Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Tak jak kolega napisał, Ty nie jesteś pierwszym właścicielem. I teraz możesz dokonać takiego fikołka myślowego:
"Ok, świetny rabat z tam 290~ do 220, tylko rok gwarancji w ASO to sporo dajmy xyz i teraz, proszę o 220k - xyz, lub wydłużenie gwarancji (mają programy)"
to raz
a dwa, że to dzisiaj fajnie wygląda, tylko że to nie kosztowało 290k, wtedy kiedy oni mieli nadzieję auto sprzedać.
Obecnie sytuacja ma się tak, że każdy miesiąc dla sprzedawcy to problem, za chwilę będzie sprzedawał auto "nowe" bez gwarancji.
Stanie na placu to też starzenie. Tylko tyle chciałem dodać a propo tej gwarancji.
Pozdrawiam

Stanie na placu to też starzenie. Tylko tyle chciałem dodać a propo tej gwarancji.

Miałem "przyjemność" raz kupić w promocji takie auto. Stało pod chmurką jakieś 1,5 roku. Poza uciekającą gwarancją sugeruję zwrócić uwagę na jeszcze 3 rzeczy:
1. takie auto jest "zastane" - u mnie były problemy z akumulatorem (wynegocjowałem wymianę na nowy w cenie, ujawniły się jakiś miesiąc po zakupie, mieli obiekcje, żeby to w ramach gwarancji wymienić), skrzynia szarpała przez dobre 3tys km zanim zaczęła normalnie pracować, ogólnie auto potrzebowało trochę kilometrów, żeby się "odmulić".
2. lakier - pomimo korekty lakieru były widoczne w kilku miejscach zacieki po wodzie (pod lusterkami, na tylnej klapie) i lakier wymagał dodatkowego specjalnego traktowania, żeby auto właściwie wyglądało. ceramika itd.
3. sugeruję żeby przed odebraniem auto obejrzał jakiś specjalista/rzeczoznawca, bo takie stojaki placowe czasami służą za rezerwuar części zamiennych/testowych dla serwisu.

Mam zamiar do nich napisać aby dołożyli mi w ramach rabatu hak i zaciski malowane na kolor

U jakiego dealera kupowałeś? Myślicie, że WIBOR 1M jest lepszy niż stała rata?

Teraz to na dwoje babka wróżyła. Ja kupiłem w lutym 22 roku na stałej racie, bo przewidywałem co się stanie z wiborem. Brałem od Euromobil w Warszawie, polecam w 100%, super podejście do klienta, niskie ceny i fajne gratisy.

W aucie stojącym problemem mogą też być opony, które potrafią stwardnieć i miejscowo odkształcić.
Potrafią ząbkować/terkotać zanim się ułożą.

Wiem, że każdy musi sam podjąć decyzję ale co byście wybrali gdybyście mieli do wyboru:
- Stelvio z Lipca 2022 za 245 000 z pakietem Asystent Kierowcy Plus, Pakiet Premium, Fabryczny Alarm, Zaciski lakierowane na kolor
- Stelvio z 2023-po faceliftingu za 250 000 ale tylko z pakietem Asystent Kierowcy Plus, Zaciski lakierowane
Pytanie co jest warte to nagłośnienie HK w Stelvio? Mam w Giulietta Bose i jestem zadowolony. Czy będzie duża różnica w światłach? Te elektroniczne zegary nie do końca mi się podobają, bo to następny element który może z czasem ulec awarii. Różnica w ostatecznym rozliczeniu leasingu nie będzie duża, bo to nowsze mam na leasingu 0,5% tańszym. Alarm potrzebny jest do ubezpieczenia tak więc musiałbym dołożyć następną kasę.

Wiem, że każdy musi sam podjąć decyzję ale co byście wybrali gdybyście mieli do wyboru:
- Stelvio z Lipca 2022 za 245 000 z pakietem Asystent Kierowcy Plus, Pakiet Premium, Fabryczny Alarm, Zaciski lakierowane na kolor
- Stelvio z 2023-po faceliftingu za 250 000 ale tylko z pakietem Asystent Kierowcy Plus, Zaciski lakierowane
Pytanie co jest warte to nagłośnienie HK w Stelvio? Mam w Giulietta Bose i jestem zadowolony. Czy będzie duża różnica w światłach? Te elektroniczne zegary nie do końca mi się podobają, bo to następny element który może z czasem ulec awarii. Różnica w ostatecznym rozliczeniu leasingu nie będzie duża, bo to nowsze mam na leasingu 0,5% tańszym. Alarm potrzebny jest do ubezpieczenia tak więc musiałbym dołożyć następną kasę.

