Pokaże ktoś fotę gdzie będzie na fabrycznym napisane AGM? U mnie był EFB na pierwszy montaż, potem przyszedł MOPAR EFB na drugi z gwarancji. Obstawiam, że albo wsadzali dwa różne albo jakieś niepotwierdzone info krąży, że było agm kiedykolwiek.
Mam oryginał jeszcze ze stanów, 2018 i jest AGM, może w młodszych jest inaczej, chociaż do S&S raczej, tak myślę, wstawiali dedykowane do systemu.
Podzielę się swoim doświadczeniem z akumulatorem, który wymieniałem w zeszłym tygodniu. Alfa kupiona w salonie PL w 2019 i fabrycznie był EFB Varta 95Ah 800A. Wymieniłem na AGM z tymi samymi parametrami. Chciałem też zmienić ustawienia w MES, co skończyło się niepowodzeniem. Zgodnie z informacją, którą znalazłem na alfaowner.com, zmieniłem bajt 63, który miał wartość HEX 82, co z poniższego wskazywałoby na "xxxx0010 - 95Ah 800A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio US". Zmieniłem na HEX 89, czyli "xxxx1001 - H7 AGM;". Po zrobieniu PROXI wyświetlił się błąd IBS, którego nie dało się usunąć, więc wróciłem do poprzedniego ustawienia, błąd IBS zniknął.
Ustawienia:
bajt 63, bit 5:
xxxx0001 - 80Ah 680A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio EU
xxxx0010 - 95Ah 800A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio US
xxxx0011 - 80Ah 680A - ustawienie domyślne dla diesla Giulia/Stelvio
xxxx1000 - H7 zalany;
xxxx1001 - H7 AGM;
xxxx1010 - H8 zalany;
xxxx1011 - H8 AGM - ustawienie domyślne dla modeli Giulia/Stelvio MY20 US/E
Nie próbowałem ustawić na HEX 8B, bo nie mam MY20. Ciekawi mnie też w opisie US, bo ten aku mam od nowości w alfie z rynku EU.
Czy brak zmiany trybu akumulatora oznaczać będzie, że aku będzie niedoładowany, bo AGM ma napięcie ładowania do 14,7V, gdzie standardowo ładowanie jest do 14,4V?
Ciekawe. Ja ma MY21-EU i co powinienem mieć w proxi 8B dla AGM? W życiu nie widziałem napięcia ładowania wyższego niż 14.5V (ani na OBD ani na mierniku).
Jeżeli nie 8B to alternatywny wpis to wg Twojej rozpiski 01, ale aku mam 95Ah - to co też jest nie doładowywany? Chyba w końcu założę ten bypass na SGW...
Może nie widziałeś wyższego napięcia ładowania, bo nie masz aktywnego trybu AGM?
Tu masz info, z jakim napięciem i natężeniem należy ładować AGM'a:
https://howtochargebattery.com/ladow...umulatora-agm/
Dodam też, że przykładowo CTEK MXS 5.0 z trybem AGM ma takie napięcia ładowania: 14,4/14,7/15,8 V
Niestety nie mam pojęcia co w rzeczywistości mam zaprogramowane (SGW i brak bypassu na ten moment).
Założyłem, że skoro mam MY21EU to jeden z dwóch:
xxxx0001 - 80Ah 680A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio EU
xxxx1011 - H8 AGM - ustawienie domyślne dla modeli Giulia/Stelvio MY20 US/E
Ciekawe czy oni faktycznie to ustawiają różnie w zależności od AKU które wsadzają czy wszędzie to samo. Bo oba te "domyślne" ustawienia dla mojego aku 95Ah nie-AGM są raczej kiepskie.
PS. Jak się ładuje akumulatory to akurat wiem. To co napisałem, że nie widziałem to w moim Stelviaku a nie, że w życiu nie.
Ostatnio edytowane przez netzmark ; 15-04-2025 o 17:20
Wkrótce mam w planie się zbypassować :-). Tylko muszę sobie skórę na łapach jakoś utwardzić przed tym (Stelvio)...