• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

w Giulii przelaczanie drogowych na mijania dziala tak sobie - pare razy probowalem, konczylo sie oslepianiem kierowcow np jadacych daleko z przodu albo czasem tych ktorzy gdzies sie z naprzeciwka wylonili i stad wiecej nie korzystam - nie jest to dopracowane.
W żadnym aucie (czy to Audi, Opel, BMW) nie spotkałem się z super działaniem tego systemu (nie jeździłem z matriksami, może tam lepiej, chociaż wątpie).
Też nie używam tego, bo co mi po systemie, który niby działa automatycznie a i tak muszę zwracać co chwilę uwagę, czy światła się zmienią, czy muszę sam to szybko zrobić.

Wydaje mi się, mówimy o dwóch różnych systemach.
Jeden to dostępny w Alfie, automatyczna zmiana świateł mijania na drogowe i odwrotnie kiedy kamera wyłapie światło.
Drugi to asystent świateł, który polega na maskowaniu wiązki światła wycinkowo. Mamy dynamiczny rozdział światła, czyli tak jakbyśmy dalej jechali na długich, a światło jest jedynie wycięte w miejscu np. jadącego z naprzeciwka lub przed nami samochodu

W żadnym aucie (czy to Audi, Opel, BMW) nie spotkałem się z super działaniem tego systemu (nie jeździłem z matriksami, może tam lepiej, chociaż wątpie).
Też nie używam tego, bo co mi po systemie, który niby działa automatycznie a i tak muszę zwracać co chwilę uwagę, czy światła się zmienią, czy muszę sam to szybko zrobić.

W Porsche działa to dobrze

Kwestia oceny. W Mondeo Full Ledy są nie dość, że skrętne, to działają idealnie, włącznie z przełączaniem. Nawet marka budżetowa potrafi coś zrobić lepiej niż premium.

Ta sytuacja jest nieco analogiczna do porównań manualnych i automatycznych skrzyń biegów, tj. wielu kierowców całe życie jeżdżących samochodami z ręcznymi przekładniami i zarzekających się, że nigdy nie przesiądą się na automat zmienia zdanie po pierwszym kontakcie z tą technologia.

eeee no NIE :) Kwestia stylu jazdy. Czasem automat przeszkadza zamiast pomagać.

Ja nie wiem co wy macie z tym oślepianiem. Ostatnio zrobiłem ponad 1500km na autostradach Polskich i Niemieckich. Różne warunki. Jazda nocna. Statystycznie pewnie mijałem wiele samochodów z ledami i tymi magicznymi systemami. Nikt mnie nie oślepiał. Żadnych problemów. Jak coś było nie tak to po prostu ktoś w jakimś gracie miał źle ustawione światła i powinna go policja zatrzymać.

Tym systemem automatycznych długich bawiłem się ostatnio u siebie i też działa ok. Tzn czasem minimalnie za długo świeci ale to są ułamki sekund. Sam bym szybciej nie zgasił. Z resztą nie korzystam z tego bo nie widzę potrzeby. W mieście to się mija z celem. Na autostradzie normalne światła są wystarczające. Lasami jeżdżę rzadko i w sumie wolniej więc nie potrzebuję widzieć na kilometr.

W ogóle nie widzę potrzeby używania długich podczas jazdy. Kiedy wy tego używacie? Ja tylko żeby ostrzegać o miśkach i jak ktoś zapomni włączyć świateł.

szkoda tylko że sama pozycja marki jest mocno niepewna.
Ale niepewna w jakim sensie? Jak wiem że mówi się różne rzeczy ale po t co mówił ten gość z artykułu, to włożyli za dużo kasy jako koncern by się ot tak zawinąć. Za dużo kasy wpompowali w to wszystko łącznie z F1. Duże szanse na pewno pokładają w Tonale. Pożyjemy, zobaczymy, ale myślę że nawet jeżeli za jakiś czas, na pewno nie w przyszłym roku czy za dwa, Alfa jako marka zostanie sprzedana to i tak nie zniknie z rynku

- - - Updated - - -

http://www.alfaromeocrew.com/alfa-romeo-giulia-2020-facelift/

Even though there isn’t any official information from the company, we got some info regarding Alfa Romeo Giulia 2020 Facelift power train. The engine lineup is going to be the same with an addition of hybrid version, which could supposedly push out as much as 650HP.
Że co? Artykuł z 12 września, pożyjemy, zobaczymy.

