• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio - klimatyzacja i inne problemy

[MENTION=82575]Andrzej..Z[/MENTION] może jeszcze zwróć uwagę na wskazania temperatury na zegarach. Mi dzisiaj pokazało 3 topnie w pewnym momencie (przy ok. 25+ na zewnątrz) i klima ustawiona na 21 czy 22 stopnie prawie wyłączyła nadmuch, a to co leciało było ciepłe (w aucie momentalnie zrobiło się mega ciepło). Może Tobie też wariuje czujnik (niekoniecznie tak drastycznie) i dlatego klima jest niewydajna.

A przy okazji dodam, że ja też nie jestem zadowolony ze sposobu działania klimatyzacji (w Giulii). Też jest mi trochę za ciepło w nogi w trasie, ale najbardziej mi przeszkadza, że klima ustawiona na auto dmucha bardzo mocno i jakoś nie chce schodzić na niższą siłę nawiewu. Przez bardzo długi czas naparza, co jest męczące akustycznie.

I jeszcze pytanie: czy dostałeś jakiś papier, jakiegoś rodzaju raport ze zgłoszenia oraz (braku) naprawy (i powodach)?

Andrzej, jako zastępczym jeździsz teraz /jeździłes Julka. Tam przecież klima w trybie auto działa identycznie, tzn gdy klima schladza, dmucha tylko kratkami na kabinę, czyli dwiema środkowym i dwiema bocznymi na szyby boczne.

No nie wiem.. U mnie (też tryb AUTO) czuję niewielki, ale wyczuwalny "powiew" kratkami tymi po bokach schowka na desce rozdzielczej (nazwijmy na podszybiu), czyli lekko schładza szybę, deskę i górę. Nie czuję powiewu na twarz z tego oczywiście, ale chłód tamtędy się "sączy". Pytanie, czy to bug, czy to feature.

Ostatnia edycja:
A przy okazji dodam, że ja też nie jestem zadowolony ze sposobu działania klimatyzacji
Nic dziwnego skoro:
Mi dzisiaj pokazało 3 topnie w pewnym momencie (przy ok. 25+ na zewnątrz) i klima ustawiona na 21 czy 22 stopnie prawie wyłączyła nadmuch, a to co leciało było ciepłe (w aucie momentalnie zrobiło się mega ciepło). Może Tobie też wariuje czujnik (niekoniecznie tak drastycznie) i dlatego klima jest niewydajna.
Ewidentnie masz uszkodzony układ. I to nie jest wina tylko czujnika temperatury zewnętrznej.

Jakaś funkcja w pilocie? Ciekawe.

Chyba wszystkie przynajmniej Stelvio mają opcję, że po przytrzymaniu dłużej przycisku otwarcia drzwi okna się opuszczają. Przetestowałem, że jak zwolnie przycisk w momencie otwierania to okna otworzą się do połowy. Jeżeli przytrzymam dłużej otworzą się całkiem. :) wygodne :)

[MENTION=82575]Andrzej..Z[/MENTION] może jeszcze zwróć uwagę na wskazania temperatury na zegarach. Mi dzisiaj pokazało 3 topnie w pewnym momencie (przy ok. 25+ na zewnątrz) i klima ustawiona na 21 czy 22 stopnie prawie wyłączyła nadmuch, a to co leciało było ciepłe (w aucie momentalnie zrobiło się mega ciepło). Może Tobie też wariuje czujnik (niekoniecznie tak drastycznie) i dlatego klima jest niewydajna.

A przy okazji dodam, że ja też nie jestem zadowolony ze sposobu działania klimatyzacji (w Giulii). Też jest mi trochę za ciepło w nogi w trasie, ale najbardziej mi przeszkadza, że klima ustawiona na auto dmucha bardzo mocno i jakoś nie chce schodzić na niższą siłę nawiewu. Przez bardzo długi czas naparza, co jest męczące akustycznie.

I jeszcze pytanie: czy dostałeś jakiś papier, jakiegoś rodzaju raport ze zgłoszenia oraz (braku) naprawy (i powodach)?

Problem głośności nawiewu to odrębna sprawa. Na 50% mocy a tak zazwyczaj u mnie pracuje wentylacja w trybie automatycznym przy obecnych temperaturach jest głośno.
Znalazłem na niemieckim forum dwa tematy :

https://www.alfisti.net/alfa-forum/alfa-giulia-952-stelvio-949/125449-ausfall-klimaanlage.html
https://www.alfisti.net/alfa-forum/...949/123524-klimatisierung-giulia-stelvio.html

Na tą chwilę pomijam głośność nawiewu z uwagi na fakt, że auto od soboty jedzie na "tygodniową kurację wyciszającą", dodam trochę kilogramów materiałów tłumiących ( o czym zapomniał producent )
aby Stelvio ucywilizować :-) Może będzie wolniejsze o 0,1s ale to przeżyję. Liczę, że uda się w znacznym stoponiu ograniczyć hałas dmuchawy.
Po kuracji wyciszającej zafunduję jeszcze "spa" na szyby - folia na tylne okna przyciemniana i bezbarwna, ceramiczna na przód i boki (kierowca pasażer) i szyberdach dla
ograniczenia nagrzewania się wnętrza. W tym przypadku producent też zapomniał zadbać o nasz komfort podróżowania.

