Strona 162 z 166 PierwszyPierwszy ... 62112152153154155156157158159160161162163164165166 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,611 do 1,620 z 1659

Temat: [Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cześć

Kiedyś o tym wspominałem, ale teraz może konkretniej:
    Giulia MY2023 Sprint z pakietem Asystent Kierowcy (bez plusa).
    Co mam: ACC, FCW, Blind Spot Assist.
    Co bym chciał: Highway Assist System, Traffic Jam Assist, Lane Keep Assist
    Czego bym nie chciał: Traffic Sign Recognition

Czy jest to wykonalne i co trzeba dorzucić? Brakuje na pewno przycisku na kierownicy - da się znaleźć numer części (zakładam, ze to panel przycisków)? Giulia/Stelvio będzie to samo?
    epsonix też wspominał, ze musi być kierownica z detekcją trzymania, ale ponoć jest szansa, ze już taka jest - da się to jakoś rozpoznać, np po VIN lub organoleptycznie?

Z tego co udało mi się znaleźć:
    W tym wątku jest chyba najwięcej info, ale tam jest wspomniana różnica zależnie od lifta w 2020: https://www.forum.alfaholicy.org/giu..._ruchu_-5.html
    Dla 2023 jest jakaś różnica przez nowe całkiem cyfrowe zegary?

Czyli potrzebowałbym:
    - panel przycisków
    - SGW bypass
    - MES + kabelki
    - kiera?

To info jest poprawne?
    Zgodnie z Waszymi sugestiami zmieniłem bajt 166 na AF (do wszystkich opcji z pakietu asystent kierowcy plus).
    Dodatkowo w bajt 173 z 00 na 01 (aktywacja blisow aktywnych)
    Również bajt 177 (Inteligent Speed) z 00 na 04.
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 30-09-2024 o 09:23

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Chyba w zakładce "Komfort kierowcy" powinien być jakiś ślad powiązany ze zmęczeniem kierowcy, później zobaczę ale z pamięci wydaje mi się że coś takiego widziałem.
    Napewno SGW będziesz musiał zamontować żeby cokolwiek móc przeprogramować.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Chyba w zakładce "Komfort kierowcy" powinien być jakiś ślad powiązany ze zmęczeniem kierowcy, później zobaczę ale z pamięci wydaje mi się że coś takiego widziałem.
    Napewno SGW będziesz musiał zamontować żeby cokolwiek móc przeprogramować.
    Tak jest, dorzuciłem do postu wyżej co mi się układa w głowie sklejając kilka wątków.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Cześć

Kiedyś o tym wspominałem, ale teraz może konkretniej:
    Giulia MY2023 Sprint z pakietem Asystent Kierowcy (bez plusa).
    Co mam: ACC, FCW, Blind Spot Assist.
    Co bym chciał: Highway Assist System, Traffic Jam Assist, Lane Keep Assist
    Czego bym nie chciał: Traffic Sign Recognition

Czy jest to wykonalne i co trzeba dorzucić? Brakuje na pewno przycisku na kierownicy - da się znaleźć numer części (zakładam, ze to panel przycisków)? Giulia/Stelvio będzie to samo?
    epsonix też wspominał, ze musi być kierownica z detekcją trzymania, ale ponoć jest szansa, ze już taka jest - da się to jakoś rozpoznać, np po VIN lub organoleptycznie?

Z tego co udało mi się znaleźć:
    W tym wątku jest chyba najwięcej info, ale tam jest wspomniana różnica zależnie od lifta w 2020: https://www.forum.alfaholicy.org/giu..._ruchu_-5.html
    Dla 2023 jest jakaś różnica?

Czyli potrzebowałbym:
    - panel przycisków
    - SGW bypass
    - MES + kabelki
    - kiera?

To info jest poprawne?
    Kierrownica z czujnikiem - to najlepiej sprawdzić organoleptycznie bo po VIN w ePerze to nie ma żadnej gwarancji uważam. Z prawj strony powiedzmy w okolicach przycisku start pod panelem przednim kiery jest wtedy jakaś czarna kostka/złącze albo jakiś podłużny moduł do tego (nie przyglądałem się więc dlatego tak pisze enigmatycznie), może zobaczysz po wyjęciu samej poduszki, a jak nie to po zdjęciu panelu przedniego kiery który i tak jakby co musisz zdjąć aby przyciski wymienić. Numeru przycisków nie pamiętam, a z drugiej strony najpierw wyjaśnić czy masz właściwą kierę - bo jak nie to może używkę będziesz szukał i już z przyciskami (uważaj żeby nie kupić z Tonale - niekompatybilne wiązki wewnątrz/inny pinout choć wygląda tak samo praktycznie - allegro myli - np ja kupiłem opisaną jako Stelvio o była z Tonale, ale zauważyłem to a i tak potrzebowałem do Tonale obkminić parę spraw na development).

TJA to porażka do 60km/h i głównie nie działa
    LKA/HAS/active blind spoko. HAS wymaga nawigacji fabrycznej bo korzysta też z map auta i kwalifikacji drogi (w PL raczej tylko autostrady i ekspresówki, za granicą czasem łapało dwupasmówki któreś).
    Wydaje mi się że HAS/TJA wymaga TSR. Co Ci TSR przeszkadza? w 2023 jest neutralny.

