Nic takiego, hardware idento, w firmwarze parę drobiazgów zmieniłem - najwięcej pod ułatwienie sobie testu produkcyjnego czy debugowania/podglądu stanów. Jakaś diodka na urzadzeniu wcześniej jeśli alarmy zniknęły po automatycznym zazbrojeniu się (po 10 alarmach), przestawała szybko migać - też ją resetowało, teraz nie. Ciut na interfejsach - dodałem na wszelki wypadek synchronizację bitratu wg auta - bardziej zabawa bo stockowe ustawienie i tolerancje procka są OK. Zrobiłem tez rozszerzenie funkcjonalności alarmu przechyleniowego/wstrzasowego - teraz dodatkowo licze odchylenia osi wypadkowego przyspieszenia od zazbrojonego jak i od płaszczyzn akcelerometru. W skrócie, zrobiłem tylko takie drobiazgi żeby nie wyjść z wprawy w pisaniu firmwaru i przypomnieć sobie kod/strukture immo, a okazją była produkcja nowej serii bo stara się wyprzedała.
Własnie nie każdy tak na to patrzy - jak poruszyłem temat na FB jak mnie pytali, i wyjaśniłem czego się obawiam i jak to działa : pełne ładowanie zamiast obcinania ale bez cudotwórstwa - raczej jako masz sprawny samochód, dobry aku, jeździsz to utrzymujesz aku dobrze naładowany a przez to go wolniej postarzasz, ale nie ze słabego aku czy przy deficycie jazd wg. rozruchów czy długich postojach cudów nie zrobię, to trochę to ludzi widziałem zdemotywowało. Oczywiście przy okazji nawet jakby aku był słaby, to urządzenie zaś oszukiwałoby BCM aby jednak nie wyłączał tak potrzebnego grzania lusterek/szyby tył. Już się zastanawiałem czy nie wypuścić go jako tylko bardzo niszowy produkt zrobiony tylko dla aku LiFePO4 za kupę kasy - totalnie okrojony z funkcji custom - dla tych co robią z Q torówki i wkładają te aku aby obiżyć mase o kilkanaście kg, kosztem ładowanie przy każdej okazji (bo auto przy tym aku praktycznie zawsze "myśli" że jest naładowany i w ogóle nie ładuje, podczas gdy aku jest nawet prawie całkiem rozładowany). Ostatnio przyszły jednak znów wątpliwości za wypuszczeniem na rynek ogólny. Dlaczego? Dotychczas na AGMie nie miałem problemów z grzaniem szyby tył (3 lata+), ale właśnie teraz jak spadły temperatury to mi nie włączyło... Wg zewnętrznego monitora spadł SoC na 63%, nie miałem kiedy sprawdzić co pokazuje IBS, wtedy musiał <50%. Wkurzyło mnie to, bo problemu od lat nie doświadczyłem, więc i rośnie motywacja na urzadzenie znów. Dam znać. Już dziś polookałem na płytki swoje co na prototyp przerobić, żeby napisac trochę kodu już może w przyszłym tygodniu - taki prosty demonstrator na razie. jakby co będę informował.