Jeżeli chodzi o mnie to może kilka słów spostrzeżeń o jeździe Stelvio.
Nie jeździłem Stingerem zatem nie będę się wypowiadał, mam porównanie z jednym z aut jakie brałeś pod uwagę czyli Audi A5 Sportback MY2019, jeżdżę nim trochę, ale Alfą więcej. Wcześniej posiadałem Skodę Superb 2.0 tsi.
Ogólne spostrzeżenia są takie. Alfa nie jest na pewno fajerwerkiem jeżeli chodzi o nowinki infotainment w porównaniu z Audi, tylko szczerze Ci powiem, że ustawiłem co chciałem i ileż można się jarać bardziej zaawansowanym wyświetlaczem nawigacji, czy cyfrowym zestawem wskaźników?
Nawigacja jest mega czytelna, wybieranie głosowe działa naprawdę dobrze, moim zdaniem mega lepiej niż w skodzie i szczerze niż w audi, ale to moje zdanie. No ok mogłyby być jakieś kamery 360 stopni, led Matrix ale to dopiero Matrix bo widać różnicę, moim zdaniem od np. zwykłych ledów ksenon w Alfie działa lepiej i naprawdę nie ma się do czego doczepiać. B&O w audi gra lepiej niż HK w Alfie, no i ogólnie te przełączniki wszystkie działają tak przyjemnie, czuć że to to co powinno być.
Poza tym ogólnie się jeździ i tyle... Wole 100 razy jazdę moim Stelvio, fotele jak dla mnie mega, mam sportowe, wcale nie potrzebuję wentylacji, to moje osobiste zdanie, trzymanie mega. No przepraszam, że tak chaotycznie, ale ciężko to opisać po prostu mam ten samochód od lutego i ciągle mam wielką radochę z jazdy. Często jadę gdzieś choćby na zakupy i nadkładam dobre 20 km

Auto jest sztywne, ale takie ma być, pomimo że to niby SUV a prowadzi się o wiele, wiele lepiej niż np. poprzedni mój superb mimo że z utwardzanym zawieszeniem. Podczas jazdy czujesz samochód, wiesz doskonale co się z nim dzieje mega fajna sprawa

Często się zdarza, że np. gdzieś na parkingu widzę, że ktoś się przygląda, łazi dookoła auta, zagląda do środka bo to auto jak widać nie tylko według mnie jest śliczne i najważniejsze, że inne od pozostałych urządzeń do jazdy. To jest taki prawdziwy samochód, dla mnie super, a nie taki Tablet na kołach dla hipsterów, ale co kto lubi. Ja jestem na razie mega zadowolony, żona mówi, że to moja druga żona, a raczej mówi, że to ona jest druga odkąd mam Alfę. Musisz pojeździć, sam zdecydować, każdy jest inny i czego innego wymaga o oczekuje od samochodu, ale moim zdaniem jakąś konkurencją dla Stelvio do czego można porównać jest Macan, a raczej Macan S, bo zwykłym jeździłem i naprawdę lekko mówiąc dupy nie urywa, a Macan S to już znacznie inna kasa. Stelvio mówicie jest głośne no bo komfort nie jest głównym założeniem, konkurencja jest cięższa o lekko 200-300 kg to i może jest cichsze, ale np. Volvo XC60 z T6 ma 320 KM i osiągi gorsze niż 280KM w Stelvio, coś za coś...
A żeby nie było, że wyszło, że jedynie banan na gębie do sportowej jazdy, wcale nie. Moim zdaniem jak najbardziej spełnia zadania auta również codziennego i rodzinnego. Bagażnik po przepastnym Superbie Combi mi wystarcza. Nie jest też tak, że auto jakoś odstaje według mnie z wyposażeniem, Tempomat aktywny działa bardzo dobrze, elektryczna klapa z bezdotykiem, fotochromatyczne lusterka, pamieć foteli, asystent martwego pola, asystent wyjazdu z miejsca parkingowego,asystent pasa ruchu nie ma ingerencji w układ kierowniczy, ale ja osobiście tego nie lubię w audi bo jak kierunku nie wrzucisz to się siłujesz z kierą