Co do zmian bajtów to nie chce mi się teraz szukać, skompletuj najpierw hardware i interfejsy/MES/SGW bypass (polecam swój na shop.stuff4car.com; przy okazji inne produkty - jeśli byś coś więcej zamawiał skontaktuj się z formularza na stronie i zrobimy jakiś rabat dobry).

ISC też będzie wymagało TSR a przy okazji jest do dupy - w momencie kiedy zmieni się znak i pokazuje strzałkę/pytanie o zmianę prędkości ACC na nową wg znaków, a chcesz jednak przyspieszyć z jakiś powodów - naciskasz gaz a auto włącza hamulec równocześnie - masz zduszony silnik i normalnie świecą światła stop!!! Ja to zaraz wyłączyłemw menu radia i korzystam ze zwykłego ACC.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Nawigacja fabryczna - to chodzi po prostu o TomToma? Bo to mam.
    Na jęczący TSR czytałem narzekania na forum i że dźwięk można wyłączyć tylko do następnego odpalenia, ja jestem wyczulony na dźwięki

TJA nie działa w jaki sposób? Potrafi się wpakować w samochód poprzedzający czy działa zbyt agresywnie? No np. znam ludzi, którzy narzekają na TJA w KIA, bo zatrzymuje samochód dosłownie 30 cm od poprzedzającego, co jest oczywiście dość stresujące.

Sklep znam, już dawno się zaopatrzyłem w wyłącznik S/S Nie wiem za to czy potrzebuję przedłużek do bypassa i ile. Na jakimś filmie na YT widziałem, że gość kupił 2 komplety, żeby móc łatwo odłączać SGW, ale nie wiem na ile to ma sens.

Panel przycisków to by był ten?
    https://allegro.pl/oferta/przyciski-...ia-14438946986
    (156150616)

Tutaj widać coś na temat tego czy jest czujnik czy nie?
    https://youtu.be/ebyEkMthSmY?t=100 (link do konkretnego momentu)
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 30-09-2024 o 12:51

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

W zakładce menu "Wspomaganie kierowcy" jest opcja "Driver Attention Assist". Jeśli jest aktywna to nie oznacza że kiera jest z czujnikami? Na podstawie czego innego ta funkcja miałaby działać?

Zaś odnośnie TSR to chciałem spytać jak to działa, po uaktywnieniu ograniczenie prędkości z nawigacji są ignorowane a pokazywane tylko te rozpoznane przez kamerę? Skrzyżowanie w Polsce odwołuje ograniczenie prędkości, nawigacja to uwzględnia a czy kamerowy TSR także?
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 30-09-2024 o 15:28

Auto

Domyślnie

Nawigacja fabryczna - to chodzi po prostu o TomToma? Bo to mam.
    Tak

Na jęczący TSR czytałem narzekania na forum i że dźwięk można wyłączyć tylko do następnego odpalenia, ja jestem wyczulony na dźwięki
    w 2023 takie rzeczy jeszcze zapamiętuje, to 2024 za każdym razem trzeba wyłącząć

TJA nie działa w jaki sposób? Potrafi się wpakować w samochód poprzedzający czy działa zbyt agresywnie? No np. znam ludzi, którzy narzekają na TJA w KIA, bo zatrzymuje samochód dosłownie 30 cm od poprzedzającego, co jest oczywiście dość stresujące.
    TJA to nic innego jak ACC + skręcanie kierą. ACC dalej działa tak samo, natomiast jeśli chodzi o skręcanie to słabo wykrywa linie, przejścia czy zakreskowane strefy czy wysepki od razu go odłączają, poza tym powyżej 60km/h od razy wyłącza skręcanie kierą. System bezużyteczny. HAS (niby to samo ale na autostradach), akurat jest bardzo dobry - działa i w nocy i w deszczu i praktycznie nigdy się nie gubi. warunek musi być droga w navi jako autostrada - np jadąc przez słowację na wiosnę na nowobudowanych odcinkach raz był, potem jakiś węzeł i koniec, nie ma 15km, potem zaś ciut starszy odcinek jest itp. Więc trzeba się bawić w aktualizacje navi (a z tym ostatnio ponoć różnie, ktoś się skarżył że w tym roku była tylko 1 aktualizacja do MY20+)

Sklep znam, już dawno się zaopatrzyłem w wyłącznik S/S Nie wiem za to czy potrzebuję przedłużek do bypassa i ile. Na jakimś filmie na YT widziałem, że gość kupił 2 komplety, żeby móc łatwo odłączać SGW, ale nie wiem na ile to ma sens.
    jeśli jednorazowo/sporadycznie i w Giulii to przedłużaczy nie bardzo potrzebujesz. Jeśli chcesz częściej się przepinać to 1 albo 2 pary, to już zależy jaką łatwość sobie chcesz zafundować i czy chcesz w aucie na gwarancji manipulować ori wiązkami/gniazdami. Jakby co pisz przez formularz, rabacik się wykombinuje forumowo-ilościowy

Panel przycisków to by był ten?
    https://allegro.pl/oferta/przyciski-...ia-14438946986
    (156150616)

No tak ma właśnie wygladać do GIulii.

