[Giulia] WYMIANA akumulatora

Dziś byłem w punkcie gdzie wymieniają akumulatory, korzystałem już z ich usług, ale tego się nie spodziewałem.
Odmówili wymiany bo nie ma dostępu do śruby która trzyma łapkę mocowania akumulatora, od strony tylnej lampy.
W domu na spokojnie poświęciłem telefonem i nagrałem sobie wideo, bo faktycznie nic nie widać, mam polifta 2020 i dziwnie wygląda ta śruba bo jest jakby okrągły łeb, nie kanciasty.
Oglądaliśmy wspólnie w punkcie z aku filmik na yt, ale tam jest przedlift i śruba długa, kręci się nią przy górze aku.
W moim po lifcie jest na samym dnie i nie wiem jak się demontuje.
Ktoś wymieniał?
Wiecie jak się demontuję tą śrube od łapki?

Dziś byłem w punkcie gdzie wymieniają akumulatory, korzystałem już z ich usług, ale tego się nie spodziewałem.
Odmówili wymiany bo nie ma dostępu do śruby która trzyma łapkę mocowania akumulatora, od strony tylnej lampy.
W domu na spokojnie poświęciłem telefonem i nagrałem sobie wideo, bo faktycznie nic nie widać, mam polifta 2020 i dziwnie wygląda ta śruba bo jest jakby okrągły łeb, nie kanciasty.
Oglądaliśmy wspólnie w punkcie z aku filmik na yt, ale tam jest przedlift i śruba długa, kręci się nią przy górze aku.
W moim po lifcie jest na samym dnie i nie wiem jak się demontuje.
Ktoś wymieniał?
Wiecie jak się demontuję tą śrube od łapki?

Mam tak samo w swojej z 2019. Gdy wymieniali mi akumulator, nazwali to "wynalazkiem kurwy i szatana". Ponoć w którejś BMW jest podobnie.
Kombinowali z przedłużkami giętkimi, sztywnymi, z godzinę się z tym siłowali. Magnes też niezbędny, bo oczywiście końcówki wciąż im spadały.
Finalnie się udało, nawet bez strat materialnych i bez strat w ludziach.

A ja na nagraniu i zbliżeniu widzę że jest pełno rys wokół tej śruby, więc już musiał być wymieniany, dodatkowo na tym za bezpieczeniu - spince czerwonej od centralki na + brakuje 2 śrubek, więc było grzebane, a aku mam oryginalny, więc musiał być na gwarancji wymieniany.
Myślę sobie że pewnie zgubili tą długą śrubę i dali krótką.
Ale skoro też tak masz, to znaczy że fabryka zdupila to na maksa.
Na jutro jestem umówiony na wymianę, bo będą mieli kamerka żeby tam trafić.
A ja nie będę tej śruby montował tylko dospawam do niej dłuższą śrube tak by na przyszłość mieć lepszy dostęp

Ostatnia edycja:
A ja na nagraniu i zbliżeniu widzę że jest pełno rys wokół tej śruby, więc już musiał być wymieniany, dodatkowo na tym za bezpieczeniu - spince czerwonej od centralki na + brakuje 2 śrubek, więc było grzebane, a aku mam oryginalny, więc musiał być na gwarancji wymieniany.
Myślę sobie że pewnie zgubili tą długą śrubę i dali krótką.
Ale skoro też tak masz, to znaczy że fabryka zdupila to na maksa.
Na jutro jestem umówiony na wymianę, bo będą mieli kamerka żeby tam trafić.
A ja nie będę tej śruby montował tylko dospawam do niej dłuższą śrube tak by na przyszłość mieć lepszy dostęp
A po co kamerka? Robisz zdjęcie telefonem i wiesz gdzie jest ta śruba. Faktem niestety jest dostęp, prościej odkręcić niż przykręcić. Najlepiej przy wyciąganiu i wkładaniu akumulatora robić to we dwójkę (trzeba podnieść i odsunąć kable +

Bo oni się w ogóle tego nie chcieli podjąć, chyba że jutro to weźmie z domu kamerkę.
Ok niech weźmie mi to jedno, skoro będzie czuł się pewniej, w BMW jest podobne mocowanie ale jednak mówi trochę łatwiejsze do opanowania, w Giuli jeszcze nie robili, stąd obawy.
Sam akumulator ma sprawność 49% a ładowanie bardzo dobre 14.4 jak dobrze pamiętam.
No i fajnie ze nie upierali się na montaż AGM ale dadzą EFB
Zastanawiam się tylko czy dać prąd rozruchowy 850 czy 900A, różnica 20 zł, więc bez znaczenia, oba mają 95 Ah

Ostatnia edycja:
Słyszałem teorię że im wyższy prąd rozruchowy tym mniejsze odległości między płytami w akumulatorze a tym samym podatność na zwarcia przy ich minimalnym odkształceniu. Ile w tym prawdy nie zgłębiałem tematu.
Nie masz diesla, jakiś ogromny prąd rozruchowy nie jest tu potrzebny. 850 to już potwór.
Ważniejsza pojemność 95Ah niż ten prąd.
14.4 to normalne napięcie ładowania gdy aku w Alfie słabo naładowane (ibs poniżej 80%).
Nie wiem co to te ich 49%...

