Strona 163 z 166 PierwszyPierwszy ... 63113153154155156157158159160161162163164165166 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,621 do 1,630 z 1659

Temat: [Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Jeden komplet idzie do SGW a drugi do wtyczek z niego wypietych. Jak obie zwisające przedłużki zepniesz ze sobą to masz SGW podlaczone, czyli konfig ori. A jak nie zepniesz ich i na jeden komplet idący od wtyczek zapniesz bypass - to masz SGW ominięte. Jakoś tak :⁠-⁠).

EDIT: Jeden komplet używasz wtedy jak chcesz żeby SGW wisiał na nim "na dole" żeby w razie potrzeby zamienić go z byassem. Przy dwóch kompletach SGW pozostaje na swoim oryginalnym miejscu.

Wpięcie bypassu na stałe to wg mnie szczyt głupoty. Chyba że od razu dokupisz od Epsonixa zabezpieczenie antykradzieżowe czy chociaż ode mnie wiązkę zabezpieczenia radaru :⁠-⁠). Żeby Ci ktoś auta nie otworzył za szybko i zarąbał poprzez odbezpieczone OBD...
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 01-10-2024 o 09:40

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Dzięki za odpowieź za mnie, zgoda pełna 2 pierwsze linie. Ostatnia to ja akurat jeżdżę z bypassem od 5.5 roku ponad haha. No ale ja też trochę muszę, bo wiecznie coś się kombinuje przy aucie i nie chce mi się przepinać za każdym razem nawet przedłużaczy.

Uzupełniając trochę - SGW nie chroni przed kradzieżą przez radar, tylko gdyby dostali się do środka i z OBD chcieli robić kluczyk. Inna sprawa że złodzieje moga mieć wykupione licencje na odblokowanie SGW (w lepszych softach dodatkowe płatne subskrybcje), i wtedy bez problemu i tak SGW by w parę sekund obskoczyli.
    Natomiast przedłużacze robią robotę dla tych co wolą mieć SGW wpięte, szczególnie tych co mają auta na gwarancji i nie chcą w ASO świecić topologią CAN bez SGW. Tylko przy robieniu proxi w MES zaznaczcie sobie utrzymanie SGW - inaczej w konfigu proxi żeby wyglądało jak najbardziej ori.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Uzupełniając trochę - SGW nie chroni przed kradzieżą przez radar, tylko gdyby dostali się do środka i z OBD chcieli robić kluczyki
    Oczywista racja. Zabezpieczenie radaru to tylko jedna z cegiełek utrudniających kradzież - w tym wypadku tylko wejście do środka i dostęp do CAN z zewnątrz. Niemniej nie zabezpieczony radar + OBD z bypassem to już wogole auto na tacy. A tak swoją drogą, kluczyki dodaje się przez główny CAN czy któryś z pozostałych? Bo jak przez główny to w zasadzie faktycznie SGW nie ma znaczenia skoro można przez radar, i jeżdżenie z bypassem nic nie zmienia...

PS. Gdzieś czytałem że nawet nie ma potrzeby dodawania żadnego kluczyka tylko wystarczy komendami powiadomić komputer że system jest odblokowany (komp wtedy wchodzi w stan pracy jak po użyciu kluczyka pomimo że go nie ma) i wtedy włączyć silnik przez OBD.

Auto

Domyślnie

Nic mi nie wiadomo o metodzie o której wspomniałeś - wszyscy z branży których podpytywałem twierdzili że złodzieje dorabiają kluczyk przez radar. Przypadek auta ukradzionego parę tyg temu w Polsce, które zostało zostawione na kwarantannę w innym mieście, rozkradzione przy okazji troche z ECU, na szczęście z lokalizatorem własnym/niezależnym dzięki czemu się znalazło, miało właśnie dorobiony dodatkowy kluczyk - auto jest w warsztacie znajomego (przepychanki z ubezpieczycielem - ukradziono min. radio ale też inne elementy) i dla mnie to sprawdził.

