Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

To będzie pierwsza rzecz którą zamówię (pod warunkiem, że będzie pasować), bo ta obecna dźwignia jest strasznie źle spasowana...

Jeżeli posiadasz łopatki to dźwigni używasz tylko i wyłącznie do biegu wstecznego, resztę przełączasz za pomocą łopatek - taki super patent w naszych Stelviakach/Guliach.

Kierownica wydaje się grubsza, nie ma tych dokładek na dole i są fragmenty z peforowanej skóry. Jest jeszcze wstawka pomiędzy dolnymi ramionami, choć dziwnie to wygląda. W sumie jak ktoś chciałby update to lepiej dać sobie do obszycia obecną na wzór. Grzanie kiery może wtedy by tak nie naparzało po łapach - teraz jest ciut za intensywne (ew brak mu regulacji, BTW, kolejny pomysł - może bym zrobił moduł obniżający grzanie kierownicy, jakiś regulowany naciśnięciami przycisku grzania?)

Na pierwszy rzut oka widać, ze gałka zmiany biegów została poprawiona.
Nie wiem co myśleć o nowej kierownicy, mnie akurat cienki wieniec i wstawki z tworzywa w dolnej części się podobały, ta nowa ma bardziej solidny ale tez ociężały widok. Mnie najbardziej interesuje, jak zmieni się konfigurator, ponieważ w podstawowych wersjach wielu dodatków nie można zamowic, inne wymagają dodatkowych opcji, które pompują cenę.

Ostatnia edycja:
Jeżeli posiadasz łopatki to dźwigni używasz tylko i wyłącznie do biegu wstecznego, resztę przełączasz za pomocą łopatek - taki super patent w naszych Stelviakach/Guliach.
No i dowiedziałem się czegoś nowego - za każdym razem jak zmieniałem bieg ze wstecznego na D to używałem dźwignie, nie przyszło mi do głowy sprawdzić łopatek...

No i dowiedziałem się czegoś nowego - za każdym razem jak zmieniałem bieg ze wstecznego na D to używałem dźwignie, nie przyszło mi do głowy sprawdzić łopatek...

Podczas ruszania używasz również jedynie łopatki +, przy zatrzymaniu wystarczy wcisnąć przycisk uruchamiania i masz wyłączony silnik, parking i dodatkowo hamulec ręczny (o ile ustawiony w konfiguracji). Parking również możliwy poprzez naciśnięcie dwóch łopatek + i - jednocześnie - to wszystko jest w instrukcji o ile pamiętam.

Jednocześnie + i - przełącza skrzynie w neutralny. Reszta była mi znana, dzięki raz jeszcze.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Mnie najbardziej interesuje, jak zmieni się konfigurator, ponieważ w podstawowych wersjach wielu dodatków nie można zamowic, inne wymagają dodatkowych opcji, które pompują cenę.

Prawdopodobnie w Stelvio nie będzie wersji Executive, co trochę mnie martwi bo uwzględniając kilka dodatków które mnie interesowały w przyzwoitej cenie można było prawie że zamknąć konfigurator. Chcąc mieć to samo wyposażenie z dodatkami dobranymi w wersji Super wychodziło mi dokładnie 10 tys drożej.

w 2018 na początku roku, super z dodatkami a executive kosztowały co do złotówki tyle samo, nawet czasem lepiej było brać super bo np gdy brało się inne felgi 19 niż te z executive bądź 20 , to wychodziło taniej o kilka tysięcy. może kapnęli się w FCA że coś jest nie halo z cenami? pytanie tylko czy wszystkich dodatków z executive ktoś chce, wtedy może jednak super? trzeba liczyć a też pytać o rabaty na jedną i drugą wersję.

Grzanie kiery może wtedy by tak nie naparzało po łapach - teraz jest ciut za intensywne (ew brak mu regulacji, BTW, kolejny pomysł - może bym zrobił moduł obniżający grzanie kierownicy, jakiś regulowany naciśnięciami przycisku grzania?)
Jak się nagrzeje to wystarczy wyłączyć i już ok, trzyma potem temp., więc myślę że zmiana mocy zbędna.
ALE jakbyś dał radę dodać 4ty stopień grzania foteli (bo w przeciwieństwie do kiery wolno się nagrzewają) to bierę od razu ;))

Liczę, że w facelifcie w końcu będzie guziczek od ESP.. I że da się zrobić retrofit do obecnej wersji.

