[Giulia] Zmiana na wyświetlacz 8.8"

Już miał klag3 i nie działało, zdemontował, ma KAPTrade. W wersji do Giulii w dodatku wyświetlacz jest ukośnie ułożony bo się nie mieścił LOL - po chińsku

Ja dziś wymieniłem wyświetlacz u siebie z 6,5 na 8,8. Sensu to jednak za bardzo nie ma jeśli nie ma się AA/CP lub nawigacji. Ja niestety nie mam szans już na CP bo aktywowałem przed zmianą proxi więc moje radio nadaje się do wy...nia. Zaczepy od listwy puściły od razu i żaden się nie połamał. W sumie najwięcej się męczyłem z wyciągnięciem licznika.

Ostatnia edycja:
no licznik w stelvio wychodzi paskudnie, do tego ja zrzucam kierownice i manetki. listwa tez w giulii jest na 2 wkretach. doluz moze modul od eng custom albo kap (poczytaj moje wpisy o wadach i zaletach jednego i drugiego, gdzies pisalem (moze na alfaowner?l

Szukam licznika teraz z 7" wyświetlaczem, mój mały jakoś nie wygląda najlepiej. Zamówiłem dziś od Lio sprzęt do Carplay. Raz się żyje. I do wymiany licznika na bank trzeba w Stelvio zdjąć kierownicę i manetki. Inaczej bez szans na wymianę.

Napisałeś ze sensu nie ma 6.5 na 8 cali to po co wymieniasz w liczniku. Mam taki wyświetlacz jak cos.

Napisałeś ze sensu nie ma 6.5 na 8 cali to po co wymieniasz w liczniku. Mam taki wyświetlacz jak cos.

Napisałem, że nie ma sensu jeśli nie masz nawigacji lub CP/AA. Zamówiłem moduł od Lio i mam nadzieję, że się nie zawiodę. Sam większy wyświetlacz w moim wypadku dał tylko większy (w moim odczuciu dość dużo) obraz z kamery cofania.

Szukam licznika teraz z 7" wyświetlaczem, mój mały jakoś nie wygląda najlepiej. Zamówiłem dziś od Lio sprzęt do Carplay. Raz się żyje. I do wymiany licznika na bank trzeba w Stelvio zdjąć kierownicę i manetki. Inaczej bez szans na wymianę.
Nie wymienisz samego wyświetlacza w liczniku. Inna obudowa licznika , nie pasuje płytka scalona pod nowy większy wyświetlacz. Szukaj całego licznika.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dzięki doskonałym tutorialom z tego wątku właśnie 8.8 cali wskoczyło na deskę rozdzielczą mojego Stelvio. Super sprawa.

Niewiele można dodać do tego co już napisano, ale:
1. bez plastikowych łopatek do tapicerki bym się za to nie zabierał - mam od kilku lat taki zestawik i już dawno te 20 złotych się zwróciło
2. w Stelvio odradzam wyjmowanie środkowych kratek nawiewu - ja to zrobiłem i później przez godzinę się męczyłem z poprawnym montażem

Ostatnia edycja:
napisz lepiej jaki jest trick na wyjęcie łatwe licznika w Stelvio - w Giuliach idzie jak po maśle i wyjmuje się nawet jak są łopatki, a w Stelvio(na przykładzie 2 egzemplarzy) nie dość że zatrzaski nie puszczały i z 15min się szarpałem, to jeszcze łopatki/kiera przeszkadzały az je w końcu zdjąłem.

w Stelvio nie trzeba ruszać nawiewów, w Giulii tylko minimalnie się wysuwa, tam akurat nawiewy nachodzą na wyświetlacz i trzeba odsunąć trochę (ale nie wyjmować)

W zupełności wystarczy odpięcie wiązki i maksymalne odsunięcie licznika "do siebie" - tak jak piszesz, nie idzie go wyjąć bez zdejmowania kierownicy. Ale po jego odsunięciu mamy wystarczający dostęp do górnego wkrętu wyświetlacza infotainmentu. A z zatrzaskami licznika nie miałem żadnych problemów - zdecydowane szarpnięcie i licznik lata luzem...

zgadza się można dojść bez wyjmowania licznika do wkręta, jednak akurat w moim przypadku w liczniku auta USA były zmieniane tarcze zegarów więc licznik musiał zostać wyjęty.

z zatrzaskami dziwna sprawa, w Giulii są metalowe, wyjmowałem w ok 10 autach, zero problemu, w stelvio wyjmowałem w 2, tam są plastikowe, siedziały jak diabli - to było szarpanie, specjalne narzędzie, podważanie - napociłem się mocno zanim puścił.

hmmm no dziwne, nad licznikiem co prawda za mocno się nie rozczulałem, ale mi się wydawało, że zatrzaski są metalowe - osadzone w plastikowych otworach naturalnie

z zatrzaskami dziwna sprawa, w Giulii są metalowe, wyjmowałem w ok 10 autach, zero problemu, w stelvio wyjmowałem w 2, tam są plastikowe, siedziały jak diabli - to było szarpanie, specjalne narzędzie, podważanie - napociłem się mocno zanim puścił.

Ja też się szarpałem z pół godziny żeby wyszły. Już nawet chciałem sobie darować, ale w końcu się udało.

Może komuś się przyda kto szuka wyświetlacza 8.8" do Stelvio - taki dzisiaj na allegro wyskoczył mi:
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-ekran-alfa-romeo-stelvio-18r-8-8-cala-9838611810
widać że z jakiś nowszych (numer części), wydaje się ładny, gość pisze że stan bdb. trzebaby wyjaśnić tylko czy ten ślad poziomy to tylko brud spod listwy ozdobnej kokpitu czy zarysowania powierzchni.

jak ktoś kupi, mogę mu w razie czego zamontować.

Chłopaki - nie ma ktoś 8,8" do Giuli 2019 na sprzedaż? :) kupiłem dzisiaj Quadrifoglio, produkcja 2019, salon Polska, auto prawie nowe (5 miechów), nie bite, nie kombinowane i kurczaki ekran mały - a wydawało mi się, że duży to standard i według vinu auto ma android auto (jeszcze nie miałem czasu sprawdzić, bo ledwo do domu wróciłem) :/ żeby nie było widziałem, że mały jak kupowałem, ale mimo wszystko zdziwiony jestem że była w ogóle taka możliwość? trochę słabo to wygląda...

Chłopaki - nie ma ktoś 8,8" do Giuli 2019 na sprzedaż? :) kupiłem dzisiaj Quadrifoglio, produkcja 2019, salon Polska, auto prawie nowe (5 miechów), nie bite, nie kombinowane i kurczaki ekran mały - a wydawało mi się, że duży to standard i według vinu auto ma android auto (jeszcze nie miałem czasu sprawdzić, bo ledwo do domu wróciłem) :/ żeby nie było widziałem, że mały jak kupowałem, ale mimo wszystko zdziwiony jestem że była w ogóle taka możliwość? trochę słabo to wygląda...
Czerwona ? Co miała bity przód ?[emoji16]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Czerwona ? Co miała bity przód ?[emoji16]

Nie, tamto było z Łodzi. Ja wziąłem z Grodziska, auto ma 5k przebiegu, rejestracja 4.2020, nie bite, cesja leasingu. Zero kolizyjnej przeszłości, więc też tanio nie było, ale patrząc ile dołożyłem względem tej bitej to niedużo, a w zasadzie nowe :)

Powiedz lepiej proszę czy ekranu 8,8 nie masz na zbyciu :D

Amortyzatory
Powrót