Natomiast jeśli taka metoda jest możliwa (trochę nie chce mi się wierzyć, bo o ile kojarzę RFHUB musi wystawić sygnał również na jednej linii analogowy), to tym bardziej dla mojego immo, ważnym jest aby zmienić w immo ustawienie alarmu od magistrali kiery na natychmiastowy - pół minuty akcja i mamy lepsze zabezpieczenie (oczywiście jeśli ktoś nie korzysta z remote start czy to w ogóle bo nie ma/nie lubi, czy poza sezonem zimowym czy na dłuższe postoje gdzieś w niepewnym miejscu - o tym pisze jasno w instrukcji bo defaultowo jest opóźniony aby działać z kazdym autem, również tymi z remote start).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Podejrzewam, że złodziej (tfu) podchodząc do takiego samochodu zakłada, że bypassa nie ma, więc i tak jest przygotowany na taką ewentualność. Wtedy to niewielka różnica czy jest bypass czy nie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Dlatego właśnie dodatkowy immobiliser (by epsonix) to podstawa!
    A tak w ogóle, to sezon zimowy zbliża wielkimi krokami - czekam na moduł wspomagający pełne ładowanie akumulatora.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nic mi nie wiadomo o metodzie o której wspomniałeś - wszyscy z branży których podpytywałem twierdzili że złodzieje dorabiają kluczyk przez radar.
    "Problem" jest taki że mało kto wie jak to jest realizowane i jak działa urządzenie do włamu, a sami użytkownicy-złodzieje najmniej.
    A czytałem o tym w jakimś artykule o działaniu CAN- a i jego wadach/zaletach. Nikt kto ten system wymyślał w żadnym stopniu nie pochylał się nad kwestią bezpieczeństwa magistrali. Ponoć po autoryzacji kluczyka w systemie pojawia się coś w rodzaju statusu "kluczyk zadziałał", no i niby taki status można wymusić bez żadnego kluczyka w ręku. Ile w tym prawdy i czy ma zastosowanie w każdym samochodzie oczywiście nikt nie wie...

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał So What! Zobacz post
    Dlatego właśnie dodatkowy immobiliser (by epsonix) to podstawa!
    A tak w ogóle, to sezon zimowy zbliża wielkimi krokami - czekam na moduł wspomagający pełne ładowanie akumulatora.
    Ledwo co się kończę wygrzebywać z prac przy immobilizerze - mamy nową wersję produkcyjną, mamy kupę unitów na produkcji, sam pomagam w testowaniu.
    Ale wracam do developmentu za parę dni. Tylko trochę się zastanawiam czy poprawka ładowania (czuję ze będzie potem milion pytań do, urzadzenie to też nie będzie magiczna różdżka która naprawia aku albo za kogoś z powietrza ładuje jeśli jeździ za mało albo ma jakieś upływy/usterki itp), czy jednak nie wskoczyć w inne produkty do nowych aut (wyłaczanie głupich ostrzeżeń od MY24 czy parę innych spraw o które ludzi dopominali się od lat). Zastanowię się przez weekend/początek przyszłego tygodnia.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

No właśnie ja ostatnio sprawdziłem IBS kilka razy, bo od początku szkoły raczej krótkie jazdy, więc spodziewałem się, że znów zacznie spadać <60%.
    Ku mojemu zaskoczeniu, MyGiulia pokazało 81%. Albo dezaktywator S/S robi aż tak dobrą robotę, albo nie wiem - raczej małe szanse, żeby coś zaktualizowali podczas okołorocznego przeglądu?

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Ledwo co się kończę wygrzebywać z prac przy immobilizerze - mamy nową wersję produkcyjną, mamy kupę unitów na produkcji, sam pomagam w testowaniu.
    Coś nowego? Ja z mojego jestem bardzo zadowolony!

Ale wracam do developmentu za parę dni. Tylko trochę się zastanawiam czy poprawka ładowania (czuję ze będzie potem milion pytań do, urzadzenie to też nie będzie magiczna różdżka która naprawia aku albo za kogoś z powietrza ładuje jeśli jeździ za mało albo ma jakieś upływy/usterki itp), czy jednak nie wskoczyć w inne produkty do nowych aut (wyłaczanie głupich ostrzeżeń od MY24 czy parę innych spraw o które ludzi dopominali się od lat). Zastanowię się przez weekend/początek przyszłego tygodnia.
    Ja osobiście bardzo liczę na to urządzenie i podejrzewam, że wiele osób też. Niedoładowywany akumulator, pomimo częstego korzystania z samochodu nawet na dłuższych odcinkach, to niestety bolączka współczesnych aut. Nie sądzę, żeby ludzie traktowali to, jako remedium na wszystko. Ma poprawić poziom ładowania akumulatora. Tylko tyle i aż tyle