[Giulia] Montaż nakładek progowych z Quadrifoglio

epsonix

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Wpadł mi pomysł niedawno założenia nakładek progowych z Quadrifoglio. Pogrzebałem w ePerze, różnice na pierwszy rzut oka to nakładka+carbon, jej stelaż i inny zestaw śrubek/wkrętów (w ASO kupuje się całą paczkę, coś ok EUR45 o ile pamiętam. Trafiły się progi u jednego handlarza, kupiłem. Dzisiaj przyszły. Umyłem i zacząłem wstępnie porównywać. Wychodzi mi że otwory mocujące, wycięcia, wysokości na końcach itp itd są takie same (taka zgrubna metoda porównawcza na oko).
Póki co tylko wrzucam fotki progów. Ciężko teraz mam z czasem, jak go trochę będę miał to na próbę zdejmę jedną nakładkę i spróbuję zamontować tą z Q na chwilę. Jak będzie wszystko pasować to dam do lakiernika. Okaże się też czy trzeba kupować jakieś jeszcze zestawy mocujące, czy to co mam w aucie + jakieś resztki które zostały w nakładkach z Q + ewentualnie jakiś wkręt/spinka z domowych zasobów wystarczą.
Będę informował Was.
20190416_201305.jpg20190416_201314.jpg20190416_202726.jpg

Wpadł mi pomysł niedawno założenia nakładek progowych z Quadrifoglio. Pogrzebałem w ePerze, różnice na pierwszy rzut oka to nakładka+carbon, jej stelaż i inny zestaw śrubek/wkrętów (w ASO kupuje się całą paczkę, coś ok EUR45 o ile pamiętam. Trafiły się progi u jednego handlarza, kupiłem. Dzisiaj przyszły. Umyłem i zacząłem wstępnie porównywać. Wychodzi mi że otwory mocujące, wycięcia, wysokości na końcach itp itd są takie same (taka zgrubna metoda porównawcza na oko).
Póki co tylko wrzucam fotki progów. Ciężko teraz mam z czasem, jak go trochę będę miał to na próbę zdejmę jedną nakładkę i spróbuję zamontować tą z Q na chwilę. Jak będzie wszystko pasować to dam do lakiernika. Okaże się też czy trzeba kupować jakieś jeszcze zestawy mocujące, czy to co mam w aucie + jakieś resztki które zostały w nakładkach z Q + ewentualnie jakiś wkręt/spinka z domowych zasobów wystarczą.
Będę informował Was.
Pokaż załącznik 257134Pokaż załącznik 257135Pokaż załącznik 257136

Zrób foto przed i po.
Progi to jest moim daniem to co zmienia sylwetkę równie mocno jak dobre felgi.

W 159 założyłem progi z TI, zestaw kosztował dość drogo, ale jako części zamienne te progi w ASO kosztowały grosze. Mocowania nie pasowały, ale założyłem na plastikowe śruby od uwaga sedesu z marketu budowlanego plus taśma dwustronna - nie chciałem wiercić dziur. Trzymało chyba z 8 lat jazdy lato / zima bez problemu.

Dasz radę, tu raczej powinno pasować. Kiedyś może też to zrobie, śledzę na razie wątek z ciekawością.

w Giulii wygląda że jest praktycznie plug and play, żadnych taśm czy kombinowanych śrub nie planuję. jak będzie dużo różnic w jakiś dodatkach/klipsach itp, to kupię torebkę z ASO z kompletem za te ok 200zł i po sprawie, ale spodziewam się że zestaw który odkręce będzie prawie kompletny, coś sie najwyżej pojedynczego dobierze.

najlepsze jest to że te progi wyhaczyłem za mniejsze pieniądze niż cena za progi od 159TI, a tu jest przecież jeszce carbon.

piękne jest to że są Q od początku na rynku, a my mamy części na retrofity dlatego że nie każdy ogarnia takie mocne auto i co chwilę jakaś idzie na części.

Ja się zastanawiam nad tymi nakładkami z Ali, wszelki inne carbony są naprawde dobrej jakości:
https://pl.aliexpress.com/item/Bocz..._expid=ab56d970-ada5-4c1f-8144-e43809f0fe80-4
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION], mógłbyś strzelić foto pod innym kątem albo po prostu ocenić, czy sam próg z Q jest większy? Oglądałem ostatnio progi w TI w aso we wrocku i wiem, że same nakładki mają specjalne wyżłobienie na ten carbonowy dodatek, ale czy ogólnymi gabarytami się od siebie różnią? Porównując foto z sieci wydaje mi się, że na szerokość jest identycznie:
2019-AlfaRomeo-VLP-Giulia2019-AlfaRomeo-VLP-Giulia-Gallery-4.jpg.image.700.jpg
alfa-romeo-giulia-q-opinia-test-8-e1477998308834.jpg

do usuniecia

Ostatnia edycja:
prog z ti jest jest mniej wiecej taki jak standardowy tylko ma mocowabie dla carbonu. prog z quadrifoglio ma inny ksztalt/przetloczenie i wychodzi znacznie bardziej na boki. w konfiguratorze na stronue ar sobie porownaj wizualizacje zwyklej veloce, ti i quadrifoglio w osobnych oknach.
wg mnie ( porownywane zdjecia real ) jest to samo, ale moge sie mylic