Tutaj widać coś na temat tego czy jest czujnik czy nie?
    https://youtu.be/ebyEkMthSmY?t=100 (link do konkretnego momentu)
    nie będę całości oglądał, ale tu nie widzę. nie pamietam czy trzeba sciągnąć panel przedni żeby zobaczyć

W zakładce menu "Wspomaganie kierowcy" jest opcja "Driver Attention Assist". Jeśli jest aktywna to nie oznacza że kiera jest z czujnikami? Na podstawie czego innego ta funkcja miałaby działać?
    a kto to wie, może siła/ruszanie kierą a nie tylko albo w ogóle ręce? może w instrukcji auta piszą - takich pierdołek to mi się nie chciało czytać więc nie pamiętam
    Zaś odnośnie TSR to chciałem spytać jak to działa, po uaktywnieniu ograniczenie prędkości z nawigacji są ignorowane a pokazywane tylko te rozpoznane przez kamerę? Skrzyżowanie w Polsce odwołuje ograniczenie prędkości, nawigacja to uwzględnia a czy kamerowy TSR także?
    TSR ogólnie tylko wyświetla i ostrzega, a czy to tylko przez kamerę? raczej nie, z navi też wydaje mi się coś bierze. pokazuje w miarę, ale nie raz też źle, z resztą jakieś inne navi typu Waze też głównie pokazują dobrze ale nie zawsze. czasem bywa tak że znaki jedno, a Waze inny od TSR i oba źle Tak więc decyzje polityków że teraz trzeba dźwiękowo ostrzegać a systemy są dalej kulawe to masakra. Ostatnio jechałem Tonalką (w sobotę) i też potrafił mi pokazywać cały odcinek między dwoma zjazdami ekspresówki ograniczenie 50km/h TSR - może złapał zjazd? Tępe to jest i słabe, ale ja traktuję jako podpowieź jakąś, ostrzeżeń nie mam (tylko znak miga ale bez dźwięku) i tak mi pasuje.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie ma TSR a jest Navi-fabryczne to znaki prędkości wiadomo skąd się wyświetlają. Jak się uruchomi TSR i odczyt kamery będzie powiedzmy 30 a info z navi 40 - to tu mnie zastanawiało co się wyświetli na ekranie (czy innymi słowy co jest wogole aktywne bo chyba wątpię żeby oba źródła jednocześnie). No i te odwołania mnie ciekawią czy kamera wyłapuje skrzyżowania, system wspomaga się nawigacją (jeśli jest...) czy jest wogole jedna wielka padaka - co w sumie obstawiam.

A ten Attention Assist to muszę poszukać ale wydaje mi się że gdzieś widziałem że działa właśnie w oparciu o czujniki na kierze. Jeśli tak to byłoby łatwe wtedy w ustaleniu są czy ich nie ma być rozbierania czegokolwiek.

Auto

Domyślnie

O ile kojarzę jak dokładałem do siebie system poliftowy i asystentów krok po kroku, to TSR nie odpalił się zanim nie dodałem kamery polift w szybie, navi i radio polift/HVAC/BCM/kierę/wiązki/rainsensor/DSCM już wtedy miałem dołożone. TSR ruszył właśnie po dodaniu/skalibrowaniu kamery, potem zmieniałem/skalibrowałem radar poliftowy dodać się udało ISC, a jak wymieniłem EPS to udało się odpalić TJA/HAS/LKA/active blindspot

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Kurka, forum częściej nie działa niż działa :/
    Ja niestety nie znalazłem czegoś takiego jak "Driver Attention Assist" u siebie w infotainmencie.

Zastanawiam się czy ktoś w okolicy Lublina by mi ogarnął sprzęt, bo jakoś nie czuję się pewnie ze zdejmowaniem poduchy :/

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    jeśli jednorazowo/sporadycznie i w Giulii to przedłużaczy nie bardzo potrzebujesz. Jeśli chcesz częściej się przepinać to 1 albo 2 pary, to już zależy jaką łatwość sobie chcesz zafundować i czy chcesz w aucie na gwarancji manipulować ori wiązkami/gniazdami. Jakby co pisz przez formularz, rabacik się wykombinuje forumowo-ilościowy
    Nie chcę w ogóle manipulować z ori wiązkami Czyli rozumiem, że
    1. Brak przedłużek - da się, jak raz wsadzę to będzie siedzieć i trudniej wyjąć (czyli odpinam ori wtyczki, wpinam bypass)
    2. 1 komplet - odpinam ori wtyczki, wsadzam przedłużkę w gniazdo pod kierą, a bypass w przedłużkę - łatwo odłączyć, ale nie podłączy się łatwo ori wtyczek
    3. 2 komplety - nie kumam. Jedna przedłużka idzie do ori wtyczek, żeby można je było łatwo spinać?
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 01-10-2024 o 07:18