Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

czy ma ktoś informację czy istnieje możliwość zamontowania haka do wersji Stelvio veloce Ti ? w salonie się coś jąkają , może ktoś ma zdjęcie zamontowanego haka, jestem na etapie podjęcia ostatecznej decyzji zakupu ale niezbędny jest mi hak.

Wczoraj na YT obejrzałem prezentacje Stelvio Q w kolorze ochra i okazuje się, że od MY 22 std sportowe fotele z alcantara wypadają kompletnie z oferty, nawet w Q. Nasz konf też to potwierdza.

Wczoraj na YT obejrzałem prezentacje Stelvio Q w kolorze ochra i okazuje się, że od MY 22 std sportowe fotele z alcantara wypadają kompletnie z oferty, nawet w Q. Nasz konf też to potwierdza.
[MENTION=86708]Tomeek[/MENTION], tak alcantara wypada, w serii fotele jak z veloce. Alcantara ma być tylko z kubłami Sparco. Podobno w roku ma powstać jakaś limitka z alcantarą, ale ogólnie wypadła.
Tak jak również kolorowe przeszycia dostępne są jedynie przy kubłach sparco

Od kiedy?

Od roku produkcji 2022 - jest nowy cennik:
https://cenniki.alfaromeo.pl/alfa-r...k/stelvio/cennik-rp22-my22/stelvio-cennik.pdf

Tylko 4 wersje (nie ma Business i Veloce TI).
Wszystkie wersje mają tempomat adaptacyjny, nawigację, kamerę cofania, bezkluczykowy dostęp i asystenta kierowcy.
Ciekawe też, że wszystkie mają podsufitkę w kolorze czarnym.
Generalnie sporo jest w standardzie, ale część rzeczy usunęli z możliwych opcji za dopłatą, więc niewiele można dołożyć.
Szkoda tylko żółtych zacisków :)

Ostatnia edycja:
Od kiedy?

Od roku produkcji 2022 - jest nowy cennik:
https://cenniki.alfaromeo.pl/alfa-r...k/stelvio/cennik-rp22-my22/stelvio-cennik.pdf

Tylko 4 wersje (nie ma Business i Veloce TI).
Wszystkie wersje mają tempomat adaptacyjny, nawigację, kamerę cofania, bezkluczykowy dostęp i asystenta kierowcy.
Ciekawe też, że wszystkie mają podsufitkę w kolorze czarnym.
Generalnie sporo jest w standardzie, ale część rzeczy usunęli z możliwych opcji za dopłatą, więc niewiele można dołożyć.
Szkoda tylko żółtych zacisków :)
Rzeczywiście jest.
Ale przejrzałem cennik Giulii 2022 i nie widzę lakieru 3 warstwowego (competizione rosso), nie ma audio Harmana, alcantary, no i nie ma Veloce TI...
A to była fajna opcja dla tych co nie chcieli mieć Q, za to Veloce była za biedna...

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

No niby podobne, ale brakuje jakiejś wersji golasa - moja Giulia kosztowała 144 tys., a 186 tys. bym w życiu nie dał. Chociaż najlepsze jest to, że jeśli się da kryteria 200 KM i powyżej, benzyna, RWD, automat, cena do 186 tys., to na Otomoto pokazuje się tylko... 8 Giulii. Najwyraźniej tanio już było.

Zgadzam się, też od razu odrzuciłbym Alfę gdyby cena startowała od 186tys. Za moich czasów Business startował od 139 tys, w standardzie Business-a był np. ACC. Teraz wersje od Super za te 186tys - nie wydaje mi się, by był to dobry pomysł na większą sprzedaż, ale specjalistą od marketingu nie jestem... W ogóle rynek leasingu nowych pojazdów mocno ucierpi dzięki nowo-ładowym zasadom wykupu prywatnego, za to skorzysta pewnie wynajem...

- - - Updated - - -

Ale przejrzałem cennik Giulii 2022 i nie widzę lakieru 3 warstwowego (competizione rosso), nie ma audio Harmana, alcantary, no i nie ma Veloce TI...
A to była fajna opcja dla tych co nie chcieli mieć Q, za to Veloce była za biedna...

Te całe konfiguratory to jest tragedia, od samego początku. To możesz, tego nie możesz, tamto tylko w jakiejś wersji... Kto to wymyśla? Po co?
Ja rozumiem, że niektóre elementy są dostępne tylko dla wyższych pakietów. Ale, dlaczego np. w wersji Veloce (w sumie najwyższa, pomijając Q) nie mogę mieć koloru Anodized Blue? Podoba mi się ten kolor i czerwone siedzenia. Nieeeee, bo jakiś idiota w AR stwierdził, że albo masz czerwone fotele, albo kolor anodized blue. Razem jest to forma zakazana i niedostępna. Bo takie fotele pasują tylko do Misano... :facepalm:

Nigdy tego nie rozumiałem i widzę, że tutaj nic się nie zmieniło.