Miałem do wyboru pozbyć się samochodu albo doinwestować, wybrałem to drugie, "ekonomicznie uzasadnione" rozwiązanie.
Usłyszałem kiedyś w jakimś programie że "Alfa Stelvio ma wiele wad i jest trudna na co dzień ...ale kochamy tę "Ździrę" "( chyba słowa Prokopa ) i coś w tym jest :-)

Co do trybu automatycznego klimatyzacji i braku "wiania"na nogi : przestałem się "kopać z koniem" i ukierunkowałem cześć strumienia powietrza ze środkowej kratki od strony kierowcy przy pomocy
własnej wizytówki w stronę nóg - wieje rewelacyjnie i chłodzi co trzeba. Jeszcze zrobię otworki aby czuć bryzę we włosach i będzie ok. W wolnej chwili zaprojektuję coś bardziej dostojnego, wydrukuję w 3D
i na ten moment zamknę moją przygodę z automatyczną klimatyzacją w Stelvio. Moje prymitywne rozwiązanie pozwala Stelvio wiać z całą mocą na wnętrze auta - niech ma - ja nie można inaczej a jednocześnie
chłodzi co trzeba :) W różnych autach robiłem różne "rozwiązania" dla ich dostosowania pod swoje potrzeby - Stelvio wystawiło moją kreatywność na najwyższą próbę. :-))))

Jak zauważyliście piszę w humorystyczny sposób, o moim zdaniem poważnym niedociągnięciu, jakim jest mało komfortowo działająca klimatyzacja w aucie za 270,000 PLN, SUV-e roku itp.
Fakty są takie, że jak już kupiłem i zapłaciłem to niestety zapomniał o mnie sprzedający ( mimo prośby o kontakt pozostawionej w recepcji znanego salonu nikt się nie odezwał )
na polu walki pozostał serwis który zaangażował się w rozwiązanie problemu ale w temacie klimatyzacji nic nie zdziałał.

Auto za 270000 zł nie ma fabrycznie przyciemnianych szyb z tylu i paska przeciwslonecznego na przedniej szybie?

Auto za 270000 zł nie ma fabrycznie przyciemnianych szyb z tylu i paska przeciwslonecznego na przedniej szybie?

Giulietta pasek dostała dopiero po pierwszym lifcie ( jest w opcji), także Stelvio też może się go doczeka.

No tak, ale chyba Giulietta nigdy nie kosztowała 270000...

Po kuracji wyciszającej zafunduję jeszcze "spa" na szyby - folia na tylne okna przyciemniana i bezbarwna, ceramiczna na przód i boki (kierowca pasażer)

Andrzej, mógłbyś zdradzić jaki koszt foliowania szyby czołowej i bocznych przednich folią bezbarwną ceramiczną?
I jakie parametry tej folii (ile % energii cieplnej będzie pochłaniać).

No nie wiem.. U mnie (też tryb AUTO) czuję niewielki, ale wyczuwalny "powiew" kratkami tymi po bokach schowka na desce rozdzielczej (nazwijmy na podszybiu), czyli lekko schładza szybę, deskę i górę. Nie czuję powiewu na twarz z tego oczywiście, ale chłód tamtędy się "sączy". Pytanie, czy to bug, czy to feature.

Masz rację. Sprawdziłem wczoraj te kratki u siebie i jest dokładnie tak, jak piszesz.

Andrzej, mógłbyś zdradzić jaki koszt foliowania szyby czołowej i bocznych przednich folią bezbarwną ceramiczną?
I jakie parametry tej folii (ile % energii cieplnej będzie pochłaniać).

Za całość 1700 brutto. Tył chyba około 600PLN ciemna folia , reszta kwoty to bezbarwna folia na przód, szyberdach i boki.
Bezbarwna folia ma pochłaniać 60% energii słonecznej.

Przedwczoraj i wczoraj wykonałem trasę Słupsk - Warszawa - Trójmiasto - Słupsk korzystając z zaleceń [MENTION=73165]azar[/MENTION]. Faktycznie, przy zewnętrznych temperaturach 30 - więcej stopni, ustawienie wewnątrz na 21 dawało komfort termiczny. Nie wiem, czy jest istotne, że jechałem w krótkich spodniach i krótkim rękawie. Spociłem się jedynie przy wysiadaniu z auta na stacji benzynowej. Jedynie przez pierwsze ok. pół godziny po rozpoczęciu podróży dmuchawa trochę hałasowała ale po tym czasie zwolniła i już nic nie zakłócało podróży.

