• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

stelvio proxy gdzie jest moduł SGW

jeśli mogę przy okazji, polecam swoje bypassy - produkt nastawiony na bezproblemowość - gniazda Molexa, PCB zamawiam w Belgii, montowane przez moją firmę, każda sztuka przechodzi 800 testów przejścia/zwarcia/transmisji na automatycznym testerze (https://photos.app.goo.gl/XBxWxAtsde5F8sxf7) - nie to co w produktach chińskich czy garażowych (albo tych co mój dawny polski dystrybutor oferuje - jeszcze potrafili swego czasu dołączać bezczelnie moje instrukcje z moim logo a ludzie którzy od nich kupili i im nie działało uderzali do mnie po czym wychodziło że mają podróbkę...). Jest pudełko, instrukcja, zawsze jakieś wsparcie symboliczne jeśli potrzeba przy instalacji. Stąd cena musi być wyższa, no ale dla forumowiczów jest rabat 5% z kodem/kuponem Alfaholicy. Na priv/po kolożeńsku możnaby się też dogadać, jakąś lepszą cenę zrobić jakby co.

W Giulii montaż jest banalny, w Stelvio problematyczny - tu jeśli ktoś chce zapinać tylko na diagnostykę a na codzień mieć bypass, mamy w ofercie przedłużacze wiązek SGW do Stelvio wystarczają 2 komplety 25cm, albo 1 komplet jeśli przeniesie się SGW przed radio i do niego zamontuje (za schowkiem na okulary). Cenowo może nie mega deal sie może wydawać, ale proszę mi uwierzyć, przedłużacze to bardzo pracochłonny produkt (2h pracy technika na parę). Na zestaw jakiś dodatkowy rabat też by mogę zrobić jakby co.

Zapraszam do sklepu, gdzie też jest reszta moich produktów (wkrótce 3 nowe dla Giulii/Stelvio), no i parę części na retrofity też mam wystawione (coś jeszcze dojdzie z czasem)
shop.stuff4car.com/pl/

Przedłużacze, w tym kontekście dostępu do gniazda serwisowego pytałem, czy nie lepiej takie z kabelkiem zamiast kostki.

Kostke wpinasz i zapominasz kabelki masz wpięte i tylko po dnie sie podlaczasz drugie obd gdzie musisz je gdzies zamontowac itp.

Przedłużacze, w tym kontekście dostępu do gniazda serwisowego pytałem, czy nie lepiej takie z kabelkiem zamiast kostki.

wiem o co było pytanie, ja tu o rozwiązaniu moim wspomniałem. Ja najbardziej polecam kostkę, ale jak ktoś nie żałuje i nie chce tracić pewnego dodatkowego bezpieczeństwa z posiadania SGW (np włam do auta i dorobienie kluczyka po OBD), to mam właśnie w ofercie przedłużacze - bypass SGW w takim Stelvio sobie montujesz za schwkiem, jak potrzebujesz diagnostykę aktywna to 1 torx i wyciągasz schowek, masz przedłużacze, wpinasz kostkę i działasz, ale na codzień jeździsz jednak z SGW.

Co kto lubi.

Kabelków ze złączem OBD ja bym nie wybrał szczególnie do Stelvio gdzie dostęp jest bardzo delikatnie mówiąc "uciązliwy" a czas potrzebny na założenie bypassu czy kabelka długi - tak wiec raz robisz na przedłużaczach a potem juz masz prosto.

U mnie okazało się, że są przedłużacze. Wyjąłem schowek pod pokrętłem na światła i moim oczom ukazała się metka stuff4cars. Nie wiem czy to poprzedni czy jeszcze poprzedni poprzedni właściciel ale chwała mu za to. Mogę sobie tylko wyobrazić, jak beznadziejny jest tam dostęp. A tak to sobie wypinam z SGW i podłączam swoją przedłużkę.

W moim przypadku okazało się że łatwiej wykręcę moduł niż wypnę wtyczki.

Przerzucam swój post z działu Tunning. Może tu znajdzie się ktoś, kto zna odpowiedź.

Cześć,

Zanim zadam pytania muszę zrobić krótki wstęp. Stelvio 2.2JTD z 24 roku. Założyłem dziś bypass do SGW i odpaliłem MES w najnowszej wersji 5.3R1 (oczywiście oryginał), adapter to vGate 1.4. Bez problemów połączyłem się z większością sterowników, poza tymi które wymagają niebieskiego adaptera -to pierwsza zagadka. Druga to, że co trzeci sterownik, z którym się łącze pokazuje nieprawidłowy kod ISO. Kolejna zagadka to, ze nie byłem w stanie uruchomić praktycznie żadnego testu, a te które udało się odpalić wykonywały inne czynności. Np. test tylnych świateł przeciwmgielnych włączał długie światło w jednej z lamp! Dodam jeszcze, że parametry widzę wszystkie poprawnie..

Ponieważ nie działało nic na niebieskim adapterze, ponownie podłączyłem SGW. Teraz o dziwo mogłem się już połączyć z wszystkim sterownikami, włącznie z tymi wymagającymi niebieskiego adaptera.
I teraz największe zaskoczenie. Po podłączeniu się do CAN Setup/Proxi system pokazuje, że moje SGW jest REMOVED. Dlaczego?
Pokaż załącznik 290321

Jedyne co mi do głowy przychodzi, to ze zrobił to sam Dealer przy wydawaniu samochodu. Na moja prośbę wgrali mi RACE mode. Ale czy do tego musieli by dezaktywować SGW? I czy może to mieć coś wspólnego z tym, ze MES pokazuje niezgodne kody ISO?

Jestem początkujący i z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Pierwszy raz nie kliknąłeś dobrze wtyczki do SGW może? Adaptery kolorowe dostępne na rynku są niskiej jakości, może tez coś nie docisnąłeś?

Nieznane ISO code, normalne, zawsze tak było w MES, nie przejmować się.

SGW nawet jak nikt nic z fabrycznego konfigu nie dotykał, pokazuje Removed - pytaj gościa z MESa czemu tak jest, ale tak jest chyba w każdym aucie jakie podłączałem pod kompa. Tym bardziej jak założysz bypass to tu akurat możnaby się spodziewac removed.

Co do testów aktywnych ,może różnice w kodach ISO i stąd złe działanie, może błędy MES. Pamiętaj że to soft za EUR50 pisany przez jednego może ciągle jeszcze gościa (i tak bardzo przydatny i dobry pod wieloma względami), a Giulia/Stelvio to niszowe auta. Dla MESa priorytet to auta i sprzedaż licencji pod ilość, liczą się auta typu Ducato a nie jakieś niszowe Giulie/Stelvio.

Aha, co byś nie kupił, TEXA, Witech2, Autel i płacił rocznie za licencję ileś tysięcy zł lub dziesiąt, zawsze są jakieś braki, błędy itp stąd Ci co grzebią dużo z tymi autami mają zwykle ileś róznych kompów do pracy i wiedzą co w którym działa/nie działa/brakuje/jest itp.

epsonix, dzięki za odpowiedź. W takim razie się nie martwię :) Idąc dalej, miałem nadzieję przeprogramować sobie trochę tryb Dynamic wyłączając w nim kontrolę trakcji. Czytałem tu, że można to MESem zrobić ale przeszukałem wszystkie opcje i nie znalazłem. Czy ktoś z Was może mnie naprowadzić i coś podpowiedzieć? Ewentualnie rozwiać moje nadzieje :)
Z góry dziekuje

A to nie chodzi o zmianę Race mode między Type 2 a Type 3 ? Czyli albo żółty race albo podrasowany dynamic?
Czyli by się ustawiało w tym samym miejscu co sam Race.

jo_gurt to miało być moje drugie pytanie. Gdzie albo jak mogę takie modyfikacje wprowadzić za pomocą MES? Taki podrasowany Dynamic mi się marzy :)
Tylko zupełnie nie wiem jak to znaleźć w programie..
Wszelkie sugestie mile widziane..

jo_gurt to miało być moje drugie pytanie. Gdzie albo jak mogę takie modyfikacje wprowadzić za pomocą MES? Taki podrasowany Dynamic mi się marzy :)

Napisał ci przecież gdzie post wyżej.

Po pierwsze, po wprogramowaniu Race przez proxi (DNA typ 2) podrasowanie dynamica tracisz - gaz zaczyna działać liniowo co akurat ja uważam za zaletę.
Jak chcesz podrasować auto to albo do tunera na chip (gwarancja potencjalnie bye bye) bo MESem nie da sie tego robić, albo montujesz jakiegoś boxa typu RaceChip.

Sprawdziłbym też co samo auto oferuje jeśli chodzi o brak ESC - nie interesowałem się ale gdzieś wpadł mi post na facebooku że w nowych G/S My24 w stockowym aucie można z manetek i chyba menu wyłączyć kontrolę trakcji - sprawdź w instrukcji, mi się nie chce tym interesować głębiej.

Wychodzi na to, że powinienem zadać pytanie inaczej. Jak działają poszczególne tryby DNA 1, 2 oraz 3?

