Strona 164 z 166 PierwszyPierwszy ... 64114154155156157158159160161162163164165166 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,631 do 1,640 z 1659

Temat: [Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał So What! Zobacz post
    Coś nowego? Ja z mojego jestem bardzo zadowolony!
    Nic takiego, hardware idento, w firmwarze parę drobiazgów zmieniłem - najwięcej pod ułatwienie sobie testu produkcyjnego czy debugowania/podglądu stanów. Jakaś diodka na urzadzeniu wcześniej jeśli alarmy zniknęły po automatycznym zazbrojeniu się (po 10 alarmach), przestawała szybko migać - też ją resetowało, teraz nie. Ciut na interfejsach - dodałem na wszelki wypadek synchronizację bitratu wg auta - bardziej zabawa bo stockowe ustawienie i tolerancje procka są OK. Zrobiłem tez rozszerzenie funkcjonalności alarmu przechyleniowego/wstrzasowego - teraz dodatkowo licze odchylenia osi wypadkowego przyspieszenia od zazbrojonego jak i od płaszczyzn akcelerometru. W skrócie, zrobiłem tylko takie drobiazgi żeby nie wyjść z wprawy w pisaniu firmwaru i przypomnieć sobie kod/strukture immo, a okazją była produkcja nowej serii bo stara się wyprzedała.

Cytat Napisał So What! Zobacz post
    Ja osobiście bardzo liczę na to urządzenie i podejrzewam, że wiele osób też. Niedoładowywany akumulator, pomimo częstego korzystania z samochodu nawet na dłuższych odcinkach, to niestety bolączka współczesnych aut. Nie sądzę, żeby ludzie traktowali to, jako remedium na wszystko. Ma poprawić poziom ładowania akumulatora. Tylko tyle i aż tyle
    Własnie nie każdy tak na to patrzy - jak poruszyłem temat na FB jak mnie pytali, i wyjaśniłem czego się obawiam i jak to działa : pełne ładowanie zamiast obcinania ale bez cudotwórstwa - raczej jako masz sprawny samochód, dobry aku, jeździsz to utrzymujesz aku dobrze naładowany a przez to go wolniej postarzasz, ale nie ze słabego aku czy przy deficycie jazd wg. rozruchów czy długich postojach cudów nie zrobię, to trochę to ludzi widziałem zdemotywowało. Oczywiście przy okazji nawet jakby aku był słaby, to urządzenie zaś oszukiwałoby BCM aby jednak nie wyłączał tak potrzebnego grzania lusterek/szyby tył. Już się zastanawiałem czy nie wypuścić go jako tylko bardzo niszowy produkt zrobiony tylko dla aku LiFePO4 za kupę kasy - totalnie okrojony z funkcji custom - dla tych co robią z Q torówki i wkładają te aku aby obiżyć mase o kilkanaście kg, kosztem ładowanie przy każdej okazji (bo auto przy tym aku praktycznie zawsze "myśli" że jest naładowany i w ogóle nie ładuje, podczas gdy aku jest nawet prawie całkiem rozładowany). Ostatnio przyszły jednak znów wątpliwości za wypuszczeniem na rynek ogólny. Dlaczego? Dotychczas na AGMie nie miałem problemów z grzaniem szyby tył (3 lata+), ale właśnie teraz jak spadły temperatury to mi nie włączyło... Wg zewnętrznego monitora spadł SoC na 63%, nie miałem kiedy sprawdzić co pokazuje IBS, wtedy musiał <50%. Wkurzyło mnie to, bo problemu od lat nie doświadczyłem, więc i rośnie motywacja na urzadzenie znów. Dam znać. Już dziś polookałem na płytki swoje co na prototyp przerobić, żeby napisac trochę kodu już może w przyszłym tygodniu - taki prosty demonstrator na razie. jakby co będę informował.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 04-10-2024 o 17:11
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

zgłąszam sie na beta testera ;-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Epsonix, dziękuję za info w sprawie immo.
    I trzymam kciuki za wdrożenie urządzenia, wspomagającego ładowanie
    Jak coś, to chętnie też potestuję

