Automat - zbyt niskie obroty silnika

Kolpak

Nowy
Auto
Giulia Q
Nie wiem jak to jest u Was i w innych silnikach, natomiast u mnie w 2.9 denerwuje mnie jeden temat.

Na R i D (dynamic) jest ok, obroty nie spadają poniżej 2 tys.
Na N natomiast obroty przy spokojnej jeździe schodzą do ok 1600-1900 (o bieg za wysoko), a to powoduje charakterystyczne dudnienie (jak w manualu na za wysokim biegu), co nie jest przyjemne.
Rozumiem na A, bo z założenia służy do oszczędnej jazdy, N jednak mogłoby być... normalne.

Pytanie - ktoś coś wie o możliwości zmiany ustawień w kompie, aby na N automat trzymał o jednej bieg niżej?

Odświeżę temat bo też mnie to irytuje. Przy lekkim traktowaniu gazu ten automat porusza się w chorym zakresie 1200 - 1500 obrotów, dudni silnik bo niskie obroty, dopiero jak mocniej się depnie to obroty wchodzą wyżej, mówię o trybie N. W D jest już lepiej bo nie schodzi niżej niż 1750 obrotów, poniżej redukuje, stara się być w zakresie 1750 - 2250. Wiem, najlepiej jeździj sobie w D, ale to teraz wolałbym mieć kierownicę trochę mniej czułą, a jeszcze dochodzi ten brzęczyk pod maską... Da się coś tam z tym zrobić? Rwd 200KM.

Skrzynia adoptuje się do twojego stylu jazdy czyli od 300+/- obr/min od średniej spoczynkowej danego biegu.
Sofy skrzyni
Lub polecam wrzucić łopatki
Ceny modyfikacji zbliżone

To jak mam jeździć żeby ją zmusić do trzymania wyższych obrotów? Łopatki są, ale redukowanie łopatkami na Drive to i tak tylko na chwilę bo po chwili automat wraca i znowu wbija te 2 biegi, które sam zrzucę, a znowu no jeździć cały czas na łopatkach, czasem można, ale nie non stop.

U mnie nic nie dudni, a robię trasy w 90% na A. N trzyma wyższe obroty od A, więc tym bardziej nie powinno dudnić.

Skrzynia adoptuje się do twojego stylu jazdy czyli od 300+/- obr/min od średniej spoczynkowej danego biegu.
Sofy skrzyni
Lub polecam wrzucić łopatki
Ceny modyfikacji zbliżone

Każdy pisze o tej adaptacji inteligentnej skrzyni ze sama sie adaptuje , to nie sztuczna inteligencja ja jeżdżę tam ze powinienem stracic prawko i co obroty male jak kolega pisze.

Na forach bmw są podobne wątki co do obrotów. Zawsze uczono, że na słuch można poznac kiedy silnik ma za niskie obroty i tak samo jest tu, poniżej 1750 obrotów "dudni" czyli brzmi po prostu nieprzyjemnie. Na A to się boję wrzucić.

Tez mnie to wkurza niemiłosiernie wiec w mieście ciągle na D i nie patrzę na spalanie
Czyli tylko zmiana softu w skrzyni ratuje tylko u kogo ? Wiem że Kivi , ale do Wawki za daleko . może ktoś w małopolsce albo Śląsk ?
Gdzieś też mi się obiło , że najnowszy soft sporo poprawia , ktoś coś słyszal ?

Pisałem do CINSOFT i odp. "Wszystko zależy od softu w skrzyni i ewentualnej aktualizacji wykonanej przez aso. Nie każdą da się wyczytać z prawidłowa suma kontrolną."
czyli jeszcze tego nie robili lokalni tunerzy też wywieszają biała flagę .

Pisałem do CINSOFT i odp. "Wszystko zależy od softu w skrzyni i ewentualnej aktualizacji wykonanej przez aso. Nie każdą da się wyczytać z prawidłowa suma kontrolną."
czyli jeszcze tego nie robili lokalni tunerzy też wywieszają biała flagę .

Bez obrazy ale cinek jest trochę do tyłu.
Szukaj Grzegorz Wikiera WORKS.
Da sie to ogarnąc

Macie coś takiego, że jak jest tryb N lub A to przy powolnym zatrzymywaniu się skrzynia nie redukuje biegu na niższy i jest wrażenie jakby silnik się dławił? Nie, że szarpie samochodem, ale słychać, że obroty są za niskie, jest taka nierówna praca. Na rozgrzanym silniku mam tak zawsze, a na zimnym nie ma tego efektu.

Ja to na A to mam ciągle 8 bieg zapięty więc nie używam. Na N trochę lepiej, nie zauważyłem żeby się dławił natomiast obroty za niskie ma cały czas, jedynie na Dynamic jest ok.

Amortyzatory
Powrót