Po pierwsze to nie jest wątek na pytanie o race... O tym było już gdzie indzie. Tylko skrótowo i nie kontynuujemy tu dalej OK?
Type 1 - stock
Type 2 - Race - dochodzi dodatkowy tryb bez ESC z szybsza skrzynią i żółtym schematem (polifty 2.0/2.2 tylko na liczniku). Znika podrasowanie reakcji na gaz w D (taki a'la pedal box) jak i znika limiter momentu do 300Nm w trybie A
Type 3 - Dynamic bez ESC - dochodzi dodatkowy tryb dynamic bez ESC, skrzynia w nim działa jak w D, a jak w race znika podrasowanie reakcji na gaz w D jak i limiter w A. Ten tryb ma sens w autach z aktywnymi amortyzatorami, gdzie (przynajmniej na starych softach CDCM, nie wiem jak na nowszych), w R amorki źle działały - tzn przód i tył udstawiały się totalnie przeciwnie (nie pamiętam które mega twardo a które mega miękko).

Co do aut MY24 (a może i MY23?) - gdzieś spotkałem się z info, że tryb race jest w aucie stockowo - nie wiem, nie sprawdzałem. Do tego też gdzieś był post, że w tych autach ESC nie wyłącza się jak doda się z MESa- czy to prawda nie wiem - ludzie na forach/grupach piszą czasem różne dziwne rzeczy, a ja już nie śledzę/nie interesuję się bo nie robię retrofitów od paru lat i mi to nie potrzebne wiedzieć/spędzać nad tym czas.

W moim przypadku okazało się że łatwiej wykręcę moduł niż wypnę wtyczki.

Cześć, widzę, że miałeś problem z wypięciem wtyczek z SGW w Stelvio.
Możesz napisać jak sobie poradziłeś? Walczę już kilka godzin z nimi dzisiaj i nie chcą wyjść.
Czy po demontażu modułu udało się wypiąć? Czy faktycznie wystarczy nacisnac zapadkę na gorze wtyczki żeby ona wyszla? Ja wciskam i nic. Jakby coś jeszcze trzymało te wtyczki...

Dzieki!

Są podobno dwa typy wtyczek stosowane przez Alfe, jedne ciaśniejsze a drugie luźniejsze. Pewnie masz pecha.
Może wyciągnij sobie moduł przycisków Start/Stop i obejrzyj wtyczki bo to zdaje się, że konstrukcyjnie to takie same. To rozkminisz co/jak naciskać.

Dzięki, to już mam przećwiczone kilka razy bo montowałem/demontowałem wyłącznik start stop od kolegi z forum. Za to wtyczki w SGW ani drgną...

Tak to wygląda u mnie:

Ostatnia edycja:
jak jest problem to małą grzechotką z nasadką 10 wykręć 3 nakrętki SGW, moduł na lewo, wtedy widzisz tyły wtyczek, wkładasz coś płaskiego pomiędzy wtyczkę a gniazdo co możesz przekręcić i równocześnie naciskasz zamek wtyczki. jeden z producentów wtyczek ma je bardzo ciasno spasowane do gniazda i masz zwykłe tarcie.
Niektórzy dostają się też od góry za licznikiem - nie próbowałem tego sposobu. Był też ktoś kto odkręcił śruby kolumny kierownicy i ją w dół opuścił, ale to chyba taki sobie sposób.
My robimy klasycznie, tyle że wprawa i toola sobie przygotowaliśmy który naciska zamek i da się pociągnąć wtyk

@epsonix bardzo Ci dziękuję. Udało się. Odkręciłem te 3 nakrętki 10 i zrzuciłem SGW (ostatecznie kluczem płaskim, grzechotka mała nie wchodzi). Rewelacyjnego dostępu nie ma, ale przez małą szparę między metalowymi elementami dało radę przełożyć śrubokręt płaski i trochę podważyć wtyczkę od spodu, naciskając drugą ręką na tę zapadkę od górnej strony wtyczki. Pół godziny mocowania się z tym i w końcu wyszła (ostatecznie pomogła łycha do plastików od spodu wtyczki). Tak jak pisaliście, muszą być różne rodzaje tych wtyczek, jestem na 100% pewny, że nie da rady wyciągnąć tego rodzaju wtyczki bez demontażu SGW, chyba, że jakimś specjalnym narzędziem, który robi nacisk od góry, i wyciąga od spodu i po bokach. Trzeba naprawdę bardzo dużo siły zahaczonym śrubokrętem/łychą od spodu, żeby to wyjąć.
BTW. Pacjent to Stelvio koniec 2024.

Amortyzatory
Powrót