• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Drzwi się nie otwierają

Kolpak

Użytkownik
Auto
Giulia Q
Może coś pomożecie, bo ja się wczoraj poddałem w temacie zamka czyli nieotwierających się drzwi kierowcy :(

Wymieniłem zamek na drugi i jest bez zmian.

Historia jest taka, że wszystko działało jak należy, aż pewnego dnia (po zabawie pilotem-nie wiem czy zbieg okoliczności czy związek) z zewnętrznej klamki kierowcy przestały się otwierać drzwi i tak jest do dziś.
Jednak dzieje się to TYLKO przy pierwszym otwarciu - gdy chociaż raz otworzy się od środka lub z metalowego kluczyka, to później zew. klamka działa normalnie, aż do ponownego zamknięcia z pilota.
Mechanicznie ciągnąc klamkę zew. linka działa i przesuwa (1 z 3) dzwigienkę w zamku, a mimo to nie odbija.

Co istotne- naciskając otwieranie na pilocie (nawet gdy auto jest już otwarte) we wszystkich drzwiach słychać "tykanie" czyli próbę "zwalniania" zamka, a tylko w tych jednych NIE słychać, czyli tak jakby zamek nie dostawał sygnału, że ma się otworzyć.

Jakieś pomysły?

No po opisie dałbym sobie uciąć jaja że to zamek, ale nie miałbym jak widać jaj... Hm bawienie pilotem raczej odpada, dziwne ale przyjrzał bym się wiązce w drzwiach. Może jest gdzieś załamana, robi zwarcie? Ale dziwne że jeden raz do otwarcia... Jeżeli to nie to widocznie coś ze sterowaniem, nie wiem co jest w Alfie, odpowiednik modułu komfortu w VAG

Może coś pomożecie, bo ja się wczoraj poddałem w temacie zamka czyli nieotwierających się drzwi kierowcy :(

Wymieniłem zamek na drugi i jest bez zmian.

Historia jest taka, że wszystko działało jak należy, aż pewnego dnia (po zabawie pilotem-nie wiem czy zbieg okoliczności czy związek) z zewnętrznej klamki kierowcy przestały się otwierać drzwi i tak jest do dziś.
Jednak dzieje się to TYLKO przy pierwszym otwarciu - gdy chociaż raz otworzy się od środka lub z metalowego kluczyka, to później zew. klamka działa normalnie, aż do ponownego zamknięcia z pilota.
Mechanicznie ciągnąc klamkę zew. linka działa i przesuwa (1 z 3) dzwigienkę w zamku, a mimo to nie odbija.

Co istotne- naciskając otwieranie na pilocie (nawet gdy auto jest już otwarte) we wszystkich drzwiach słychać "tykanie" czyli próbę "zwalniania" zamka, a tylko w tych jednych NIE słychać, czyli tak jakby zamek nie dostawał sygnału, że ma się otworzyć.

Jakieś pomysły?

Widać w amerykanach drzwi się psuja w nogach pasażera masz moduł bcm piny do zamka wychodzą z lewej strony dolna kostka i dam rękę uciąć ze z modulu nie wychodzi sygnał na otwarcie na zamkniecie działa. Sprawdzić łatwo podłączając kontrolkę.

a w ogóle to najpierw podpiąć się pod komputer i zobaczyć czy BCM wywala jakieś błędy. tu może będzie już odpowiedź. w dzisiejszych czasach komp+program to takie same narzędzie jak śrubokręt, torx czy zestaw kluczy nasadowych. Chcesz grzebać, musisz mieć. ok 350zł MES+ ELM327 USB (z usuniętym rezystorem) + 2 adaptery (niebieski i szary) - wszystko z alledrogo od PMFactory, sprawdzone, działające, można proxi robić itp.

popatrzyłem jakie obecny MES w BCM udostępnia parametry - niestety nie ma żadnych przycisków zamykania/otwierania itp jeszcze - tak po prostu kombinuję że problem tez może być przy nich - jakieś uszkodzenie, zły status podaje do BCM i program wariuje. najwyżej będziesz testował sobie multimetrem po odpięciu od BCM czy wszystkie pozycje działają tak samo.

schematy do wygooglowania (eLearn FCA, potem zmiana języka, wybór AR, wybór Giulia, Instalacja elektryczna i lecisz, ten z zamkiem to E3040).

