Strona 166 z 166 PierwszyPierwszy ... 66116156157158159160161162163164165166
Pokaż wyniki od 1,651 do 1,659 z 1659

Temat: [Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

No to w końcu wypracowałem coś podobnego, ale przy użyciu narzędzi do rozbierania plastików samochodowych (kupionych kiedyś za grosze na ali, nigdy wcześniej nie użytych )
    Natomiast w końcu pomogło też rozebranie dolnej osłony kolumny, bo te plastiki są dość ostre od strony silnika.

Mniejsza już o to - teraz bypass jest podpięty bezpośrednio, mam nadzieję, że dalej pójdzie już gładko.

Jeszcze się upewnię - skan błędów wyświetli błędy zależnie od podpiętej wtyczki czy łysy ELM za pośrednictwem BCMa wyświetli błędy wszystkich modułów, ale do kasowania trzeba przepiąć odpowiedni adapter?
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 21-02-2025 o 21:36

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0T 2021

Domyślnie

Chciałem sobie "ulepszyć" Giulię o asystenta jazdy plus, bo miałem wersję bez plusa no i jestem mega zawiedziony. Asystent do jazdy w korku działa, ale asystent do jazdy autostradowej chyba nie. Na pewno na drogach ekspresowych nie działa Tak ma być? Samochód nie ma nawigacji, więc nie wie gdzie jest, ale myślałem, że to działa od pewnych prędkości i jak widzi linie to będzie utrzymywać pas ruchu. W instrukcji też nie ma nic o tym, że to działa na nawigacją. Z resztą można było kupić "asystenta jazdy plus" bez dokupowania nawigacji, więc nie wiem czy nawi jest konieczna do działania tego systemu.
    U was też HAS nie działa na drogach ekspresowych?

- - - Updated - - -

Chciałem sobie „ulepszyć” Giulię i dołożyć Asystenta Jazdy Plus, bo mam wersję bez plusa. Niestety mega się zawiodłem. Asystent do jazdy w korku działa, ale asystent do jazdy autostardowej chyba nie. Na pewno na ekspresówkach nie działa.
    U was też tylko na autostradach?

Nie mam fabrycznej nawigacji, ale przy zakupie mogłem zamówić asystenta jazdy plus bez konieczności dokupowania nawigacji, więc nie wiem czy ona jest konieczna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nawigacja jest wymagana aby HAS działał - on rozpoznaje wg mapy autostrady i drogi ekspresowe - np jak masz nowo wybudowaną autostradę, powiedzmy nowy fragment a starszą mapę to wyłącza się zanim nie dojedziesz znów do odcinka który jest na mapie - tak miałem rok temu jak jechałem przez słowację, mapy z półroczne a odcinki akurat oddane. HAS działa do 145km/h co jest też trochę wadą bo jak autostrada jest pusta to jedzie się trochę szybciej zwykle.

jakby Ci zależało, to mam ostatnie radio nowe polift z nav (bez DAB) do sprzedania. jest możliwość że zaaktywuję AA/ACP od razu (map wgrać nie mogę nowszych bo VIN musi się zalockować aby weszły - tym bardziej że radio z rynku azjatyckiego (miałem różne australijski, rest of the world itp), ale to sobie sam wgrasz jakby co po pierwszej dłuższej przejażdżce - temat przećwicozny wielokrotnie)
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 23-02-2025 o 16:56
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bolewice
    Auto
    Była Gtv, 159 2.4 JTDm Q4 jest Giulietta 2.0 JTDm 170 TCT

Domyślnie

Założyłem kierownicę z czujnikiem dłoni i udało mi się aktywować TJA, HAS i LKA. Tylko właśnie LKA. Auto nie utrzymuje się na pasie. Czy są różne wersje maglownicy?

