Strona 33 z 56 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 558

Temat: Zmiana audio

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    sam byś robił czy ktoś?
    sam to bez problemu, ktoś , też coś by można było wykombinować np. wygłuszenie przednich drzwi pełne, głośniki przód i wzmacniacz mały choćby sam przód, bez problemu 5k wystarczy. tył ściszony albo na dodatkowych kanałach wzmaka jeśli miałby.
    Zlecilbym. A ewentualna wymiana tylko głośników dużo da? Niezbędny jest tu wzmacniacz? Bo ktoś mi oferował wymianę 4 głośników z przodu + wzmacniacz i wygłuszenie.
    W sumie w takim Superbie z Cantonem nie ma wygłuszenia, a brzmi to nawet nawet

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Dzięki [MENTION=35971]dziadzia82[/MENTION], już wszystko znalazłem. Później wkleje fajny link z info jak będę przy kompie.

[MENTION=83818]zalezi[/MENTION], moim zdaniem wykonalne.
    Z 2000 na więcej niż dobre 8 głośników i zostaje Ci 3000 na jakieś DSP (chińskie jeśli się sprawdzi poniżej 200 dolarów ale jeszcze nie wiem co warte). Kwestia "konieczności" dokładania suba jest kwestią indywidualnych upodobań, mi wydaje się nie być niezbędny. Wszystko zależy jakiej rewelacji oczekujesz...
    Link od kolegów z innego forum.
    https://www.giuliaforums.com/threads...ditions.48684/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Tak to też jest użyteczne ale chodziło mi o inny który mi świeżo wpadł w ręce :-).
    https://www.giuliaforums.com/threads...uctions.52345/

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Nie no jasne, żartuję przecież.
    Tak, masz najprzyjaźniejszą wersję do upgrade'u. Rozmawialiśmy już o tym w innym wątku.
    Masz cztery kanały audio do obróbki (DSP?) i popularne głośniki 4ohm gdybyś je chciał zmieniać. Inne wersje mają głośniki 2ohm i to lipa bo takich na rynku praktycznie nie ma. Ty wsadzisz dość popularne 3ohm - i masz głośniej, ja wsadzę u siebie 3 zamiast 2 i mam ciszej niż cicho teraz (bo firmowy wzmacniacz dodatkowy specjalnej troski wzmacnia jakby chciał a nie mógł) więc drugi dodatkowy wzmacniacz niemal automatycznie niezbędny. Ty masz szansę (nie pewność) być zadowolonym po samej wymianie głośników.

BTW: jesteśmy w wątku o AFS a nie "Zmiana audio".
    Popatrz za głośnikami o wyższej sprawności, sama impedancja to nie wszystko, albo głośnikami dedykowanymi do np mercedesa, kwestia przerobienia dystansu mocujacego,
    albo systemy firmy STEG, mają głośniki o impedancji 2.2ohm, jak i głośniki o wysokiej skutecznosci rzędu 100db.

Z doświadczenia wiem, że większą robotę zrobi tłumienie + wymiana "zewnętrznego" wzmacniacza przy oryginalnych głośnikach, jak zostawienie systemu w oryginale i dodanie mu "mocniejszych" głośników.
    To prosta sprawa, jak porównać 1.4TS na oryginalnej feldze 15" i na "lepszej" np 18 calowej i szerszym bucie, wygląda może i lepiej, ale jak pojedzie? no niestety gorzej, tak samo jest z wymianą głosników na teoretycznie lepsze i mocniejsze zostawiajac ten sam słabowity piec.

Co do mojego auta, wstępny reaserch zrobiony, dokładniejszy będzie jak dojedzie auto i mi przypasuje, cieżko mi będzie się przesiąść z tego co mam teraz, ale mam nadzieję że po dostosowaniu będzie ok, wtedy nie wspomniany Psix, a raczej wyjmę z szafy to co leży od kilku lat w skrzyneczkach i wleci pełnoprawne DSP, 2 sygnały cyfrowe dla playera i telefonu, i normalne 2 drogi przód + sub oparte na 2 wzmacniaczach i power stacji utrzymującej stałe zasilanie 14.4V nawet przy zgaszonym aucie, bagażnik po wyjęciu wypełniacza aż się prosi o klasyczną zabudowę, do tego lewa wnęka idealnie zrobiona pod subwoofer zlicowany z boczkiem.
    Aż zaczyna mi ślinka cieknąć na samą myśl że znów miałbym auto w którym można troszkę pogrzebać, bo ostatnie 7 lat było ciężko z modyfikacjami audio.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Co do kwestii głośników wszystko co mówisz to normalka, dzięki za trop ze STEG. Zaczynam od DSP za tydzień i dalsze ruchy w zależności od wyników.

W tej wnęce u mnie już siedzi fabryczny sub co go ledwo słychać nawet jak dla mnie co to nie ma zacięcia do drgawek całego samochodu. Normalne dobre głośniki więcej basu dają niż ten sub. Spróbuję go trochę ulepszyć (obudowa jest taka-sobie, niby zamknięta ale wogole nie szczelna i takie tam).

Zdecydowanie wolałbym mieć wersję basic zamiast tego co mam. Mniej roboty i kasy żeby to doprowadzić do czegoś akceptowalnego.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Zaczynam od DSP za tydzień i dalsze ruchy w zależności od wyników.
    Co to za DSP jeśli można zapytać?
    Drugie pytanie, zapewne znacie zawartość forum lepiej jak ja, czy są gdzieś schematy ew. zdjęcia "bebechów" jednostki głównej ? Bywało że wyprowadzało się cyfrę z jednostki, wtedy DSP z potencjometrem oraz wejściami zewnętrznymi i sprawa załatwiona. Może ktoś dysponuje jakaś jednostką uszkodzoną i byłby skłonny ją pożyczyć na test i sprawdzenie co w niej siedzi ?
    Trzecia opcja którą masz - może lepiej wykodować system, dać go w Basic jak masz zamiar podpinać zewnętrzne DSP i jakiś wzmacniacz/e.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jakieś chińskie coś za grosze, dsp ze wzmacniaczem, właśnie dostałem ale jeszcze czekam na konektory żeby nie ciąć przewodów. Jak się nie sprawdzi to mała strata.

Wykodować systemu nie mogę (nie chcę) bo pojazd na gwarancji, wolę nie ruszać. Dlatego też konektory.

Schematów nie widziałem, tylko podłączenia (konektory).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Wczoraj wstępnie zamontowałem i tylko odpaliłem przypisanie kanałów, bez żadnego strojenia. Muszę jeszcze kable poporządkować, potem dopiero coś postroję (w sumie to nie wiem czy olać własne strojenie a nie wybrać się do kogoś ze sprzętem odpowiedniej klasy do pomiarów).
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0612.jpg
Wyświetleń:	36
Rozmiar:	162.8 KB
ID:	283591

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Daj znać która drogą poszedłeś...
    Mam pytanie przy okazji. Jak odepnę któryś głośnik to zapewne dostanę jakiś komunikat o errorze audio na LCD. Czy to jest usterka zapisywana na stałe w pamięci i czy sam error z ekranu sam znika po przywróceniu głośnika (obciążenia) czy też trzeba go kasować programem?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Daj znać która drogą poszedłeś...
    Mam pytanie przy okazji. Jak odepnę któryś głośnik to zapewne dostanę jakiś komunikat o errorze audio na LCD. Czy to jest usterka zapisywana na stałe w pamięci i czy sam error z ekranu sam znika po przywróceniu głośnika (obciążenia) czy też trzeba go kasować programem?
    Jak wszystko ok to wraca do orginału.