Automatyczne światła podczas deszczu

bartas82

Nowy
Auto
Giulia, Giulietta
Czy u Was podczas deszczu światła się zapalają automatycznie?
Pierwszy raz spotykam się z sytuacją, że gdy wycieraczki zaczynają pracować automatycznie (i mówimy już o mocnym deszczu) to światła się nie włączają - dalej dzienne. W każdym innym aucie włączały się światła mijania. Jechałem za Stelvio i to samo, wycieraczki mu chodzą, a auto nadal na dziennych. O ile z przodu auto widać bo ledy, tak z tyłu już dużo gorzej.
No i kiedyś w czasie deszczu trzeba było jeździć na światłach, bo mandacik - a teraz nie wiem, czy coś się zmieniło w przepisach?! Może dzienne wystarczają?!
Wydaje się duże niedopatrzenie ze strony Alfy...

Potwierdzam , w Giulii tak samo i tak , jest za to mandat .

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

W poprzednim aucie, była opcja, włącz światła podczas pracy wycieraczek i to było bardzo fajne, w Stelvio tego nie uświadczysz, pomimo że wycieraczki zapieprzają jak głupie a jest względnie jasno, światła nie zapalają się

no właśnie w ostatnim tygodniu parokrotnie takie miałem sytuacje - zbyt jasno więc nie włączyły się światła choć wycieraczki chodziły. pierwszy raz przełączałem ręcznie na światła mijania.

jak będę w ASO na przeglądzie za 8 dni to zgłoszę to do TESEO - może jakiś ticket spowoduje że za rok update firmwaru BCM to poprawi.

PS. w tych samych warunkach mijałem kilka innych aut (bierzące modele innych marek) i też nie włączały im się światła mijania

a jeżeli chodzi o automatyczne wycieraczki to nie macie wrażenia, że czasem powinny się włączyć a się nie włączają ?? tak jakby reagują za późno ??

Jest przecież regulacja czułości działania.

no tak dwa tryby, i mam wrażenie, ze działają bardzo ospale w tym drugim trybie - gdzie powinny być bardziej czułe. zwłaszcza jak pada "delikatny" deszczyk. tez tak macie ?

Jeśli chodzi o czułość to nie mam zastrzeżeń na razie w Giulii.

Też zgłoszę w ASO ten temat, może zrobią coś z tym fantem, jak będzie więcej ticketów. Tym bardziej, że to prosta kwestia programowa: if leje_deszcz then włącz_światła. Żadna filozofia i wszystko niezbędne na pokładzie już jest.

Szczerze to nie przypominam sobie, żebym widział inne auta w deszczu tylko z ledami, ale zacznę specjalnie zwracać na to uwagę. Tylko niech deszczu więcej popada...

Jeżeli chodzi o czułość nie mam żadnych zastrzeżeń. Co do tego że inne auta zasuwają jedynie na ledach, to jasna sprawa. Nawet zwracałem na to uwagę jadąc superbem, że u mnie już działały światła, a towarzystwo pomimo deszczu dalej na dziennych, a teraz mam tak samo...
Trzeba jeszcze brac poprawkę czy samochód po pierwsze ma te funkcję, czy przełącznik świateł jest na auto, no i czy użytkownik włączył te funkcję

W A-Klasie W176 2014 światła załączały się przy ciągłej pracy wycieraczek i gasły po minucie..dwóch przerywanej. W Mazdzie 6 2017 nie załączają się automatycznie podczas deszczu.

W instrukcji jest napisane że światła automatyczne są połączone z czujnikiem zmierzchu i czujnikiem deszczu.
Jutro sprawdzę jak to dziala u mnie

Ze zmierzchu tak, z deszczu nie zauważyłem :)

Do jazdy przy ogr przejrzystosci powietrza mozna uzywać tez świateł przeciwmgłowych. W Giulietcie, o czym nie kazdy pewnie wiem, jest tak, że mozna przyciskiem włączyc przednie przeciwgłowe (przy niewłączonych światłach mijania) i włacają sie tez wtedy tylne pozycyjne oraz poświetlają zegary. Nie wiem czy tak mozna zrobić w Giulii i Stelvio. Nie wszystkie auta tak maja, że pozwalają włączyć przeciwmgłowe bez włączania mijania.

Do jazdy przy ogr przejrzystosci powietrza mozna uzywać tez świateł przeciwmgłowych. W Giulietcie, o czym nie kazdy pewnie wiem, jest tak, że mozna przyciskiem włączyc przednie przeciwgłowe (przy niewłączonych światłach mijania) i włacają sie tez wtedy tylne pozycyjne oraz poświetlają zegary. Nie wiem czy tak mozna zrobić w Giulii i Stelvio. Nie wszystkie auta tak maja, że pozwalają włączyć przeciwmgłowe bez włączania mijania.

W Giulii w znakomitej większości nie ma typowych przeciwmgielnych. P/mgielne pojawiają się tylko w wersji bez ksenonów a takich aut jest raczej mało.

Aha. To jakie to sa nietypowe te przeciwgłowe w Gulii?

