Naprawdę ja nie mówię, że te ksenony są złe, dość mocny strumień światła do tego kierowalny, działa nawet ok, ale kiedy jadę autem żony, które posiada matrixy to jednak świecą lepiej, jaśniej, ale przede wszystkim co dla mnie robi największą różnicę to automatyczny rozdział światła z maskowaniem, to naprawdę robi robotę. Chociaż miałem to w Superbie i miał ksenony i też działało ok.
Święta prawda, ledy w leonie w porównaniu z ksenonami w alfie czy superbie bo do tych mam bezpośrednie porównanie, to nieporozumienie, oprócz tego że to były ledy to nic poza tym, słaby strumień światła, nawet znaki drogowe słabo świeciły w tym świetle...
Tobie się jedzie ok na matrycowych - gorzej jadącymi z przeciwka - czasem mam ochotę komuś przy.... za ten debilny pomysł- wystarczy przejazd autostradą i wali po gałach z naprzeciwka jak fiks. niestety system wygaszania poszczególnych diód nie działa jak powinien w żadnym aucie.
Nie widzialem jeszcze LEDow w kolorze swiatla slonecznego. Wszystkie sa zimno-niebieskie ze wzgledu na "snobizm". Te cieplejsze barwy przypominaja przeciez halogeny, nie?
Rowniez nie wiem jak ktos moze powiedziec ze 25W LEDy swieca lepiej niz 35W xenony. A co do matryc to sa bardzo wnerwiajace. Jedziesz srodkowym pasem na autostradzie i ci z tylu taka chinska tandeta ze szwedzkim znaczkiem oswietla lewy pas i przy okazji oslepia cie przez lewe lusterko. Porazka
Oś czasu: 147 2.0 TS Selespeed, 156 2.0 TS Sportwagon, 156 2.0 JTS, Giulietta 1.4 MA TCT, Giulia Super 2.0T, Stelvio Business 2.0T
Ja jakoś tego zjawiska oślepiania nie zauważyłem jako inny użytkownik dróg w sensie że ktoś mnie, może niewystarczająco dużo jeżdżę nocą. Na prawie 3 lata jazdy na auto w superbie z ręką na sercu mignął mi ktoś może raz no max 2 razy że coś nie halo. No jeżeli chodzi o barwę tych ledow to wydaje mi się że są na pewno bardziej białe niż większość ksenonów
wystarczy wyjechać na autostradę i zaczynają sie jaja- systemy nie radzą sobie z faktem, iż mamy drogę 2 jezdniową oddzieloną barierą i pasem zieleni - wówczas świeci jak wściekłe ponieważ system nie widzi przeciwnego pasa ruchu. - sprawdzone na naszym wschodnim odcinku A4. Dlatego uważam, iż ten system nie powinien być dopuszczony do ruchu ponieważ jest niedopracowany.
W sytuacji o której piszesz, system przełącza światła z drogowych na mijania. Tak przynajmniej działa to w mazdzie. Z moich obserwacji wynika, że system gubi się jedynie na łukach (zbyt późno rozpoznaje inne źródło światła), ale podejrzewam, ze problem ten moze w równym stopniu dotyczyć adaptacyjnych ksenonów.
Ta sytuacja jest nieco analogiczna do porównań manualnych i automatycznych skrzyń biegów, tj. wielu kierowców całe życie jeżdżących samochodami z ręcznymi przekładniami i zarzekających się, że nigdy nie przesiądą się na automat zmienia zdanie po pierwszym kontakcie z tą technologia.
w Giulii przelaczanie drogowych na mijania dziala tak sobie - pare razy probowalem, konczylo sie oslepianiem kierowcow np jadacych daleko z przodu albo czasem tych ktorzy gdzies sie z naprzeciwka wylonili i stad wiecej nie korzystam - nie jest to dopracowane.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.