Zgadzam się, też od razu odrzuciłbym Alfę gdyby cena startowała od 186tys. Za moich czasów Business startował od 139 tys, w standardzie Business-a był np. ACC. Teraz wersje od Super za te 186tys - nie wydaje mi się, by był to dobry pomysł na większą sprzedaż, ale specjalistą od marketingu nie jestem...
Ale wiesz, że cena za Business nie była do negocjacji, bo zawierała już rabat ok. 20%, a na wszystkie inne wersje można było dostać rabat 15-20% od wszystkiego, co się do niej włoży przy konfiguracji, a na auto ze stocku nawet więcej. Teraz już nawet niewiele trzeba dokładać - wybierasz kolor i negocjujesz cenę z dealerem. Ja jestem ciekaw, jakie ceny wystawią w salonach, jak już dostaną te nowe auta z rocznika 2022 :P

Nawet z tymi założeniami, Business w normalnej konfiguracji wychodził SPORO taniej.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Brać wg Was Giulia Veloce 2.0 280 km Q4 2021 bez przebiegu za 188 tys? Wydaje mi się, że będzie tylko drożej

Wysłane z mojego Pixel 6 przy użyciu Tapatalka

Ale, dlaczego np. w wersji Veloce (w sumie najwyższa, pomijając Q) nie mogę mieć koloru Anodized Blue? Podoba mi się ten kolor i czerwone siedzenia. Nieeeee, bo jakiś idiota w AR stwierdził, że albo masz czerwone fotele, albo kolor anodized blue. Razem jest to forma zakazana i niedostępna. Bo takie fotele pasują tylko do Misano... :facepalm:
AR konsekwentnie przyjmuje, że skoro kupujesz włoski samochód, to powinieneś mieć również włoski gust, a nie niemiecki :P
BTW. Czerwonych foteli do Misano nadal nie zamówisz :)

Ale wiesz, że cena za Business nie była do negocjacji, bo zawierała już rabat ok. 20%, a na wszystkie inne wersje można było dostać rabat 15-20% od wszystkiego, co się do niej włoży przy konfiguracji, a na auto ze stocku nawet więcej. Teraz już nawet niewiele trzeba dokładać - wybierasz kolor i negocjujesz cenę z dealerem. Ja jestem ciekaw, jakie ceny wystawią w salonach, jak już dostaną te nowe auta z rocznika 2022 :P

Masz rację, tak było - przynajmniej tak mówili sprzedawcy w 2019. W 2020 już coś koło 5%, max 10% na Business dało się wynegocjować. Mam nadzieję, że sprzedawcy teraz nie będą mówić, że w obecnym cenniku wersja Super zawiera rabat. I nie będą przekonywać, że te 186tys to taka "Super" okazja - lecz będą sypać konkretnymi rabatami - bo nic nie sprzedadzą (poza niewielkim odsetkiem entuzjastów marki). Tak w ogóle to mnie osobiście nie przekonuje taki model sprzedaży, że auto startuje od 186tys, a sprzedają je za np. 150tys. Mnie - nieprzyzwyczajonego do targowania się (wcześniej mazda) - te ceny wyjściowe początkowo wystraszyły.

Też się z tym zgadzam. Traktowanie cennika jako jakiejś pozycji wyjściowej do negocjacji mnie denerwuje... A potem kupuję Peżo za 90 tys. zamiast 110 tys. i Alfę "już z rabatem" za 144 zamiast 153. Giuliettę wcześniej kupowałem za 77 vs 93 chyba... Nie prościej dać od razu normalne ceny?

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Ja kupiłem wersję Ti za 172 tys w Visconti Green. Cena katalogowa była ok 203 tys, diler wystawił za 183. Do tego wynegocjowałem opont zimowe. Wydaje mi się, że to ok - zwłaszcza jak wczoraj zobaczyłem, że już 200 konnej Alfy z drewnem i skóra nie ma...

Ja kupiłem wersję Ti za 172 tys w Visconti Green. Cena katalogowa była ok 203 tys, diler wystawił za 183. Do tego wynegocjowałem opont zimowe. Wydaje mi się, że to ok - zwłaszcza jak wczoraj zobaczyłem, że już 200 konnej Alfy z drewnem i skóra nie ma...
Gratki. Też 280km Q4?

Tak, wersja 200 koni. Jak dla mnie mocy ma aż nadto ale co kto lubi :). Najpierw zobaczyłem niebieski Veloce z rwd i myślałem, że będę żałował. Ale mam wrażenie, że fotele Ti ma wygodniejsze i ta skóra na desce plus drewno... ale to kwestia gustu.

Teraz cena Ti zabija...

Brać wg Was Giulia Veloce 2.0 280 km Q4 2021 bez przebiegu za 188 tys? Wydaje mi się, że będzie tylko drożej

Ja bym kupował. Taniej nie będzie, a może wkrótce w ogóle nie będzie ...
Powodzenia

Amortyzatory
Powrót