Auto

Domyślnie

Auto utrzymuje się aktywnie w TJA (do 60km/h bez róznicy rodzaj drogi) i w HAS tylko autostrady/ekspresówki wg navi do 145km/h. reszta co mam to ustawione drgania kierownicy przy przekroczeniu pasa czy podobne od active blind spota jeśli np chcę skręcić na kogoś na sąsiednim pasie. maglownice są albo przedlift firmware A410 albo polift A420, na to są różne dla Q4/bez giulia/stelvio, silniki itp tylko
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, Alfa Romeo Stelvio 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Proxi zrob na wlaczenie kamery to bedziesz mial pewnosc czy radio obsluguje. Wiazki raczej marma szansa bo sa inne bez wtyczek numery
    Dziękuję za informację, a czy po nr radia jesteś w stanie pomóc dojść, czy w ogóle przyjmie kamerę radio o nr: 50552414. Czy marna szansa

Auto

Domyślnie

Niby tak, ale to ePer, tam są błędy czasem - np ostatnio komuś sprawdzałem konfig auta to wg ePera pokazywało halogenowe lampy, a auto był dopasiony trim i miała xenony. Innym razem w Quadrifoglio pokazywało przełącznik DNA bez race. Więc sprawdzanie po VIN to takie na 98%. Już na 99.9% się sprawdzi jak dasz numer AR P/N z naklejki na tyle radia (lusterko/latarka po odkręceniu osłony nad nogami kierowcy). Natomiast najpewniejszy sposób i też niezbyt czasochłonny to puścić w proxi, przejdzie bez Out of range to masz pewność. Będziesz miał gotowe na założenie, a niewiele przeszkadza jak nie masz kamery a masz wprogramowaną - można jeździć a potem dołożyć.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, Alfa Romeo Stelvio 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Niby tak, ale to ePer, tam są błędy czasem - np ostatnio komuś sprawdzałem konfig auta to wg ePera pokazywało halogenowe lampy, a auto był dopasiony trim i miała xenony. Innym razem w Quadrifoglio pokazywało przełącznik DNA bez race. Więc sprawdzanie po VIN to takie na 98%. Już na 99.9% się sprawdzi jak dasz numer AR P/N z naklejki na tyle radia (lusterko/latarka po odkręceniu osłony nad nogami kierowcy). Natomiast najpewniejszy sposób i też niezbyt czasochłonny to puścić w proxi, przejdzie bez Out of range to masz pewność. Będziesz miał gotowe na założenie, a niewiele przeszkadza jak nie masz kamery a masz wprogramowaną - można jeździć a potem dołożyć.
    AR P/N 50552414, ten nr ma radio, niestety nie posiadam mesa, a chciałem podjechać do kogoś kto mi to ogarnie

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MichalOZ Zobacz post
    AR P/N 50552414, ten nr ma radio, niestety nie posiadam mesa, a chciałem podjechać do kogoś kto mi to ogarnie
    niestety musze Cię zmartwić, radio totalny golas 1 generacja LOW bez żadnej opcji. zwykle MID/HIGH mają wsparcie kamery nawet jak się nie zamawiało w aucie, a LOW zwykle te co mają jakieś opcje typu DAB/SIRRUS.

mam dla Ciebie propozycję - mam ostatnie radio używane na półce 2 generacji z 2019r z Android Auto/Carplay z demontażu (upgrade na poliftowe multimedia). Mogę je wysłać na odblokowanie. Mam wymagany hub potrzebny do AA/ACP. Mogę Ci to nawet zamontować/wprogramować, lub wysłać do kogoś z kumpli w Twoim regionie (skąd jesteś). Kamerę mogę Ci wprogramować, mam ori wtyczki/piny do wiazki przy BCM (pytanie czy ja masz czy trzeba ciągnąć do radia; choć jakby co mam pełno wtyczek radii), natomiast na budowę kabli i tego typu zabawy w organizowanie kamery itp nie mam czasu ani obecnie warunków lokalowych - dawno temu wypisałem się z retrofitów. Sam byś zbudował sobie wiazki?

Odezwij się na priv czy takie coś bierzesz pod uwagę.