Jak się nagrzeje to wystarczy wyłączyć i już ok, trzyma potem temp., więc myślę że zmiana mocy zbędna.
tak robię, ale myślę że możnaby to ulepszyć automatem

ALE jakbyś dał radę dodać 4ty stopień grzania foteli (bo w przeciwieństwie do kiery wolno się nagrzewają) to bierę od razu )
tu wiele nie zdziałam - wymiana mat na inne? w każdej poprzedniej alfie tak marnie to też działało

Liczę, że w facelifcie w końcu będzie guziczek od ESP..
śmiem wątpić

Cześć, Mam zamiar kupić Giulię Business, z tym że potrzebuję rady. Ne wiem czy lepiej zamówić do produkcji w tym roku, jeśli tak to kiedy - kwestia czy będzie to już MY2020 (nie wiadomo czy będzie droższy), czy może pod koniec roku sprawdzać stock Alfy. Pierwsze rozwiązanie (produkcja) umożliwia zamówienie koloru jaki chcę (stromboli) i jakiś ładnych felg w łącznej cenie za auto około 140k (na marginesie irytuje mnie konieczność płacenia za felgi prawie 10k). Co do stocku to na razie nie widzę nic zbyt zachęcającego. Korzystne dla mojej firmy byłoby rozpoczęcie leasingu jeszcze w tym roku (choć to nie jest warunek konieczny). Rabaty na wersję Business do produkcji są praktycznie żadne w tej chwili (dobrze, że FCA daje leasing 100%, nie wiem jak będzie w 2020) a na stocku wątpię by coś się pojawiło skoro w PL sprzedaje się 200-300 Giulii rocznie. Co byście radzili?

Poszukać na stocku wersji Super, która będzie miała wszystko to, na czym ci zależy, a z upustem >= 20% będzie kosztować 140k i ponegocjować z delearem :D

Tyle, że bazowa wersja super już na starcie, mimo ceny wyższej o 45 tys zł jest gorzej wyposażona niż wersja business ;) Przerabiałem ten sam dylemat niedawno i wybrałem wersję business.

Cześć, Mam zamiar kupić Giulię Business, z tym że potrzebuję rady. Ne wiem czy lepiej zamówić do produkcji w tym roku, jeśli tak to kiedy - kwestia czy będzie to już MY2020 (nie wiadomo czy będzie droższy), czy może pod koniec roku sprawdzać stock Alfy. Pierwsze rozwiązanie (produkcja) umożliwia zamówienie koloru jaki chcę (stromboli) i jakiś ładnych felg w łącznej cenie za auto około 140k (na marginesie irytuje mnie konieczność płacenia za felgi prawie 10k). Co do stocku to na razie nie widzę nic zbyt zachęcającego. Korzystne dla mojej firmy byłoby rozpoczęcie leasingu jeszcze w tym roku (choć to nie jest warunek konieczny). Rabaty na wersję Business do produkcji są praktycznie żadne w tej chwili (dobrze, że FCA daje leasing 100%, nie wiem jak będzie w 2020) a na stocku wątpię by coś się pojawiło skoro w PL sprzedaje się 200-300 Giulii rocznie. Co byście radzili?

co do felg to CI poradzę weż na 16" a za znacznie mniejsze pieniądze kupisz sobie albo ori alfy 18" na alledrogo, albo jakieś MSW 82/PSW Dubai/MAK itp (2-3tyś) do tego opony jakie chcesz (niekoniecznie RF). Jest jeszcze kwestia zimy, albo na 16" założysz, albo 18" całoroczne (zależy gdzie mieszkasz/jeździsz i jak jeździsz, ewentualnie brać ori 17" i tam gumy zmienić a te nowe wystawic na sprzedaż od razu.

wadą Business jest to że niektórych rzeczy nie da się zamówić trzeba dokupywać samemu - np nakładki na progi wewnętrzne z wstawką metalową Alfa Romeo zamiast plastikową wytłoczką. wielu opcji nie ma.

Rabaty na wersję Business są "żadne" bo ona jest mocno zrabatowana na starcie - bodajże 38tyś prawie to nie dziw się że nic nie chcą zjęchać (ze stockowych idzie pewnie parę tyś jeszcze ruszyc, ale do produkcji to raczej 0 lub symbolicznie)

co do tego kiedy zamawiać i kiedy będzie MY2020 i jak będzie z cenami to się nie wypowiem - za dużo niewiadomych i nie będzie jasnej jedynego najlepszego wyboru.

.....jak dadzą wyższe ceny za MY2020, w sytuacji kiedy poprzednia wersja sprzedaje się tragicznie, to będzie strzał w stopę już totalny.

Nie wiem czy to jakaś opcja/wersja (nie kojarzę),
czy jakiś stary wygląd świateł, który nie wszedł,
czy może nowy wygląd świateł od lifta, który przypadkiem umieścili,
czy może po prostu zabawy grafika,
ale na instagrafie AR pojawił się filmik z takimi ledami
Stelvio.jpg

Amortyzatory
Powrót