Strona 165 z 166 PierwszyPierwszy ... 65115155156157158159160161162163164165166 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,641 do 1,650 z 1659

Temat: [Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

Użytkownik Świeżak Avatar jan dukat
    Mieszka w
    Nowy Sącz okolice
    Auto
    GIULIA Q, GIULIA 2.0T,ABARTH 500,AR 147 JTD 16V,fiat barchetta

Domyślnie

Giulia 2018, niestety bez bezkluczykowego otwierania drzwi i podświetlenia klamek. Jakie elementy, oprócz oczywiście klamek byłyby potrzebne i czy wiązki są do takiego zabiegu gotowe? Przerabiał ktoś temat? Pytam z czystej ciekawości, w starej miałem I się przyzwyczaiłem do dobrego.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

anteny w drzwiach przy klapie, klamki, przycisk klapy, wiązki drzwi/klapa, proxi trzeba pogrzebać ciut ręcznie bez podpowiedzi bo nie wiem czy ktoś kiedyś to robił. masz nadmiar czasu, schematy/dostęp do ePera albo czas na szukanie po allegro lub złomach używek, chcesz wydać trochę i zrobić robotę hobby, poklikac po proxi wyszukujac w alfaobd z setek ustawień co by tu ustawić żeby działało to spoko (sam wiele takich u siebie zrobiłem), ale 10tys razy otwarcie drzwi z pilota zajmie sumarycznie mniej niż czas jaki poświęcisz na dodanie tej wygody (oszczędzacza czasu? hmmm).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Nowy Sącz okolice
    Auto

Domyślnie

Dzięki epsonix, chyba mi się odechciało)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Keyless entry to nic specjalnego, ale podświetlenie klamek jest fajne

Mieszka w
    Nowy Sącz okolice
    Auto

Domyślnie

Po prostu w poprzedniej miałem I troszkę brakuje, za to ma inne zalety jak choćby 510 koników

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

W końcu dzisiaj wziąłem się za race mode w mojej MY23.
    Ogólnie wszystko poszło gładko (no może poza wyjmowaniem większej wtyczki z SGW, bąble na palcach...).
    Natomiast dwa pytanka:
    - czy czyścić historię błędów? Zgodnie z opisami, po proxi a przed kalibracją w sekcji ABS wywala masę błędów. Ktoś się tego czepia w ASO? Jest jakaś wada wyczyszczenia błędów (typu zapisuje, że wyczyszczone)?
    - w MY23 da się zobaczyć żółty samochodzik na infotainmencie, czy R widać tylko na zegarkach?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Jednak nie poszło tak dobrze jak myślałem :/
    Choinka błędów wraca po usunięciu. Myślałem, że to kwestia aku, ale chyba nie - 12,8V (doładuję i tak, ale wątpię, że to to). Poziomu IBS nawet nie mogłem odczytać przez MyGiulia, bo od razu sypał błędami.
    Zastanawiam się czy coś mogłem zepsuć podczas całej operacji.
    Po podpięciu SGW bypass i przed jakimikolwiek zmianami musiałem użyć samochodu, wtedy migał mi przebieg. Okazało się, że jedna wtyczka się wysunęła, więc zgubił SGW na CAN. Po podpięciu było ok.
    Potem zmiany w sofcie poszły poprawnie, tj Proxi Alignment ok, kalibracja kąta kierownicy, akcelerometru i czujników ciśnienia.
    Przyznam, że trochę się zestresowałem :/ Czy ponawianie osiowania ma sens?

Tylko dorzucę, że robiłem według tego: https://www.giuliaforums.com/threads...17-2019.46258/
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 21-02-2025 o 11:28

Auto

Domyślnie

Nie wiemy co robiłeś dokładnie a wątku linkowanego nie chce mi się czytać.

miałeś:
    1. założyć bypass (i kliknąć wtyczki a nie że wypadają w trakcie pracy i narobią błędów; a co do wyciągania to jakie bąble - podważać można od tyłu przekręcajac czymś szerszym - Giulia to banał się wyciąga, zobaczyłbyś stelvio).
    2.podpiąc aku, start, pokręcić kierownicą max L, max P, środek, wyłaczyć, właczyc stacyjkę samą
    3. wejsc do proxi, zmienić tryb DNA
    4.puścić proxi
    5.wyłączyć stacyjkę na 1min jeśli skończy dobrze proxi (w MES komunikat o wyłączeniu stacyjki)
    6. 5 startów silnika po kilka sekund*
    7.wejść do ABS i zrobić 3 kalibracje
    8.wejsć do błędów w ABS, skasować i wyjść
    9.5 startów silnika*
    10.czyszczenie błędów na wszystkich CANach (czyli jeśli masz ELM to powtórzyć z oboma adapterami)
    11.ewentualnie jeśli nie zostawiasz bypassu SGW, to aku odłączyć, zdjąć, podłączyć, start, kręcenie kierą.

*wiele aut bez tych 5 startów nie zczyści błędów

Skoro nawaliłeś z wpięciem wtyczki SGW, to masz zapewne pełno dodatkowych błędów. tym bardziej kasujesz bo nie chcesz żeby ASO widziało śmietnik totalny.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Jutro będę walczył dalej, ale wydaje mi się, że winowajcą były przedłużki viakena. Rzeczywiście dałem tyłka z tą wtyczką.
    Ten link to mi chodziło o pierwszy post z procedurą. Tam np. nie ma wyłączenia stacyjki między proxi a kalibracją ABS - nie wiem czy to problem, sprawdzę.

PS: Co do bąbli - no nie było łatwo, zresztą podlinkowany wątek to potwierdza. Może za pierwszym razem jest ciężej. Podważać też ciężko jak się nie robiło wcześniej i nic nie widać.

Auto

Domyślnie

MES informuje żeby wyłączyć i poczekać. czy to jest 100% konieczne, pewnie nie, ale lepiej uśpić jak najwięcej modułów, potem szybciej pójdzie sprzątanie.
    Można sobie robić narzędzia - ot ja mam np na szybko wygiętą uszkodzoną pensetę którą ściąłem i wykrzywiłem na 90st koniec zostawiając kilka mm - idelany tool na podejście do wtyku SGW jak ciężko siedzi (Alfa stosuje wtyki dwóch producentów, jedne z nich są takie sobie i też ciasno siedzą w gnieździe) - podchodzisz wzdłuż kabli, zahaczasz między wtykiem a gniazdem (z przeciwnej strony niż zamek wtyku) i przechylasz podnosząc jedną stronę toola. Inny też sobie na szybko przygotowałem wkładany w zamek wtyku wygięty, tak że zamek się naciska a za poprzeczkę można lekko pociągać - to w stelvio przydaje się jeśli nie odkręca się SGW (jeśli odkręcam i na bok to ten pierwszy). Grzebanie wymaga kreatywności rzemieślniczej i jakiegoś mini stanowiska na którym można sobie czasem w minutę/dwie toola zrobić po to aby zaoszczędzić 30 i bąble

te dodatkowe starty są po to, że czasem kolejne kroki nie chcą pójść - przynajmniej w niektórych egzemplarzach - stąd ja zawsze na ślepo lecę tak i nie wkurzam się że coś nie chce się wykonać później.

Viaken ma dobre własne ELMy, ale przedłużacze cóż - china