Test akumulatora robili i wyszło 49%
Mówili też że poniżej 75% kwalifikuje się już do wymiany, ale wiadomo taka gadka.
Czyli jak wezmę 800A czy nawet 750A to też będzie ok, wystarczająco?

Ostatnia edycja:
W mojej Giulii nakrętka też jest krótka. Dostęp jest b. trudny, ale nie niemożliwy ;) Ja zdemontowałem wężyk odpowietrzające akku wraz z małym kolankiem i wtedy dało się włożyć lewą rękę (bez zegarka, z zegarkiem nie weszła ;). Namacałem nakrętkę, założyłem klucz nasadkowy z grzechotką i sukces pełen.

Tak pobieżnie patrząc to nie widzę w googlu 95Ah EFB mniejszych niż 800Ah. A wystarczyć dla benzyny to by pewnie i 400Ah było spoko - i jeśli powyższa teoria ma rację bytu to znacznie trwalszy.
Najtańszy co mi wpadł w oczy to chyba "AKUMULATOR 95AH 850A EFB START-STOP 0 092 S4E 130" za 670 brutto. Nawet jakieś ufa to 800-900.

I wpadł 900A i 95 Ah oczywiście EFB nie AGM
Bo w tych parametrach mam 3 lata gwarancji a i dobre opinie zbiera Grom.
Gościu zdjęcie Alfy robił pod swoim warsztatem, jako reklama że taka fura do niego zawitała :D
Cena 640 bardzo akceptowalna.

Masz interface OBD i jakąś aplikację (myGiula, AlfaOBD czy MES - nie bawiłem się jego mobilną wersją) żeby sprawdzać poziom IBS ?

Mam aplikacje My Alfa, aku rozładowany że musiałem dwa dni odpalać od baterii, a w aplikacji że wszystko ok.

MyAlfa do niczego się nie nadaje, czyta może z 5 bardzo ogólnych parametrów z setek dostępnych.
Zalatw sobie jakiś interface na OBD i aplikację która z niego czyta. Wtedy będziesz miał przyzwoity monitoring co się dzieje.

Jestem totalna noga.
Może coś podpowiesz, jakiś link co kupić?

Tak w skrócie bo to nie ten wątek:
Do odczytywania błędów czy parametrów przez bluetooth: https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-icar2-vgate-obd-ii-bluetooth-3-0-14425325283
Do programowania (ale też do w/w tylko po kablu): https://www.forum.alfaholicy.org/showthread.php?t=159251&p=2366043&viewfull=1#post2366043
Aplikacja... spróbuj myGiulia, a jeśli nie to może AlfaOBD (ma coś na komórkę ale nie pamiętam co można robić za free). Po kablu Multiecuscan (MES) płatny. Są też inne wymienione w linku allegro, może któryś wystarczy ale nie znam ich za bardzo.

Podzielę się swoim doświadczeniem z akumulatorem, który wymieniałem w zeszłym tygodniu. Alfa kupiona w salonie PL w 2019 i fabrycznie był EFB Varta 95Ah 800A. Wymieniłem na AGM z tymi samymi parametrami. Chciałem też zmienić ustawienia w MES, co skończyło się niepowodzeniem. Zgodnie z informacją, którą znalazłem na alfaowner.com, zmieniłem bajt 63, który miał wartość HEX 82, co z poniższego wskazywałoby na "xxxx0010 - 95Ah 800A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio US". Zmieniłem na HEX 89, czyli "xxxx1001 - H7 AGM;". Po zrobieniu PROXI wyświetlił się błąd IBS, którego nie dało się usunąć, więc wróciłem do poprzedniego ustawienia, błąd IBS zniknął.

Ustawienia:
bajt 63, bit 5:
xxxx0001 - 80Ah 680A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio EU
xxxx0010 - 95Ah 800A - ustawienie domyślne dla Giulia/Stelvio US
xxxx0011 - 80Ah 680A - ustawienie domyślne dla diesla Giulia/Stelvio
xxxx1000 - H7 zalany;
xxxx1001 - H7 AGM;
xxxx1010 - H8 zalany;
xxxx1011 - H8 AGM - ustawienie domyślne dla modeli Giulia/Stelvio MY20 US/E

Nie próbowałem ustawić na HEX 8B, bo nie mam MY20. Ciekawi mnie też w opisie US, bo ten aku mam od nowości w alfie z rynku EU.
Czy brak zmiany trybu akumulatora oznaczać będzie, że aku będzie niedoładowany, bo AGM ma napięcie ładowania do 14,7V, gdzie standardowo ładowanie jest do 14,4V?
A u mnie jest HEX 02, auto z 2018 z PL Salonu i oryginalny aku. Czy jest w tym coś niepokojącego?

Zależy jaki masz aku. W 2021 dawali właśnie 95/800. Teoretycznie 02h wtedy wszystko ok.

Czy jest na forum ktoś kto przynajmniej 4 lata z powodzeniem używa akumulatora AGM wstawionego w miejsce fabrycznego EFB? Nie ma problemów z ładowaniem itp.?

Amortyzatory
Powrót