W Giulii w znakomitej większości nie ma typowych przeciwmgielnych. P/mgielne pojawiają się tylko w wersji bez ksenonów a takich aut jest raczej mało.
nawet gorzej, bo nie byływ standardzie przy zwykłych lampach a za doplata 1100zł - takie auta praktycznie nie istnieja - ja widziałęm kilka w 2016r ale to były przedprodukcyjne testówki którymi jeździ Bosmal w Bielsku (oni robią część testów drogowych dla AR). takie halogeny da się tylko zamówić w wersji Giulia i Super, ale już żadnej innej nie (Business/BTech/Veloce/Veloce TI/Q)

- - - Updated - - -

Aha. To jakie to sa nietypowe te przeciwgłowe w Gulii?
po prostu nie ma przy xenonach, mają wystarczyć ledy+xenony. BTW, w wątkach o Giulii/Stelvio bardzo dużo piszesz o tym jak to jest w Giulietcie - czasem nawet bez informacji że piszesz o Giulietcie (stąd nie raz łapałem się że coś nie gra, ale już wiem że jak widzę jako autora XJ6 to wiem o co chodzi)

nawet gorzej, bo nie byływ standardzie przy zwykłych lampach a za doplata 1100zł - takie auta praktycznie nie istnieja - ja widziałęm kilka w 2016r ale to były przedprodukcyjne testówki którymi jeździ Bosmal w Bielsku (oni robią część testów drogowych dla AR). takie halogeny da się tylko zamówić w wersji Giulia i Super, ale już żadnej innej nie (Business/BTech/Veloce/Veloce TI/Q)

Ja widziałem kilka takich sztuk we Włoszech.

BTW, w wątkach o Giulii/Stelvio bardzo dużo piszesz o tym jak to jest w Giulietcie - czasem nawet bez informacji że piszesz o Giulietcie (stąd nie raz łapałem się że coś nie gra, ale już wiem że jak widzę jako autora XJ6 to wiem o co chodzi)
A też na to zwróciłem uwagę, IMO bez sensu jest komentowanie po to aby porównać Giulię z Giuliettą.

- - - Updated - - -

po prostu nie ma przy xenonach, mają wystarczyć ledy+xenony. BTW, w wątkach o Giulii/Stelvio bardzo dużo piszesz o tym jak to jest w Giulietcie - czasem nawet bez informacji że piszesz o Giulietcie (stąd nie raz łapałem się że coś nie gra, ale już wiem że jak widzę jako autora XJ6 to wiem o co chodzi)
Piszę, bo ogólnie interesuje mnie AR, nawet to czego nie mam. Po prostu ze względów edukacyjnych. Często można się dowiedzieć czegoś ciekawego pośrednio i o moim aucie.
Zaraz uzupełnię profil, żeby nie było pomyłki znowu.
Przyznasz, że rozwiązanie polegające na tym, że nie można nawet za dopłata mieć świateł przeciwmgłowych z przodu, jest mocno nietypowe. Ja wiem, że tych świateł się używa rzadko, ale dla mnie auto z nimi jakoś tak lepiej wygląda. Chyba że AR uznała, że w Giulii dołożenie tych świateł psułoby ogólny wygląd, linię czy image:)

Piszę, bo ogólnie interesuje mnie AR, nawet to czego nie mam. Po prostu ze względów edukacyjnych.
rozumiem, tylko ze czasem z Twoich postow mozna bylo odniesc wrazenie ze piszesz o Giulii/Stelvio, wiec robila sie dezinformacja w watku. to ze masz teraz uzupelniony profil niewiele pomaga w tej kwestii, bo np ja wiekszosc postow czytam na komorce (albo mobilna wersja strony, albo subskrypcja na email), a tam nie wyswietla profilu. ja juz wiem ze XJ6=uzytkownik Giulietty, ale wielu moze nie czaic tego. zatem sugeruje troche bardziej powsciagliwie sie wypowiadac o tym jak cos dziala w Giulii/Stelvio, jesli sugerowac to wyraznie ze na przykladzie Giulietty piszesz, a jak cie cos ciekawi to oczywiscie pytaj (jednak dotychczas czesciej pisales jakby z poziomu tego wiedzacego a nie pytajacego)

Zaraz uzupełnię profil, żeby nie było pomyłki znowu.
zawsze to juz lepiej miec uzupelniony profil

Przyznasz, że rozwiązanie polegające na tym, że nie można nawet za dopłata mieć świateł przeciwmgłowych z przodu, jest mocno nietypowe. Ja wiem, że tych świateł się używa rzadko, ale dla mnie auto z nimi jakoś tak lepiej wygląda.
100% zgoda, sam bym zamowil gdyby mozna bylo

Chyba że AR uznała, że w Giulii dołożenie tych świateł psułoby ogólny wygląd, linię czy image
cos moze byc na rzeczy a nie chcialo im sie robic pasujacych ledowych p/mgielnych (presja czasowa/cena/spodziewane male zainteresowanie/moze to co jest w ledzie/xenonie juz robi lepsza robote?)

W Giulii występuje opcja świateł przeciwmgielnych w reflektorach posiadających doświetlanie zakrętów. Po wymianie na wyłącznik ze światłami przeciwmgielnymi i aktywacji w MES po jakim czasie zniknęły (nie włączały się) dałem sobie spokój. Opis - E2030 Przednie światła przeciwmgielne (reflektory Bi-ksenonowe z AFS).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót