Zmiana audio

Jak już szyba będzie wyjęta to może warto ją wymienić na tą podwójną, klejoną, dźwiękoszczelną?
To miałoby pełny sens z wygłuszeniem drzwi.
Nie mam dostępu do epera, żeby sprawdzić numery tych nowych szyb i ich ceny.
Ktoś ma taką możliwość?

Mogę Ci pomóc, jednak najlepiej by było jakbyś podesłał jakiś VIN auta które na 100% ma te szyby w pakiecie, gdyż w katalogu jest kilka szyb, a ich opis jest mało precyzyjny.
SZYBY.jpg
na przykładzie przedniej prawej (ceny netto)
50547121 - 296,86 zł
50536684 - zastąpiona 50547127
50547127 - 305,50 zł
50559684 - 696,97 zł
50567790 - Na zamówienie - brak ceny

Wzmak w bagażniku (we wnęce obok bezpieczników) więc i kable musieli całkiem na nowo puścić.
OK, ale czy kable prowadzili tylko pod wtyczki drzwi (odcięli się gdzieś w pobliżu i podlutowali) czy łącznie z pinami i kablami wewnątrz drzwi?pytam pod kątem nakładu pracy vs cena. w razie czego nie krytykuję, zrozumiałe by to było żeby nie generować kolejnych np 2h roboty a zyskać niewiele, po prostu chcę wiedzieć ile za taką robotę się liczy i co wchodzi dokładnie w skład.

Jak już szyba będzie wyjęta to może warto ją wymienić na tą podwójną, klejoną, dźwiękoszczelną?
To miałoby pełny sens z wygłuszeniem drzwi.
Nie mam dostępu do epera, żeby sprawdzić numery tych nowych szyb i ich ceny.
Ktoś ma taką możliwość?
ciekawy pomysł, aktualny ePer to musiałbym wykupić dostęp czasowy i szperać, dobrze byłoby też potwierdzić że nie ma żadnych innych różnic np w uszczelkach itp (pewnie nie).
zapytam dostawcy narazie o wycenę szyb bocznych.

To może, wtedy jakiś zakup grupowy na te szyby? Chętnie się podłączę.

OK, ale czy kable prowadzili tylko pod wtyczki drzwi (odcięli się gdzieś w pobliżu i podlutowali) czy łącznie z pinami i kablami wewnątrz drzwi?pytam pod kątem nakładu pracy vs cena. w razie czego nie krytykuję, zrozumiałe by to było żeby nie generować kolejnych np 2h roboty a zyskać niewiele, po prostu chcę wiedzieć ile za taką robotę się liczy i co wchodzi dokładnie w skład.

Ja mam nadzieję, że jest pociągnięte od początku do końca bez półśrodków. Nie sprawdzałem, nie dopytuję. Śpię lepiej i jestem zadowolony nie wiedząc hahahaha

hmm oby choć wątpię. kołków też nie wymianiali - niektórzy koledzy twierdzą że w praktyce są jednorazowe (łapią luzy i boczek może wpadać w rezonans), a jeden kolega kupował i za szt go policzyli 20zł (wziął tylko 3 szt które mu się ułamały). muszę powyceniać kołki u swojego dystrybutora to dam w razie czego znać ile taki luksus kosztuje, może koledze omyłkowo liczyli za wielokrotność albo dealer tak darł z niego.

dzięki, daj znać jak to poszło - możliwe że czas na wyjęcie szyby/.odkręcenie plastikowego panelu zostanie zrekompensowany łatwiejszą/szybszą pracą przy wyklejaniu wnętrza drzwi.

Więc jestem po robocie...!
Zrobilem tylko przednie drzwi, zajęło mi to kupę czasu, a postanowiłem spróbować bez demontażu szyby itd. Tylko dziura głośnika. Moim zdaniem tym sposobem da się zrobić tylko obszar w pobliżu głośnika. Zależy jeszcze jaką kto ma rękę ale realnie maksimum 30% blachy drzwi.
Okleiłem również boczek dwoma rodzajami mat, butylową i pianką.

Efekt:
Nie miałem jeszcze okazji jechać autem więc co do wrażeń ewentualnego wyciszenia auta jeszcze nie wiem..., ale jeśli chodzi o granie, o bas, to mogę śmiało powiedzieć że HK dostał długiego życia:) Niskie tony są zdecydowanie mocniejsze, bardziej wyraźne i lepiej je czuć. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze długiej pary drzwi, którą pewnie zrobię w następnej kolejności.

Podsumowując, tak jak wspominałem wcześniej, w każdym swoimi aucie robię taką modyfikację i zawsze jest odczuwalny efekt! Więc bez względu jaki macie wariant sprzętu warto wygłuszyć drzwi, a w tym konkretnym przypadku okazuje się że nawet te 30% plus boczek robi wyraźną różnicę.

No zależy kto jaka ma łapę, ja brałem kawałki maty 20x50cm i zaczynałem kleić jakieś 10cm od krańcówki głośnika. Czyli jakieś 60cm wgłąb drzwi to kleiłem.
Ręce pokaleczone ale da się [emoji6]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

No zależy kto jaka ma łapę, ja brałem kawałki maty 20x50cm i zaczynałem kleić jakieś 10cm od krańcówki głośnika. Czyli jakieś 60cm wgłąb drzwi to kleiłem.
Ręce pokaleczone ale da się [emoji6]

No to Cię podziwiam za zręczność!
Niestety muszę chyba kupić parę spinek, dziwnie że tylko do lewych drzwi bo nie chcą się mocno zatrzasnąć..., może były już kiedyś odpinane, podobno strasznie droga to impreza;)! Ciekawe czy da się kupić tylko te połowę spinki z drzwi "żeńską"?

Nr katalogowy spinki 6000626334 - 9,23 netto cena katalogowa, zerknij na allegro znajdziesz w zamienniku w dobrej cenie. Według katalogu do drzwi przednich potrzebnych jest 16szt a do tylnych 12szt.

Mogę Ci pomóc, jednak najlepiej by było jakbyś podesłał jakiś VIN auta które na 100% ma te szyby w pakiecie, gdyż w katalogu jest kilka szyb, a ich opis jest mało precyzyjny.
Pokaż załącznik 274118
na przykładzie przedniej prawej (ceny netto)
50547121 - 296,86 zł
50536684 - zastąpiona 50547127
50547127 - 305,50 zł
50559684 - 696,97 zł
50567790 - Na zamówienie - brak ceny

Dziękuję.
Z tej rozpiski widać, że szyba podwójna kosztuje 700 zł..
Pewnie można rabatować i dostać komplet za ok. 1 tys. zł., czyli chyba nie jest źle.

To może przenieść trzebaby posty o szybach do osobnego wątku? Tutaj jednak mamy o audio i się bałagan robi. Moderator jakiś czyta?

Nr katalogowy spinki 6000626334 - 9,23 netto cena katalogowa, zerknij na allegro znajdziesz w zamienniku w dobrej cenie. Według katalogu do drzwi przednich potrzebnych jest 16szt a do tylnych 12szt.

Dzięki za radę!
Rzeczywiście cana 10 x niższa za zamiennik. Ciekawe jakie będą w porównaniu do oryginału..., kupiłem 10 sztuk, zobaczymy jutro;)!

Te oryginalne głośniki to jeden wielki kibel . Wymieniłem przód , dziś dolozylem dsp , i przełączając kanały przód tył słychać ogromną różnicę w dźwięku oryginalnych głośników a tych co mam na przodzie (audio system m165evo2). Tył po prostu nie gra , on brzęczy... Ostatecznie tył odłączyłem i jadę na przód +sub.
Bez suba szczerze mówiąc też tego nie widzę...

a gdyby dodać też tył a do tego w półkę wretrofitować elipsę 6x9" jakąś przyzwoitą i na 1-o kanałowym wzmaku zrobić z tego sub dodatkowy, co o tym myślisz?
jaka różnica sam przód na radiu a sam przód na wzmaku?

No jest inaczej , ciężko mi teraz powiedzieć jaka jest różnica , ale teraz na 75% głośności dalej gra czysto.

Amortyzatory
Powrót