Co do LEDów - przecież to jest często nienaturalne, zimne światło, w odróżnieniu od halogenowego które jest dużo zdrowsze dla człowieka. I mniej oślepia, LEDy często biją po oczach nawet jeśli są to zwykłe światła mijania.

Tak jak pisał kolega [MENTION=73165]azar[/MENTION] - ja też praktycznie nie muszę używać długich jadąc w nocy, 35W ksenony bardzo dobrze oświetlają drogę.

Czytając ten Włoski artykuł wnioskuję,że jednak możliwy jest facelifting wizualny. Miałem teraz kupić Giulie ale czekam na listopad z obgryzionymi paznokciami ;)

Ja mam nadzieję, że facelifting będzie bardziej związany z naprawą niedoróbek w obecnych modelach a nie tylko elementy wizualne.

No ok ale gdyby upodobnili przód do Tonale a poza tym poprawili niedociągnięcia to jestem pewien,że sprzedaż by skoczyła.

Tak to by było idealne. Wreszcie przód alfy by miał charakter. Jak w 159 :) Z resztą do tej pory 159 jest nie do podrobienia. Ponadczasowy styl.
Mi środek w Giulii w zasadzie odpowiada jaki jest. Jak dadzą infotainment godny 2019 roku i poprawią niedociągnięcia ergonomiczne to będę więcej niż zadowolony :)

lubię swoje auto,
ale jak już mają robić FL, to lepiej żeby ten facelift był bardziej rozbudowany niż w 159 swego czasu ;-) albo jak w Giuliettcie

Ale niepewna w jakim sensie?

Głównie mam na myśli historię z Lancią, która wycofała się z naszego rynku. W moim przypadku było to w chwili gdy decydowałem się na zakup Lanci Ypsilon dla żony - zrezygnowaliśmy w ostatniej chwili, bo dziś bym miał pojazd wręcz niesprzedawalny. Teraz chcę kupić Stelvio ale nauczony doświadczeniem, mimo że pojazd mi się bardzo podoba wizualnie i technicznie, to gdzieś z tyłu głowy mam nasza historię z przed kilku lat.

Kibicuje Alfie ale czytając o wynikach sprzedaży i ogólnym podejściu sprzedawców do klienta zaczynam mieć wątpliwości, czy nowe modele są w stanie istotnie ruszyć dynamikę sprzedaży bez liftingu samych sprzedających ;). Dziwie się, że mając tak dobry produkt sprzedający nie są w stanie zatrzymać klienta - ale o tym to może w innym wątku.

Czekam niecierpliwie na model roku 2020 bo z opisu wydaje się, że wizualnie nie będzie miał istotnych zmian - co w pełni mi odpowiada, ale zostaną poprawione pierdołki które jeszcze bardziej poprawią funkcjonalność i to jest krok w dobrym kierunku - jak wyjdzie zobaczymy niebawem.

Mam wrażenie, że przyszły rok 2020 będzie dobrym okresem dla klientów na uzyskanie ciekawych rabatów z uwagi na planowany duży lifting w 2021 roku i chęć pozbycia się przez producenta pojazdów w starym body.

jesli tak ma wygladac facelift to za wiele wizualnie tam nie zmienili, nie wiem jak infotainment.

Bo to nie jest duży lifting jaki producenci wprowadzają po 5-7 latach produkcji danego modelu tylko jedynie drobne zmiany przy okazji wprowadzenia do produkcji nowego roku modelowego 2020.
Z doniesień prasowych wynika, że główny lifting jest planowany na 2021 rok, więc aktualnie nie oczekiwałbym jakiś spektakularnych zmian jeżeli chodzi o elementy karoserii czy istotnie przeprojektowane wnętrze.

Idą w dobrym kierunku. Nie spodziewałbym się liftu a la Tonale przed wypuszczeniem Tonale na rynek... I dobrze ;)

Idą w dobrym kierunku. Nie spodziewałbym się liftu a la Tonale przed wypuszczeniem Tonale na rynek... I dobrze ;)

Moim zdaniem lift świateł przednich zgra się z wprowadzeniem dwudrzwiowej Giulii. Wtedy też zapewne wskoczy full LED

Amortyzatory
Powrót