- - - Updated - - -

Dopatrywać

Załączniki

• 1D9FA66C-1F98-47E7-989F-66714C0D580D.jpg
    1D9FA66C-1F98-47E7-989F-66714C0D580D.jpg
    183.5 KB · Wyświetleń: 189
  • 35980866-5AB9-4842-9E66-76D6A87BBFB4.jpg
    35980866-5AB9-4842-9E66-76D6A87BBFB4.jpg
    126.7 KB · Wyświetleń: 198
a wiesz ze chyba masz racje. wizualizacje z konfiguratora chyba oszukuja, popatrzylem na zdjecia veloce ti z otomoto i porownalem z quadrifoglio, i faktycznie wygladaja tak samo i sa szersze niz standardowe nakladki w veloce. tym bardziej powinna pojsc plug and play ta przekladka.

EDIT
widze ze sam dodales fotki w miedzyczasie jak odpisywalem, tez to wyraznie widac na Twoich zdjeciach.

na swoja obrone popatrzcie na wizualizacje na stronie AR - pewnie w Photoshopie dorysowali do wersji Veloce, bo nie wygladaja jak w Q:
https://www.alfaromeo.pl/giulia/veloce-ti

Ostatnia edycja:
Ja się zastanawiam nad tymi nakładkami z Ali, wszelki inne carbony są naprawde dobrej jakości:
https://pl.aliexpress.com/item/Bocz..._expid=ab56d970-ada5-4c1f-8144-e43809f0fe80-4
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION], mógłbyś strzelić foto pod innym kątem albo po prostu ocenić, czy sam próg z Q jest większy? Oglądałem ostatnio progi w TI w aso we wrocku i wiem, że same nakładki mają specjalne wyżłobienie na ten carbonowy dodatek, ale czy ogólnymi gabarytami się od siebie różnią? Porównując foto z sieci wydaje mi się, że na szerokość jest identycznie:
Pokaż załącznik 257139
Pokaż załącznik 257140

Moim zdaniem progi z Q są szersze w miejscu gdzie wysiada kierowca. Pamiętam, że wysiadając z Q musiałem dalej stawiać nogę, mogła to być wina fotela ale obstawiam jednak, że próg jest w tym miejscu szerszy.

jak założę to zmierzę, kolega [MENTION=33599]stunt_rider[/MENTION] też może zmierzy i porównamy. po fotkach wydaje mi się że Veloce TI i Q są tak samo szerokie, znacznie szersze niż zwykłe Veloce i inne wersje.
[MENTION=33599]stunt_rider[/MENTION], masz folię ochronną naklejoną na tylnym odcinku nakładek progów? w Q jest, nie wiem czy naklejać nową po malowaniu, czy to spowodowane przez np. szersze kóła, czy po prostu ciut inny profil nakładki wymaga tego.

Ok nie ma problemu mozemy porownac wymiary, rowniez twierdze, ze sa identyczne, ale mozna to potwierdzic. Tak mam folie w tylnej czesci progu poniewaz mam tyl szersza felge i z tego to chyba wynika, ale tez mam zamiar polozyc folie w przedniej czesci progu bo juz widac jakies delikatne obicia progu ;/

Ostatnia edycja:
Ok nie ma problemu mozemy porownac wymiary, rowniez twierdze, ze sa identyczne, ale mozna to potwierdzic. Tak mam folie w tylnej czesci progu poniewaz mam tyl szersza felge i z tego to chyba wynika, ale tez mam zamiar polozyc folie w przedniej czesci progu bo juz widac jakies delikatne obicia progu ;/
dzieki za info. mysle ze folia nic nie ma do tylnego kola tylko do tego co leci z przodniego i obija lakier w miejscu gdzie nakladka progu sie poszerza. to moze byc pozostalosc z Q gdzie sa szersze kola z przodu, niekonienie niezbedna przy Veloce - ale oczywiscie nie zaszkodzi wiec tez po przemalowaniu nalepie (w ASO ok 50zl szt, chyba kupie za pare zlotych folie i sobie sam wytne)

zanim u mnie na aucie będą to jeszcze trochę minie- raz że święta/wyjazdy/delegacje, dwa że ogólnie czasu nie ma, a trzy jeszcze lakiernik z marszu na pewno mnie nie weźmie. zmierzyłem tylko tak na oko odpowiednik Twojego pierwszego pomiaru i też mierzę ok 15cm.