Tak jak pisałem wczoraj jeżeli chodzi o temperaturę podróżowania było, ok. W drodze powrotnej też było ok, ale szczerze sprawdzałem jak zachowuje się nawiew na podszybiu i te dwa małe skrajne na desce rozdzielczej, tutaj muszę przyznać koledze Andrzejowi racje pod tym względem, że przez cały czas podróży jak sprawdzałem przez te dysze w ogóle nic nie poszło, jedynie przez przednie, czyli konsola środkowa pod wyświetlaczem i dwa okrągłe po bokach deski no i tył, pewnie dołem też coś, ale podszybie zero.
Ciekawy jestem tej folii, jak już ją nakleją to kolega Andrzej da znać czy warto.

Szanowni koledzy, dzisiaj dla porównania zrobiłem trasę w podobnych warunkach jak wczoraj Stelvio, audi A5. Nigdy podczas jazdy nie sprawdzałem skąd wieje i jak wieje, ale w obliczu tego postu wczoraj przebadalem to dokładnie w Alfie a dzisiaj w audi. Nogi można powiedzieć że tam podobnie, wyraźna różnica jest w jednej kwestii i tutaj musze przyznać rację koledze Andrzejowi. W Stelvio ani razu ani na moment nie puścił nawiewu przez podszybie, ani przez dwa boczne z góry deski rozdzielczej. W audi cały czas lekko wydostawało się chłodne powietrze przez górę deski na szybę. Skutek, o wiele większy komfort, chłodniejsza kierownica przyjemny chłodek znad deski. Podpisuje się obiema ręcyma pod tym żeby poprawili to softem co by również podczas pracy w auto piszczało na szybę, a tego ani razu nie uświadczyłem. W bardzo prosty sposób poprawiłoby to w znaczy sposób warunki podróżowania.

W Stelvio ani razu ani na moment nie puścił nawiewu przez podszybie, ani przez dwa boczne z góry deski rozdzielczej.
To prawdopodobnie się włącza w przypadku gdy na czujnik na desce nie pada bezpośrednio słońce oraz gdy działa ogrzewanie.

W sumie bez sensu dmuchać na szybę w upał.

Sprawdzę jeszcze dzisiaj w drodze do domu.

Jechałem w pelnym słońcu i nigdy nie poszło na szybę. No nie wiem czy tak bez sensu. Sens i różnice opisałem powyżej. No ale jak tam kolega uważa. Dla jednego jest sens, dla drugiego nie ma

.... i tutaj musze przyznać rację koledze Andrzejowi. W Stelvio ani razu ani na moment nie puścił nawiewu przez podszybie, ani przez dwa boczne z góry deski rozdzielczej. W audi cały czas lekko wydostawało się chłodne powietrze przez górę deski na szybę. Skutek, o wiele większy komfort, chłodniejsza kierownica przyjemny chłodek znad deski. Podpisuje się obiema ręcyma pod tym żeby poprawili to softem co by również podczas pracy w auto piszczało na szybę, a tego ani razu nie uświadczyłem. W bardzo prosty sposób poprawiłoby to w znaczy sposób warunki podróżowania.

Nareszcie bratnia dusza :-) To jest już nas dwóch niezadowolonych :-) To co piszesz powyżej o Audi miałem w Jeepe. Nie interesowało mnie skąd wieje, było po prostu OK.
Moje "kartonowe" rozwiązania poprawiają w znacznym stopniu komfort, właśnie robię trwalsze wersje. Myślę, że pełny efekt da wyklejenie okien. W znacznym stopniu ograniczy to nagrzewanie się wnętrza.

Może stwierdzenie, że jestem niezadowolony, a tym bardziej że przez to miałbym mieć myśli jak kolega by odstąpić od leasingu przez to, to jednak chyba nie, ale byłoby po prostu lepiej:)

Wczoraj wykonana trasa Miastko -Wisła. Wyjazd 16:00. Na zewnątrz od 28 C (wyjazd) do 21 C dojazd. W samochodzie "super czuły termometr" - pięcioletnie dziecko :). Temperatura auto 22C. "Termometr" się nie spocił, nie zmarzl, zero narzekania :) (a potrafi). Wniosek - comfort wystarczający :)

Za całość 1700 brutto. Tył chyba około 600PLN ciemna folia , reszta kwoty to bezbarwna folia na przód, szyberdach i boki.
Bezbarwna folia ma pochłaniać 60% energii słonecznej.

Naprawdę sensowne ceny za porządną bezbarwną, bardzo jestem ciekaw efektu i czy będziesz zadowolony. Zwłaszcza odnośnie przodu.
Trochę sondowałem rynek i ciężko o ofertę.
60% pochłaniania energii słonecznej to chyba najwyższe dostępne parametry. Z bokami łatwiej bo to szyby hartowane, za oklejenie taką folią boków w Łodzi dostałem ofertę 200 netto za szybę. Niestety na przednią odmówili, boją się że szyba pęknie podczas wygrzewania folii.
Wiesz może czy będziesz miał foliowanie od środka czy na zewnątrz i jaką trwałość przewidują / na jaki czas dają gwarancję?

Amortyzatory
Powrót