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Własnie nie każdy tak na to patrzy - jak poruszyłem temat na FB jak mnie pytali, i wyjaśniłem czego się obawiam i jak to działa : pełne ładowanie zamiast obcinania ale bez cudotwórstwa - raczej jako masz sprawny samochód, dobry aku, jeździsz to utrzymujesz aku dobrze naładowany a przez to go wolniej postarzasz, ale nie ze słabego aku czy przy deficycie jazd wg. rozruchów czy długich postojach cudów nie zrobię, to trochę to ludzi widziałem zdemotywowało.
    Nie przesadzaj, na głupotę nic nie poradzisz.
    Ostatnio trochę nad tym czytałem, myślisz że samo lekkie "zadołowanie" napięcia zasilania IBS-a o powiedzmy 0.5-0.7V (zwykła dioda w szereg) nie załatwiła by sprawy? Skoro IBS mierzy napięcie AKU to by właśnie mierzyło delikatnie zaniżone i być może dłużej utrzymywało ładowanie? Chyba spróbuję to przetestować - chyba, że to co najprostsze to już zrobiłeś :-).

No i tak się zastanawiam może przydałoby się coś wpinane do OBD na stałe co by monitorowało samo SoC i dawało alarm jakimś LED-em jak jest on poniżej ustalonego "krytycznego" poziomu? Nawet skalę diodową można by walnąć odwzorowującą SoC.
    To oczywiście nie zamiast "wspomagacza" IBS tylko dodatkowo.

Auto

Domyślnie

niestety z klientami potem się trzeba użerać- ot choćby dziś - na stronach sklepu zagranicznego (pod każdym produktem) jest wytłuszczone info że przy wysyłkach poza UE nie płacą naszego VAT, ale zapłacą swoje krajowe opłaty celne/VAT/ew. opłaty za zrobienie odprawy dla kuriera - tak mamy od 5 lat zapis i chyba jest on oczywisty. Dziś żale z zagranicy no bo gość dopłacił ok 50jurków do ceny immo Fedexowi za cła w UK. Inny przykład z końca tygodnia - nigdzie w immo nie piszę czy nie sugeruję, że blokuję dodanie kluczyka (a tylko odpalenie z dorobionego kluczyka czy ukradzionego, czy walizki, czy odholowanie itp), to niektórzy myślą że blokuję i zdziwienie po zakupie.
    Niesety, możesz pisać w kazdym miejscu jak coś działa, a potem i tak wiecznie odpowiadać na żale i niezadowolenie. Poprawka ładowania jak mi to napisał jeden gość z USA (i to taki forumowy gość z pozycją i wiedzą jakąś) w prawie kłótni na forum amerykańskim to sprzedawanie obietnic których nikt nie jest w stanie zweryfikować jak bardzo urzadzenie pomogło- generalnie on był sceptyczny a i pewnie mnie nie kojarzył/nie ufał. W każdym razie w tym miał rację, że ile problemów zaoszczędzi się nikt nie sprawdzi.

Co do rozwiązania banalnego o którym wspomniałeś - no można zbijać napięcie IBSa, ale wtedy grzanie tylnej szyby, lusterek, kierownicy i foteli nigdy nie zadziała a i często zobaczysz komunikat o słabym aku (np aku 80% a na zegarach pokaże że słaby). Chyba nie o to chodzi. Oczwiście możnaby zacząć kombinować i robić obwody warunkowe obniżanie po stronie napięcia warunkowo, ale po co jak można to zrobić lepiej/elegancko po stronie cyfrowej z pełną swobodą - na tyle mądrze aby z jednej strony dać pełne ładowanie zawsze (albo praktycznie zawsze - powiedzmy można temperaturę czy SoC>=99% uznać za koniec i dać jakąś histerezę), z drugiej zapewniać działanie grzania szyby/foteli nawet jak aku słabszy niż 50%, z trzeciej dać komunikat o słabym aku w aucie gdy jest słaby, z czwartej gdy jest np mocno rozgrzany i ma duży SoC jednak zmniejszyć ładowanie do stockowego, z piątej dać możliwość jakiejś zgrubnej analizy stanu aku własnej i porównania z tym co pokazuje IBS (weryfikacja czy IBS nie jest walnięty co się zdarzało). Do tego jakiś podgląd SoC/napięcie/prąd (+ porównanie z własną oceną po napięciu spoczynkowym), może jakiś log historyczny do przeglądnięcia (wykres albo ciągniemy na kompa przez USB - BT narazie nie zakładam - apki nie zrorbię bo to koszty development/release/utrzymanie w sklepach Apple/Google), inne krzywe dla kwasowo-ołowiowego, inne dla AGM a jeszcze inne dla aku LiFePO4 itp itd.