Ja bym wolał przedliftową, aleto samochód dla Ciebie :).

Ma ktoś porównanie świateł Matrix led z biksenonem w Giuli?

Ja mam porównanie bmw adaptive led vs stelvio
Moim zdaniem mijania są lepsze w stelvio, świecą szerzej. Jeśli chodzi już o drogowe w trybie adaptacyjnym to ledy są bezkonkurencyjne. Jeśli drogowe ciagle włączone to wynik podobny z przewaga na ledy.

Jednak ledy maja jedna wielka wadę - nie wiem jak w innych markach ale w bmw przestali dawać spryskiwaczy - jak światła są brudne to świecą bardzo słabo, zwłaszcza mijania i trzeba stanąć i przetrzeć lampe. Nie wiem kto to wymyślił ale to jest największa bzdura ledow moim zdaniem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ile rabatu na nowa? 15%?
Czy my2022 jest już zarejestrowany czy nie? Bo jak zarejestrowany to gwaranacji leci od daty rejestracji.

Poszukałbym w innych salonach my2022 niezarejestrowanego - poszukaj https://salon.alfaromeo.pl
Jak brałem swoją to w Bydgoszczy np mieli piękny egzemplarz w niebieskim lakierze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pytanie co jest warte to nagłośnienie HK w Stelvio?
W każdej wersji nagłośnienia w Stelvio są te same nędzne woofery i tweetery, plus w midi i hk taki sam kiepski sub. I central. W połączeniu z brakiem wygłuszenia w drzwiach gra to fatalnie, niskie tony jak z dziecinnego bębenka.
Jeśli jesteś miłośnikiem muzyki to przeżyjesz rozczarowanie.

Jednak ledy maja jedna wielka wadę - nie wiem jak w innych markach ale w bmw przestali dawać spryskiwaczy - jak światła są brudne to świecą bardzo słabo, zwłaszcza mijania i trzeba stanąć i przetrzeć lampe. Nie wiem kto to wymyślił ale to jest największa bzdura ledow moim zdaniem.
I na dodatek potrafią pokryć się warstwą lodu, nie grzeją się?? Kolega zaliczył to w Toyocie.

Ile rabatu na nowa? 15%?
Fantasta?

Ostatnia edycja:
W każdej wersji nagłośnienia w Stelvio są te same nędzne woofery i tweetery, plus w midi i hk taki sam kiepski sub. I central. W połączeniu z brakiem wygłuszenia w drzwiach gra to fatalnie, niskie tony jak z dziecinnego bębenka.
Jeśli jesteś miłośnikiem muzyki to przeżyjesz rozczarowanie.

Dzięki za opinie. Jakimś wielkim znawcą muzyki nie jestem i audiofilem :)

Ile rabatu na nowa? 15%?
Czy my2022 jest już zarejestrowany czy nie? Bo jak zarejestrowany to gwaranacji leci od daty rejestracji.

Poszukałbym w innych salonach my2022 niezarejestrowanego - poszukaj https://salon.alfaromeo.pl

Zarejestrowana i tak już teraz wiem, że gwarancja biegnie. Szukałem niezarejestrowanego ale z tego co się dowiadywałem to takich już nie ma u dealerów. Rabat na nową dostałem z miejsca 17%

17?! Dziwne jakieś, to jak oni chcą te stare wyprzedać?

Za te audia nie warto płacić pieniędzy które AR chce. Chyba że już jest zamontowane na tym placowym to jasne, trudno, już nie ma wyboru. Tak też było i w moim przypadku. Teraz jakbym miał wybierać to bym chyba wziął base bo najłatwiej to przerobić na coś grającego normalnie.

17?! Dziwne jakieś, to jak oni chcą te stare wyprzedać?

Za te audia nie warto płacić pieniędzy które AR chce. Chyba że już jest zamontowane na tym placowym to jasne, trudno, już nie ma wyboru. Tak też było i w moim przypadku. Teraz jakbym miał wybierać to bym chyba wziął base bo najłatwiej to przerobić na coś grającego normalnie.

