Wymieniałem jakies 2 miesiące temu. Instrukcja obrazkowa poniżej.
Wymienia się to jak ktoś tu trafnie zauważył na „rzeźnika”. I nie chodzi tu o umiejetności wymieniającego, a rozwiązanie konstrukcyjne. Katastrofa. Tą rure z pianki da się wyciągnąć bez problemu gorzej jest z jej wsadzeniem na własciwe miejsce. Najlepiej jest mieć małe dłonie

.
Jak widać po kilkukrotnym wyciąganiu jej (wcześniej przez serwis) mamy naderwane nacięcia pod zaczepy. Nie przeszkadza to jednak w niczym, bo i tak rura z dobrymi nacięciami pod zaczepy trzyma się na „słowo honoru”.
Nie wspomne już jak ładnie ta własnie pianka pokazuje „cost out” jaki się stosuje. Zresztą nie tylko w Alfie i nie tylko w przemyśle samochodowym. Zamiast solidnej, szytwnej rury wsadza się kawałek pianki imitującej rure do nawiewu. Specjalnie zrobiłem zdjęcie tego elementu, zeby pokazać jakie to g* jest.
W każdym bądź razie żeby wstawić nowy filtr troszke go trzeba pogiąć i nieźle się nagimnastykować żeby go tam umieścić. Stary filtr miałem zakładany jeszcze w serwisie i niestety jak go wyciągnąłem to był pogięty.
Troche zabawy, cierpliwości, sprawne, małe dłonie

i da się temat ogarnąć nie gorzej niż serwis na pewno, a moze i lepiej bo będziesz bardziej uważał, bo auto jest Twoje.
Pokaż załącznik 256296 Pokaż załącznik 256297 Pokaż załącznik 256298
Pokaż załącznik 256299Pokaż załącznik 256300Pokaż załącznik 256301Pokaż załącznik 256302Pokaż załącznik 256303Pokaż załącznik 256304