Co do monitora CANu i wyświetlania - mam na liście produkt, można to dodać - on będzie robił wiele innych drobnych rzeczy, może i to wyświetlić. Dobra, wracam do roboty, bo tak to mi dzień zleci na pisaniu na mailach/forach a nie produktach nowych
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Takie życie... coś tam produkuję od 25 lat to się nieco orientuję w bólach :-). Ponadto rynek anglosaski jest w ogóle szczególnie specyficzne - zwroty bez ograniczeń bez patrzenia na stan produktu, sądzenie się o byle co itp. Sprzedawanie tam to ból w tyłku.

Zgadzam się, że dołowanie napięcia zasilania IBS nie jest najlepsze na świecie ale sądzę, że każde rozwiązanie będzie miało jakieś swoje minusy. Jeśli po stronie cyfrowej zmodyfikujesz SoC czy temperaturę na LIN w dół to też się włączą ograniczenia odbiorów (grzania, S/S itd) bo BCM zobaczy zbyt niskie parametry. Co do stanu realnego - logowanie do pliku, usb, analizy... fajne dla mnie, Ciebie i może jeszcze kilkunastu użytkowników, obawiam się, że 99% nigdy się do tego nie dotknie bo albo nie będzie miała czasu albo umiejętności - dojdzie do tego, że zaczniesz sam te logi dostawać do analizy :-).
    Grzebanie nad rozwiązaniem programowym jest na pewno bardziej fascynujące, rozwiązanie które nieśmiało (i bez jakiegoś wielkiego przekonania rozważam) - jest proste do bólu i kosztujące ("niestety") 5-10zł. Wydaje mi się, że w wolnej chwili spróbuję zobaczyć czy da się dobrać jakąś optymalną wartość obniżenia napięcia i jak/co to daje.

Tak czy inaczej - powodzenia!!!

Auto

Domyślnie

Po stronie cyfrowej ja sobie będę modyfikował jak mi się podoba (mądrze), wiec nic z wad o których wspomniałeś nie będzie miało miejsca - to nie będzie "tylko zmniejszanie".
    Co do za 5-10 zł akurat wtyku/gniazda/pinów w tej cenie nie kupisz nawet w hurcie, ale wiem o co Ci chodzi - demonstrator/ulepek właściwie za 0zł bo cześci/kabelki/piny jakieś dobierzesz z tego co szwęda się w magazynie/warsztacie. Jak pisałem, zadziała jakos, ale komunikaty o słabym aku czy wyłączenie grzania szyby to będzie reguła IMHO - dlatego nawet takiego nie próbowałem - teoretycznie wykluczyłem jako No Go Area. Pobaw się i daj znać. BTW, ja publicznie więcej o urządzeniu nie chcę pisać, szczególnie zanim nie mam go na półce/w sprzedaży. Będzie, będę opisywał co robi i tyle ile potrzeba wiedzieć użytkownikowi.
    Co do logów itp - masz rację, niektórzy skorzystają. Generalnie nauczony latami doświadczeń projektowych wiem, że im więcej funkcji/ustawień tym więcej developmentu, instrukcji, pytań, możliwych błędów itp - lista funkcji na pewno będzie okrojona do tego co niezbędnę, częśc jak to zwykle bywa (potrzeby developmentowe), będzie poukrywana i tylko dla mnie jakby była potrzeba - choćby podczas testowania/prób/symulowania na szybko różnych scenariuszy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ok, skoro masz pomysł jak zrobić żeby "wiec nic z wad o których wspomniałeś nie będzie miało miejsca" - to super :-).
    Jakby co dam znać o wyniku na priva.
    Ogólnie - pełna zgoda :-).

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, Alfa Romeo Stelvio 2.0

Domyślnie

Witam, mam prośbę planuję dołożyć org. kamerę cofania w Stelvio prod. 2018, rejestracja 05.2018, czy ktoś po nr Vin może dojść czy radio będzie z nią współpracowało (posiada fabryczne czujniki parkowania na radiu), możliwe, że wtyczka będzie w klapie czy trzeba też ciągnąć wiązkę? Nr Vin ZARFAHBNXJ7C15613

Auto

Domyślnie

Proxi zrob na wlaczenie kamery to bedziesz mial pewnosc czy radio obsluguje. Wiazki raczej marma szansa bo sa inne bez wtyczek numery