Tych aut z poprzedniego roku nie ma dużo a przynajmniej patrząc po ogłoszeniach. Tak w tej która mnie interesuje nagłośnienie HK jest już zamontowane. Co do ceny nowych to też byłem zdziwiony ale chyba ostatecznie wezmę tą z 2022, bo i tak już przekroczyłem budżet, który chciałem przeznaczyć na auto, a trzeba jeszcze kupić opony zimowe :D

Ja na swoją estreme niezarejestrowaną w styczniu urobiłem 22%, więc masz jeszcze pole do negocjacji..

Dzięki za opinie. Jakimś wielkim znawcą muzyki nie jestem i audiofilem :)

Zarejestrowana i tak już teraz wiem, że gwarancja biegnie. Szukałem niezarejestrowanego ale z tego co się dowiadywałem to takich już nie ma u dealerów. Rabat na nową dostałem z miejsca 17%

To bardzo dużo - rozumiem ze auto stoi w salonie wiec pewnie taki rabat. Do produkcji niby 14-15%
Ja za swoją z 2022 dostałem 22% - niezarejestrowana. Modele zarejestrowane koło 24%

Co do nagłośnienia H&K - mam takie u siebie i trzeba dać dobre źródło, z radia rzeczywiście słabo ale jak podłączę Spotify po CarPlay to moim zdaniem ładnie gra (oczywiście trzeba podkręcić trochę equalizer)

To bardzo dużo - rozumiem ze auto stoi w salonie wiec pewnie taki rabat. Do produkcji niby 14-15%
Ja za swoją z 2022 dostałem 22% - niezarejestrowana. Modele zarejestrowane koło 24%

Co do nagłośnienia H&K - mam takie u siebie i trzeba dać dobre źródło, z radia rzeczywiście słabo ale jak podłączę Spotify po CarPlay to moim zdaniem ładnie gra (oczywiście trzeba podkręcić trochę equalizer)

Zdradzisz ile dałeś za swoją? Co masz w wyposażeniu? Kiedy ją kupowałeś?

W którym salonie takie dobre rabaty dają? Orientujesz się na osobę prywatną jaki rabat?

Hmm, im lepsze audio w aucie tym bardziej słychać niedoskonałości stratnych kompresji, wiec raczej na odwrot niż piszesz. Ja mialem mid, potem zmiana głośników i tłumienie + ciut mocniejszy wzmak, potem jeszze lepszy wzmak i coraz bardziej słysze kompresję streamingu (mimo że mam ustawioną najlepsza jakość). mam wrażenie że części kawałków jest w lepszej jakości przez Spotify przechowywanych a część w gorszej i zmiana ustawienia niewiele daje. tidal czy Deezer niestety nie ma 80% kawałków z mojej playlisty.
Sam Carplay chyba tez nie oferuje top jakości - nie interesowałem się jak idzie dźwięk (czy dalej BT? a może jakoś przez "kabel"), ale mam wrażenie że jak miałem jeszcze telefony z Androidem, akurat LG z LDAC i innymi kodekami bardzo dobrej jakości ,to grało to lepiej. O ile czytałem iPhony tu leżą i kwiczą na czyms bliżej podstawowych A2DP (czyli kicha)- nie mam pojęcia jaki kodek jest w uzyciu ale obawiam się że nie do końca jest dobrze. Kiedyś muszę test zrobić porównawczy i wyjaśnić sprawę - pożycze od kogoś takiego andka z dobrymi kodekami i zepnę przez AA. A może ktoś tu się orientuje?

Co do samego HK w Giulii/Stelvio. Jakoś tam gra, ale cudów nie ma. Tanie woofery na plastikowych dystansach zintegrowanych z membranami, do tego w boczkach kratki średniotonowych po czasie moga rezonować. Szczerze to nie wiem czy nie lepiej brać jakiegoś base i sobie od razu do firmy car audio jechać za 10k zrobić coś co zagra 5x lepiej niż HK? na base łatwiej zrobić, bo tylko 4 kanały potrzeba, bezpośrednio wzmak przy radiu, albo tam dac przedwzmak high input i swoje kable do bagaznika a tam dopiero porządny wzmak.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót