• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kolor nadwozia Veloce

MirekGD

Nowy
Auto
Giulia Veloce 280 KM - auto jest mega
Witam
jestem przed zamówieniem auta w wynajmie długoterminowym i nie mogę zdecydować na kolor auta.
Rozważam czarny metalik bądz stromboli grey.
Ma ktoś Veloce w takim kolorze żeby zobaczyć jak wygląda.
W 3city u dealerów bieda a chodzi mi konkretnie o Veloce.
Niestety felga Standard 18 cali.
Koła ze stopów lekkich R18" 10-ramienne ciemne (opony: min. 225/45/18)
Wielkie dzięki

Ostatnia edycja:
W Gdyni maja tylko biała a w Gdańsku nie maja Veloce

W Gdyni maja tylko biała a w Gdańsku nie maja Veloce

różnic w karoserii standard-veloce nie ma chyba tyle, żeby kolor się inaczej prezentował. Mi osobiście szary nie podchodzi - taki nowy srebrny, czyli uniwersalna opcja pierwszego wyboru. Jeśli ma być elegancko - to czarny (+ obowiązkowe wyposażenie bagażnika w finiszer i ściereczkę), jak radośniej: to czerwony lub niebieski.

Ja zacząłbym dobór koloru od zadania sobie pytania czy auto będzie stało pod chmurką. Bo jeśli tak i nie jesteś właścicielem myjni to niestety czarny kolor będzie zawsze brudny. Taki urok polskich miast. A brudny kolor zawsze wygląda gorzej niż czysty. Ciemne alfoskie srebrne (Vesuvio, Stromboli, Imola) mają tą zaletę, że nie są to zwykłe tanie srebrne, tylko bardziej szlachetne, a kurz na nich widać jakby mniej. Sam miałem Stromboli w 159 i to był strzał w 10.

Jedno jest pewne, że już raczej nie wezmę czarnego. Miałem dwie czarne 159. Wygląda owszem bardzo ładnie ale... Widać każdy brud, każdą ryskę a w lato nie można się dotknąć. Miałem też białą Giulię Super i to jeszcze z czarnymi felami i szklanym dachem. Owszem na pierwszy rzut oka WOW. Szybko się jednak opatrzyła bo akurat w 2018 była moda na białe. No to teraz mam po środku vesuvio gray metallic :) i jestem bardzo zadowolony. Takich wygłupów jak niebieski, żółty (była chyba spider) czy np. zielony (w 147) w Alfie raczej nie uznaję i traktuję jako ciekawostkę :) Jakbym miał wybierać to jeszcze bym spróbował czerwoną. Tylko przy tym kolorze dużo zależy od światła. Zdecydowanie lepiej wygląda przy naturalnym niż sztucznym. Fajny jest jeszcze ten jaśniejszy srebrny.

A weź ten tytanowy :) On z czarnymi dodatkami wygląda super.
W dodatku kolor bliski polskiemu błotu więc będzie się brudził najmniej.

No i chyba nikt się taką nie chwalił.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ja kolor zostawiłem do wyboru żonie żeby nie powiedziała potem, że brzydki ;) Wybrała vulcano black i mam nadzieje, że nie popełniłem błędu zostawiając jej tą jedyną decyzję ;)

A weź ten tytanowy :) On z czarnymi dodatkami wygląda super.
W dodatku kolor bliski polskiemu błotu więc będzie się brudził najmniej.

No i chyba nikt się taką nie chwalił.

Ja mam imola titanium i potwierdzam, czy jest brudny czy czysty to wyglada tak samo kijowo, taka jedyna zaleta. Niestety na sedan pasuje tylko bardzo ciemny kolor i jasne wnetrze. Moze jakby bylo kombi to mozna by sie bawic w niebieskie, czerwone czy zielone...

Ja mam imola titanium i potwierdzam, czy jest brudny czy czysty to wyglada tak samo kijowo, taka jedyna zaleta. Niestety na sedan pasuje tylko bardzo ciemny kolor i jasne wnetrze. Moze jakby bylo kombi to mozna by sie bawic w niebieskie, czerwone czy zielone...
Masz gdzieś fotki?

Mi się marzył Trofeo albo Vesuvio, ale, że auto ze stocku, a zależało mi na wyposażeniu, to padło na Misano... Sam bym nigdy takiego koloru nie wziął pod uwagę, ale im dłużej na niego patrzę, tym bardziej mi się podoba. Szczególnie z Carbonowymi dodatkami.

Mam podobnie, też chciałem Vesuvio albo zwykły czerwony, ale najkorzystniej wychodziło misano ze stocku.
Żeby było śmieszniej, mój brat ma Stelvio również w misano :D

Colsztok - jaki koszt ceramiki - też do rosso się przymierzam.

Masz gdzieś fotki?

Aby obejrzec jak rzeczywiscie wyglada dany kolor nadwozia nalezy wejsc na otomoto i przejrzec ogloszenia. Bardzo duzo fotek przy roznej pogodzie i z kazdej strony.

Taki jest moj sposob przed zakupem :)

- - - Updated - - -

Ja polecam Alfa Rosso, ale tylko i wyłącznie z powłoką ceramiczną - całkiem inny kolor niż bez - dużo głębszy i ciut ciemniejszy.

Jakies zdjecia przed i po ? Przyznam sie pierwszy raz slysze o czyms takim, bo jak dla mnie Rosso jest strasznie badziewny. Na dlugo taka "ceramizacja" starcza?

Ostatnia edycja:
To wszystko zależy jaka ceramika i jak się później to myje i jak się o to dba. Teoretycznie ta co ja kładłem, a raczej mi kładli że w nazwie 3 lata, ale ja w to nie wierzę, na razie mam blisko 5 miesięcy i o dziwo się trzyma, ale trzeba unikać szczotek to definitywnie, no i aktywna piana też drastycznie skraca żywotność, zatem jedynie szamponik i delikatne myju myju ręcznie

Amortyzatory
Powrót