Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Temat: stelvio proxy gdzie jest moduł SGW

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio MY24

Domyślnie

jo_gurt to miało być moje drugie pytanie. Gdzie albo jak mogę takie modyfikacje wprowadzić za pomocą MES? Taki podrasowany Dynamic mi się marzy
    Tylko zupełnie nie wiem jak to znaleźć w programie..
    Wszelkie sugestie mile widziane..

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał karolw Zobacz post
    jo_gurt to miało być moje drugie pytanie. Gdzie albo jak mogę takie modyfikacje wprowadzić za pomocą MES? Taki podrasowany Dynamic mi się marzy
    Napisał ci przecież gdzie post wyżej.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał karolw Zobacz post
    Po pierwsze, po wprogramowaniu Race przez proxi (DNA typ 2) podrasowanie dynamica tracisz - gaz zaczyna działać liniowo co akurat ja uważam za zaletę.
    Jak chcesz podrasować auto to albo do tunera na chip (gwarancja potencjalnie bye bye) bo MESem nie da sie tego robić, albo montujesz jakiegoś boxa typu RaceChip.

Sprawdziłbym też co samo auto oferuje jeśli chodzi o brak ESC - nie interesowałem się ale gdzieś wpadł mi post na facebooku że w nowych G/S My24 w stockowym aucie można z manetek i chyba menu wyłączyć kontrolę trakcji - sprawdź w instrukcji, mi się nie chce tym interesować głębiej.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio MY24

Domyślnie

Wychodzi na to, że powinienem zadać pytanie inaczej. Jak działają poszczególne tryby DNA 1, 2 oraz 3?

Auto

Domyślnie

Po pierwsze to nie jest wątek na pytanie o race... O tym było już gdzie indzie. Tylko skrótowo i nie kontynuujemy tu dalej OK?
    Type 1 - stock
    Type 2 - Race - dochodzi dodatkowy tryb bez ESC z szybsza skrzynią i żółtym schematem (polifty 2.0/2.2 tylko na liczniku). Znika podrasowanie reakcji na gaz w D (taki a'la pedal box) jak i znika limiter momentu do 300Nm w trybie A
    Type 3 - Dynamic bez ESC - dochodzi dodatkowy tryb dynamic bez ESC, skrzynia w nim działa jak w D, a jak w race znika podrasowanie reakcji na gaz w D jak i limiter w A. Ten tryb ma sens w autach z aktywnymi amortyzatorami, gdzie (przynajmniej na starych softach CDCM, nie wiem jak na nowszych), w R amorki źle działały - tzn przód i tył udstawiały się totalnie przeciwnie (nie pamiętam które mega twardo a które mega miękko).

Co do aut MY24 (a może i MY23?) - gdzieś spotkałem się z info, że tryb race jest w aucie stockowo - nie wiem, nie sprawdzałem. Do tego też gdzieś był post, że w tych autach ESC nie wyłącza się jak doda się z MESa- czy to prawda nie wiem - ludzie na forach/grupach piszą czasem różne dziwne rzeczy, a ja już nie śledzę/nie interesuję się bo nie robię retrofitów od paru lat i mi to nie potrzebne wiedzieć/spędzać nad tym czas.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio Quadrifoglio, Giulia Veloce 280HP Q4

Domyślnie

Cytat Napisał markopolo67 Zobacz post
    W moim przypadku okazało się że łatwiej wykręcę moduł niż wypnę wtyczki.
    Cześć, widzę, że miałeś problem z wypięciem wtyczek z SGW w Stelvio.
    Możesz napisać jak sobie poradziłeś? Walczę już kilka godzin z nimi dzisiaj i nie chcą wyjść.
    Czy po demontażu modułu udało się wypiąć? Czy faktycznie wystarczy nacisnac zapadkę na gorze wtyczki żeby ona wyszla? Ja wciskam i nic. Jakby coś jeszcze trzymało te wtyczki...

Dzieki!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Są podobno dwa typy wtyczek stosowane przez Alfe, jedne ciaśniejsze a drugie luźniejsze. Pewnie masz pecha.
    Może wyciągnij sobie moduł przycisków Start/Stop i obejrzyj wtyczki bo to zdaje się, że konstrukcyjnie to takie same. To rozkminisz co/jak naciskać.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki, to już mam przećwiczone kilka razy bo montowałem/demontowałem wyłącznik start stop od kolegi z forum. Za to wtyczki w SGW ani drgną...

Tak to wygląda u mnie:

Ostatnio edytowane przez alfa.bravo ; 26-02-2025 o 17:27

Auto

Domyślnie

jak jest problem to małą grzechotką z nasadką 10 wykręć 3 nakrętki SGW, moduł na lewo, wtedy widzisz tyły wtyczek, wkładasz coś płaskiego pomiędzy wtyczkę a gniazdo co możesz przekręcić i równocześnie naciskasz zamek wtyczki. jeden z producentów wtyczek ma je bardzo ciasno spasowane do gniazda i masz zwykłe tarcie.
    Niektórzy dostają się też od góry za licznikiem - nie próbowałem tego sposobu. Był też ktoś kto odkręcił śruby kolumny kierownicy i ją w dół opuścił, ale to chyba taki sobie sposób.
    My robimy klasycznie, tyle że wprawa i toola sobie przygotowaliśmy który naciska zamek i da się pociągnąć wtyk

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

@epsonix bardzo Ci dziękuję. Udało się. Odkręciłem te 3 nakrętki 10 i zrzuciłem SGW (ostatecznie kluczem płaskim, grzechotka mała nie wchodzi). Rewelacyjnego dostępu nie ma, ale przez małą szparę między metalowymi elementami dało radę przełożyć śrubokręt płaski i trochę podważyć wtyczkę od spodu, naciskając drugą ręką na tę zapadkę od górnej strony wtyczki. Pół godziny mocowania się z tym i w końcu wyszła (ostatecznie pomogła łycha do plastików od spodu wtyczki). Tak jak pisaliście, muszą być różne rodzaje tych wtyczek, jestem na 100% pewny, że nie da rady wyciągnąć tego rodzaju wtyczki bez demontażu SGW, chyba, że jakimś specjalnym narzędziem, który robi nacisk od góry, i wyciąga od spodu i po bokach. Trzeba naprawdę bardzo dużo siły zahaczonym śrubokrętem/łychą od spodu, żeby to wyjąć.
    BTW. Pacjent to Stelvio koniec 2024.