Dzięki za odp.
Póki co odpiąłem aku, ale bez rezultatu.
W tym tygodniu będę szukał przyczyny.

Z body wychodzą tylko 2 kabelki na całe auto, więc sygnał jest.
Przy zamykaniu słychać silniczek we wszystkich drzwiach, przy otwieraniu nie słychać tylko w tych kierowcy.
Z guzika w kabinie też nie reaguje na ich otwieranie.

Dodatkowo ten sam problem jest z wlewem paliwa.

Przy zamykaniu słychać silniczek we wszystkich drzwiach, przy otwieraniu nie słychać tylko w tych kierowcy.

Tak spytam... co na to ASO? Auto chyba jeszcze na gwarancji?

sam z ciekawosci popatrzylem na schematy. faktycznie, sa 3 piny sterujace z BCM, a poza rozdzielaja sie na 4 przewody kazdy i dochodza w takiej samej konfiguracji do kazdego zamka. czyli pewna czesc mozliwych scenariuszy wykluczona (cos po stronie BCM czy cos co oglupia BCM). dodatkowo zamek wlewu paliwa tez jest podlaczony do 2 z tych 3 przewodow (piny 1 i 3 BCM, gniazdo E). czyli mamy juz mocne zawezenie problemu

Moze byc cos nie tak z polaczeniami we wtykach - i dostajesz slaby sygnal na te drzwi? Moze punkt rozdzialu kabli jest marny - tak mialem w 159 z polaczeniem od czujnika przy pedale sprzegla (bledy ABS/VDC i inne problemy) - wlasnie punkt rozgalezienia we wiazce nie laczyl i do niektorych modulow nie dochodzil sygnal. Z reszta dawno dawno temu w Lanosie tez takie cos mialem we wiazce silnika i kupe problemow z dzialaniem silnika.

schemat w lape i przemierz omomierzem wlasciwie te 2 polaczenia sterujace silnikami otwierania od wtyczki przy zamku do wtyczki przy BCM). to samo jesli chodzi o przejscie na zamek klapki wlewu paliwa. poogladaj wtyczki (glownie ta przy zamku i pomiedzy drzwiami a buda) czy nie maja jakis sladow utlenienia we wtykach - moze woda sie dostaje u Ciebie (piny wyjmij z wtyczki, powinno sie dac). na probe odepnij zamek klapki wlewu paliwa - moze z nim cos jest nie tak (ciezej sie otwiera/blokuje, a jak kazdy silnik przy oporze bierze wiekszy prad i np obciaza Ci ta czesc wiazki wiekszym pradem, stad wieksze spadki i akurat zamek przednich drzwi nie dziala). jesli to nie to, moze byc tak ze bedziesz musial odpinac pozostale (niby dzialajace zamki), ktorys mimo ze sie otwiera moze zbyt obciazac pradowo BCM czy robic wieksze spadki napiec na wiazce/gniazdach, i akurat nie wystarcza dla zamka klapki i drzwi przednich.

Gdziekolwiek grzebac bedziesz szukaj sladow obecnosci wody - np jakies zaschniete zacieki itp.

Powodzenia i daj znac co bylo nie tak.

Tak spytam... co na to ASO? Auto chyba jeszcze na gwarancji?
o ile wiem to auto z USA i pewnie jeszcze po przygodzie, wiec mam watpliwosci czy tu gwarancja dziala

Ostatnia edycja:
Uspokójcie się dzieci bo męczy mnie już czytanie, rozumienie i rozstrzyganie "piaskownicowych" sporów. Wypowiadajcie się merytorycznie i przestańcie na siebie najeżdżać. Nie raportujcie się na wzajem bo to jest nie poważne. Jeden i drugi donosi a sam za chwile łamie regulamin. Jak jeszcze raz będę musiał zainterweniować to przestanę "tylko kasować" i zacznę sowicie nagradzać punktami. Za "oczko" ban. Nie zmuszajcie mnie do tego.

