2.9 turbiny, blow

Kolpak

Nowy
Auto
Giulia Q
Takie dwa wątki..
1. Czy w 2.9 jest jakiś system, który by chronił turbiny przed awarią wyłączając je bez ochładzania?
2. Czy przy w/w silniku można założyć zawory upustowe (tzw. Blow off")?
I czy ma to jakiś sens? Czy może coś polepszyć? Albo coś popsuć?

Na 1 i 2 nie odpowiem, ale mogę opowiedzieć szybko o zasadzie działania.
Blow off stosuje się przy dużych turbinach (głównie bez zmiennej geometrii łopatek) gdzie turbo efektywnie działa w bardzo małym zakresie obrotów. Obecnie dużo częściej oprócz zmiennej geometrii łopatek stosuje się BPV który nadmiar powietrza cofa do układu dolotowego, jest to bardzo ważne bo dzięki temu zmniejszamy turbo dziurę. Zasada jest prosta, jeżeli nei modyfikujesz turbo, albo wsadzasz większego, nie ma sensu montować tego bo będzie gorzej. Czy w tym silniku to poczujesz? Nie wiem,a le z zasady będzie gorzej.

Domyślam się, że pytasz z uwagi na dźwięk. Tutaj pomagają filtry powietrza stożkowe (ze stożkiem odwróconym) nadaje spoko dźwięk przy odpuszczaniu, a nadmiar powietrza pracuje tak jak powinien napędzając turbo po odpuszczaniu gazu :)

Nie jestem sobie w stanie wyobrazic jaki tutaj mozna miec jeszcze fajniejszy dzwiek przy odpuszczaniu ;)
cod do BV w giulii jest uklad zamkniety, jego otworzenie pod wydmuchiwanie w atmosfere ma konsekwencjie w turbo dziurze, i prawie na pewno koniecznosci modyfikacji mapy sterownika.

co do 1 masz w instrukcji, na pewno angielskiej napisane jak i ile czasu chlodzic turbine, nie ma dodatkowgo systemu z chłodziwem i pompą elektryczneą jak w silnikach 2.0.

W

Na 1 i 2 nie odpowiem, ale mogę opowiedzieć szybko o zasadzie działania.
Blow off stosuje się przy dużych turbinach (głównie bez zmiennej geometrii łopatek) gdzie turbo efektywnie działa w bardzo małym zakresie obrotów. Obecnie dużo częściej oprócz zmiennej geometrii łopatek stosuje się BPV który nadmiar powietrza cofa do układu dolotowego, jest to bardzo ważne bo dzięki temu zmniejszamy turbo dziurę. Zasada jest prosta, jeżeli nei modyfikujesz turbo, albo wsadzasz większego, nie ma sensu montować tego bo będzie gorzej. Czy w tym silniku to poczujesz? Nie wiem,a le z zasady będzie gorzej.

Domyślam się, że pytasz z uwagi na dźwięk. Tutaj pomagają filtry powietrza stożkowe (ze stożkiem odwróconym) nadaje spoko dźwięk przy odpuszczaniu, a nadmiar powietrza pracuje tak jak powinien napędzając turbo po odpuszczaniu gazu :)

Dzięki wielkie za fachowe wyjaśnienie. Teraz już wiem, że blow odpada.
Co do stożków - miałem w 2 autach KN Typhoon`a..coś tam słychać było, ale niewiele.

- - - Updated - - -

Nie jestem sobie w stanie wyobrazic jaki tutaj mozna miec jeszcze fajniejszy dzwiek przy odpuszczaniu ;)
cod do BV w giulii jest uklad zamkniety, jego otworzenie pod wydmuchiwanie w atmosfere ma konsekwencjie w turbo dziurze, i prawie na pewno koniecznosci modyfikacji mapy sterownika.

co do 1 masz w instrukcji, na pewno angielskiej napisane jak i ile czasu chlodzic turbine, nie ma dodatkowgo systemu z chłodziwem i pompą elektryczneą jak w silnikach 2.0.

W

Jeśli mówisz o wydechach - ok zgadzam się.
Natomiast co do silnika - u Ciebie coś słychać? Słychać W OGÓLE silnik? Bo ja go kompletnie nie słyszę, co nie ukrywam trochę mnie rozczarowuje, bo jednak V6 jakoś tam brzmieć powinno..

W instrukcji faktycznie jest opisane - dzięki.

- - - Updated - - -

Pytanie dodatkowe - czy można założyć automatyczny "opóźniacz" wyłączenia silnika?
Kiedyś pamiętam w Lancerze Evo chyba coś takiego widziałem.

