Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

od dealera w warszawie bo miałem tam upatrzona wersje veloce :P fabryki stoją ,zamówienia wpływają, wszystko się będzie przedłużać

Oczywiście, że sytuacja jest niestabilna ale nie przesadzajmy z tym 1,5 roku - nie wyobrażam sobie, że ktoś podpisze umowę na dostawę AF z terminem 1,5 roku...

Ja podpisywałem umowę u dilera na Stelvio Veloce już po zamknięciu fabryk AF i termin realizacji zamówienia wydłużyliśmy z 3 na 4 miesiące. Ale uważam, że jeżeli tylko ruszą fabryki i dostawcy podzespołów (a ruszą najszybciej jak to możliwe bo jest to w interesie pracowników i firmy), to produkcja bardzo szybko nadrobi opóźnienia tym bardziej, że część zamówień złożonych jeszcze przed pandemią może zostać wycofanych przez klientów których sytuacja uległa zmianie i kolejka się skróci.
Jeżeli termin dostawy istotnie się wydłuży, to też nic nie tracimy poza tym, że umowa nie zostanie zrealizowana ze strony dilera.

Uważam, że jak ktoś jest poważnie zdecydowany na zakup i dysponuje odpowiednimi środkami, to lepiej teraz podpisać umowę uzgadniając jakiś symboliczny zadatek i "wskoczyć w kolejkę" żeby cierpliwie czekać.

Oczywiście, że sytuacja jest niestabilna ale nie przesadzajmy z tym 1,5 roku - nie wyobrażam sobie, że ktoś podpisze umowę na dostawę AF z terminem 1,5 roku...

Ja podpisywałem umowę u dilera na Stelvio Veloce już po zamknięciu fabryk AF i termin realizacji zamówienia wydłużyliśmy z 3 na 4 miesiące. Ale uważam, że jeżeli tylko ruszą fabryki i dostawcy podzespołów (a ruszą najszybciej jak to możliwe bo jest to w interesie pracowników i firmy), to produkcja bardzo szybko nadrobi opóźnienia tym bardziej, że część zamówień złożonych jeszcze przed pandemią może zostać wycofanych przez klientów których sytuacja uległa zmianie i kolejka się skróci.
Jeżeli termin dostawy istotnie się wydłuży, to też nic nie tracimy poza tym, że umowa nie zostanie zrealizowana ze strony dilera.

Uważam, że jak ktoś jest poważnie zdecydowany na zakup i dysponuje odpowiednimi środkami, to lepiej teraz podpisać umowę uzgadniając jakiś symboliczny zadatek i "wskoczyć w kolejkę" żeby cierpliwie czekać.

Miałem już pytać dawno temu... Dlaczego piszesz AF a nie AR jak to się zwykło tworzyć skrót Alfa Romeo?

Oczywiście że tak. 1.5 roku to jakaś bajka dla ubogich, w maju wszystko ruszy IMHO. To jest biznes.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Miałem już pytać dawno temu... Dlaczego piszesz AF a nie AR jak to się zwykło tworzyć skrót Alfa Romeo?

Masz rację, powinno być AR, ale mnie gdzieś podświadomie utkwił skrót AF od Alfy i jak zapomnę poprawić w tekście to pozostaje błąd ;)

no ja sie imho wstrzymałem z kupnem bo to jest nic niepewnego, ani praca, ani gospodarki, włosi wgl mają rzeźnie więc jak sie uspokoi ponownie przeanalizuje oferte AR a tym czasem zostaje 159

fabryki we Włoszech ruszają 3 maja, ogólnie, nie wiem jak Alfa. półtora roku opóźnienia to jakieś bajki. rynek stoi, w Polsce -40% w marcu, w kwietniu będzie -80%, w innych krajach podobnie jak nie gorzej. Firmy nie kupują a to ponad połowa rynku. Więc ok, stock może trochę schudnie, ale terminy dostawy w perspektywie paru miesięcy wrócą do normy

fabryki we Włoszech ruszają 3 maja, ogólnie, nie wiem jak Alfa. półtora roku opóźnienia to jakieś bajki. rynek stoi, w Polsce -40% w marcu, w kwietniu będzie -80%, w innych krajach podobnie jak nie gorzej. Firmy nie kupują a to ponad połowa rynku. Więc ok, stock może trochę schudnie, ale terminy dostawy w perspektywie paru miesięcy wrócą do normy

Jestem podobnego zdania, optymistycznie wkrótce zamówienie....:)

Gulia Super zamówiona. W piątek wstępny termin realizacji...

Fajnie,ze zamawiacie w tak niepewnych czasach. To napawa optymizmem. Dziś czytałem,ze w Europie załamał się rynek moto. We Włoszech 80%-owy spadek sprzedaży od początku roku.

Fajnie,ze zamawiacie w tak niepewnych czasach. To napawa optymizmem. Dziś czytałem,ze w Europie załamał się rynek moto. We Włoszech 80%-owy spadek sprzedaży od początku roku.

To nie optymizm, to szaleństwo ;) Ale w tym szaleństwie jest metoda... Bo kto wie czy za 2-3 lata nie będzie gorzej.
Teraz zamówiliśmy, może w wakacje uda nam się odebrać, to przynajmniej fajnym pojazdem się pocieszymy w tych ponurych czasach.

Informacja od dealera: od przyszłego tygodnia rusza produkcja w Cassino.

To ciekawe. Włosi podają 'potwierdzone' (wł. confermano) info, że wstrzymanie produkcji wykroczy poza 4 maja. Dzięki rządowemu funduszowi zostanie przedłużone co najmniej do 13 maja. Szczegóły www[.]clubalfa[.]it/153387-alfa-romeo-le-preoccupazioni-dei-sindacati-in-vista-della-ripresa-produttiva-a-cassino (Sorry, ze nie osadziłem URL jako link, ale do tego wg polityki forum potrzebuje ponad 10 postów :D :D :D.

Gli ultimi aggiornamenti legati allo stabilimento FCA di Cassino confermano che la chiusura andrà oltre il prossimo 4 maggio e verrà prolungata, grazie alla cassa integrazione in deroga, sino ad almeno il prossimo 13 maggio.

Gdzieś na w/w stronie czytałem, że przerwa w fabryce w Cassino może potrwać nawet do początku czerwca.

Na dzień dzisiejszy, każda data to jedynie spekulacje.
Dlatego trzeba przyjąć, że jedyną wiarygodną informacją będzie ta o już otwartych fabrykach a nie o planowanych otwarciach.

Ciekawe jaki termin w umowie wpisali dla [MENTION=4159]konrad26[/MENTION]

Ja się trzymam oficjalnych informacji a nie spekulacji z internetu.

Amortyzatory
Powrót