Sprawa rozwiązana.
Drzwi "popsuł" europejski soft.
Niestety wcześniej niepokojarzyłem, że stało się to po jego zmianie.
W USA jest funkcja otwierania pierw tylko drzwi LP oraz wlewu, w EU tej funkcji nie ma (a przynajmniej w mojej wersji auta nie było).
No właśnie..czy u Was jest ta funkcja?

Sprawa rozwiązana.
W USA jest funkcja otwierania pierw tylko drzwi LP oraz wlewu, w EU tej funkcji nie ma (a przynajmniej w mojej wersji auta nie było).

Mapę zrobiłeś.

Sprawa rozwiązana.

fajnie ze rozwiazales i taka pierdola, szkoda ze od razu nie napisałeś ze soft zmieniles, bo bylby inny trop. swoja drogą dziwne ze schemat pokazuje wszystkie zamki spiete pod jedne piny sterujace (przynajmniej ten schemat ktory mam po polsku, moze wer us ma cos inaczej rozwiazane z polaczeniami? osobno wlew i drzwi kierowcy).

fajnie ze rozwiazales i taka pierdola, szkoda ze od razu nie napisałeś ze soft zmieniles, bo bylby inny trop. swoja drogą dziwne ze schemat pokazuje wszystkie zamki spiete pod jedne piny sterujace (przynajmniej ten schemat ktory mam po polsku, moze wer us ma cos inaczej rozwiazane z polaczeniami? osobno wlew i drzwi kierowcy).

No właśnie to samo mój Alfomechanik mówił, że schemat co innego pokazuje.
Ale ponoć właśnie to trzecie wyjście (są 3, nie 2) odpowiada za te drzwi i wlew. A jak jest u Ciebie, otwierają się osobno?
Ponoć od chyba 10.2017 występował jeden komp uniwersalny, a w mojej jest jeszcze ten nieuniwersalny, znaczy na USA (na EU był inny) i może stąd te różnice w schematach.

- - - Updated - - -

Mapę zrobiłeś.

Nie, jeszcze nie :(

- - - Updated - - -

Mapę zrobiłeś.

A Ty nie miałeś z drzwiami tego problemu po zmianie na EU?
Z którego miesiąca i roku masz auto?

I jak Panowie rozwiązał ktoś ten problem? Bo również się z nim borykam
No właśnie to samo mój Alfomechanik mówił, że schemat co innego pokazuje.
Ale ponoć właśnie to trzecie wyjście (są 3, nie 2) odpowiada za te drzwi i wlew. A jak jest u Ciebie, otwierają się osobno?
Ponoć od chyba 10.2017 występował jeden komp uniwersalny, a w mojej jest jeszcze ten nieuniwersalny, znaczy na USA (na EU był inny) i może stąd te różnice w schematach.

- - - Updated - - -

Nie, jeszcze nie :(

- - - Updated - - -

A Ty nie miałeś z drzwiami tego problemu po zmianie na EU?
Z którego miesiąca i roku masz auto?

temat dawno rozwiązany- szukaj jest na froum

Hej widzę że masz także stelvio . Podpowiesz mi gdzie rozwiązać ten temat włąśnie z zamkiem w Stelvio ?
z gory dziękuję

Białystok [MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION], W-wa Michał Głuszczyk, jeśli jesteś lokalnie do B-B to czasem jeszcze biorę jakieś auto choć unikam bo czasu brak na cokolwiek

Białystok [MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION], W-wa Michał Głuszczyk, jeśli jesteś lokalnie do B-B to czasem jeszcze biorę jakieś auto choć unikam bo czasu brak na cokolwiek

Podaj do siebie kontakt. Chętnie zapłacę za pomoc.

poszło na priv

Witam mam problem zamkiem auto i rozliczyłem akumulator i przy otwieraniu z kluczyka urwała się linka do klamki... Co mogę zrobić?

Amortyzatory
Powrót