Czyli wyłączam silnik z guzika jak zawsze, mogę wyjść, zamknąć auto, ale silnik cały czas pracuje i wyłączy się np. po 3 minutach.
a) nie przyzwyczajony jestem i odruchowo wyłączam silnik
b) niekoniecznie mam czas siedzieć kilka minut po jeździe w samochodzie.

- - - Updated - - -

U mnie jest odpalanie z pilota, więc pewnie i taki myk da się zrobić.

turbo timer
slowa kluczowe do poszukiwan

- - - Updated - - -

co do dzwieku silnika....
to jest tylko v6, wiec do brzmienia v8 mu daleko ;]
zrozumialbym jeszcze 12 zaworowe busso fajnie brzmi... ale co kto lubi ;)

w

[MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]
zależy jaki filtr masz, ponieważ KN są tradycyjne. W focusie miałem COBB taki jak na zdjęciu poniżej i zobacz na górnej ściance masz stożek w druga stronę i dzięki temu "sapał" głośniej ;)
imagingAPI.jpg

I wygląda to tak jak na tym zdjęciu jedyny ratunek. Co do Turbo timer'a to z tego co pamiętam jest problem z magistralą CAN i immobilazerem, ale tu się nie wypowiem bo nie pamiętam dokładniej o co chodziło, że odpuściłem. Natomiast zauważ, że tt montuje się głównie w starszych tuningowanych autach, a w nowoczesnych ich brak więc coś musi być na rzeczy :)

turbo timer
slowa kluczowe do poszukiwan

- - - Updated - - -

co do dzwieku silnika....
to jest tylko v6, wiec do brzmienia v8 mu daleko ;]
zrozumialbym jeszcze 12 zaworowe busso fajnie brzmi... ale co kto lubi ;)

w

Wiadoma sprawa, że V6 nie brzmi jak V8+.
Przyzwyczajony jednak jestem do tego, że słychać...a tu NIE słychać.

- - - Updated - - -

[MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]
zależy jaki filtr masz, ponieważ KN są tradycyjne. W focusie miałem COBB taki jak na zdjęciu poniżej i zobacz na górnej ściance masz stożek w druga stronę i dzięki temu "sapał" głośniej ;)
Pokaż załącznik 259440

I wygląda to tak jak na tym zdjęciu jedyny ratunek. Co do Turbo timer'a to z tego co pamiętam jest problem z magistralą CAN i immobilazerem, ale tu się nie wypowiem bo nie pamiętam dokładniej o co chodziło, że odpuściłem. Natomiast zauważ, że tt montuje się głównie w starszych tuningowanych autach, a w nowoczesnych ich brak więc coś musi być na rzeczy :)

Ja.miałem chyba tylko cały ze stożka, a tego wewnętrznego wgłębienia nie było.

Takie dwa wątki..
1. Czy w 2.9 jest jakiś system, który by chronił turbiny przed awarią wyłączając je bez ochładzania?

turbo timer to tak mi się kojarzy raczej z mocno modyfikowanymi autami z lat 80' i wczesnych 90' ze starymi turbinami bez sterowania i z marnym chłodzeniem :D Raczej bym się w ten temat nie wkręcał, chyba, że masz zamiar przejechać tym autem pół miliona km.

2. Czy przy w/w silniku można założyć zawory upustowe (tzw. Blow off")?
I czy ma to jakiś sens? Czy może coś polepszyć? Albo coś popsuć?

Blow off może co najwyżej popsuć. Tutaj znowu wracają auta z lat 80 i wczesnych 90'. W nowoczesnych autach po zamknieciu przepustnicy powietrze wraca przed turbo. Ilośc powietrza musi się zgadzać z tym, co zmierzono na wejściu.

Silnika nie słychać, to pozostaje wywalić wytłumienie w grodzi :D

widze ze to psssysczenie nie daje Ci spokoju
lepiej te kase przeznaczyc na opony i treningi umiejętności na torze

ale to tylko moje zdanie ;]

w

Pytam o opinię czy to coś może popsuć, może się już ktoś spotkał.
Mam świadomość, że nic nie "naprawi", a kasę można lepiej spożytkować, ale lubię eksperymenty :D

Jakoś mi nie pasuje do tego auta [emoji6] kwestia gustu chyba

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Wg mnie podobnie hak kolega wyżej napisał, Oraz kojarzy mi sie z driftowozem od bmw. Q pięknie pracuje, nawet nie trzeba żadnego wydechu dokładać

Jak w ciężarówce z układu hamowania :) (bez urazy).

Przy 3-4tys obr brzmi to dziwnie. Gdyby ten dźwięk pojawiał się tylko na końcu skali (przy odcięciu), zapewne byłoby OK :)

Amortyzatory
Powrót