić, wymieniłem także panel klimatyzacji i uruchomiłem grzanie foteli i kierownicy. Grzanie foteli działało od startu, tylko trzeba było włączyć mesem, a jeśli chodzi o kierownicę, to musiałem ją oczywiście wymienić na grzaną i musiałem wymienić zwijacz (taśmę) airbag na taką z przyłączem do grzania i wszystko pięknie działa. Jedyny minusik, to te lusterka, które czasami zafiksują, ale i na nie jest prosty sposób...Pokaż załącznik 288030 jeśli do złącza fotela masz doprowadzony taki zestaw przewodów jak na zdjęciu, to będzie ok.

Dzięki Gregor-Wrocław, u mnie to wygląda bardzo podobnie.

Czy moduł CSWM download.jpg znajduje się tylko pod siedzeniem kierowcy, czy powinien być również u pasażera ?
Sprzedawca, z którym rozmawiam oferuje fotele, które mają ten moduł zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera.

Amortyzatory
Powrót