Zrób jeszcze zdjęcie przy otwartych drzwiach Ok? Tak od gory żeby było widać Carbon próg i ten próg z napisem alfa. Zaraz zrobię to samo dla zwykłego

Zrób jeszcze zdjęcie przy otwartych drzwiach Ok? Tak od gory żeby było widać Carbon próg i ten próg z napisem alfa. Zaraz zrobię to samo dla zwykłego
Tak by to wyglądało

Załączniki

• ED526976-C26C-448B-95E4-DAF4E57EBCA0.jpg
    ED526976-C26C-448B-95E4-DAF4E57EBCA0.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 85
no, po 3 miesiacach zalegania nakladek u lakiernika, w koncu sie za to zabral i dzisiaj byl montaz. wyglada to tak:
20190731_121753.jpg20190731_121800.jpg20190731_121808.jpg

co do demontazu/montazu... robilismy podnoszac tyl troche do gory na podnosniku. trzeba wyciagnac kolki od spodu (nie pamietam z 6szt?) kolki nadkoli przod/tyl, odkrecic sruby przod tyl (klucz 10), potem to juz sciaga sie. listwa ma z tylu jeden kolek zólty (taki z podkladka gumowa) ktory najprawdopodobniej sie urwie (u mnie z obu stron się ruwal). kupice kolek z nowego Ducato od listew - taki bialy, i ciut inny ksztalt podkladki gumowej ale pasi - numeru nie znam bo nie ja kupowalem. kolkow do Giulii nie da sie kupic osobno, jest caly woreczek za ok 200zl (lacznie z wieszakami, o dziwo niby inny zestaw jest do Q, ale nie wiem po co - listwy sa idento), po co wywalac kase na cos niepotrzebnego?
wzdluz progu sa takie podluzne wieszako-kolki biale. u mnie one wszystkie zostaly w progu, nie wyciagalismy bo balismy sie ze polamia sie. nasadzalismy we 2 nakladke na te wieszaki, dobijajac trochę ręką, wiekszosc weszla latwo (przesmarowalismy trochę te kolki), problem mielismy z lewej strony przy zawiasach drzwi kierowcy - tam nie chciał dlugo nam zaskoczyc. aha, z przodu ta sruba wkreca sie w spinke metalowa z blaszki ktora nie ma gwintu - generalnie nie trzymala wiec z obu stron dalismy jeszcze nakretki.

niby robota prosta, ale zeszlo nam 2h - duzo czasu stracilismy na poczatku bo alfa nie wchodzila na podnosnik u lakiernika, w koncu robilismy tak jak pisalem z uzyciem zwyklego mobilnego podnosnika.

tu jeszcze pare fotek, moze cos podpatrzycie dla siebie
20190731_105033.jpg20190731_105036_HDR.jpg20190731_105038.jpg20190731_105042.jpg20190731_105350.jpg20190731_105353.jpg20190731_110033.jpg

a zeby nie bylo tak wesolo, to wczoraj wykazalem sie mega lamerstwem i przetarlem rant felgi o kraweznik na polowie obwodu (glupi ja, jak mozna cos takiego zrobic, k..wy sie sypaly na lewo i prawo i balem sie wyjsc z auta i spojrzec na felge - tragedii nie ma, moze troche to podpicuje albo w zimie dam do jakiejs renowacji):
20190730_200327.jpg20190730_200338.jpg20190730_200342.jpg

EDIT.Bylem w aucie i zauwazylem ze jednak w niektorych miejscach listwa nie siadla dobrze na tych wzdluznych bialych wieszako-kolkach, robi sie 2-3mm przerwy. probowalem dobijac, ale nic to nie dalo. oj, chyba trzeba bedzie zdjac je jeszcze raz i probowac jednak wyciagac te kolki a w razie czego byc przygotowanym na wycieczke do ASO po woreczek z zestawem montazowym (wczesniej sprawdzic czy maja na stanie). z listew z Q zostaly mi co prawda 2 sztuki dobre, moze na tym co mam uda sie jednak? no ale to juz po urlopie, dodatkowe 2mm szparki w miejscu gdzie nie widac nie robi mi wielkiej roznicy, a trzyma sie i tak na innych+srubach+ kolkach tylnych.

Ostatnia edycja:
Wygląda super!

Jak z praktyką tego rozwiązania? Nie wsiada się ciężej? To już jednak spore poszerzenie.

Ostatnia edycja:
Wygląda super!

Jak z praktyką tego rozwiązania? Nie wsiada się ciężej? To już jednak spore poszerzenie.

nie, zafnej roznicy przy wsiafaniu/wysiadabiu nie zauważyłem.prwnie dlatego ze stopy nie kładzie sie tuz przy progu tylko dalej dlayego ze nisko jest fotel

Amortyzatory
Powrót